Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak to bylo s Kachovskou přehradou - Ruská verze

6. 6. 2023

Jak to bylo s Kachovskou přehradou - Ruská verze

 

Prohlášení ruského ministerstva zahraničí v souvislosti se zničením vodní elektrárny Kakhovskaja ukrajinskými ozbrojenými silami

 

 Důrazně odsuzujeme zničení vodní elektrárny Kachovka ozbrojenými silami Ukrajiny, které vedlo k rozsáhlé humanitární a ekologické katastrofě.

 

Poddolování hráze přehrady způsobilo výrazný vzestup hladiny po proudu Dněpru. Osady jsou zaplavené, tisíce lidí je třeba evakuovat. Už to začalo. Tato sabotáž kyjevského režimu způsobila obrovské škody zemědělství regionu a ekosystému ústí Dněpru. V důsledku nevyhnutelného snížení vodní hladiny v nádrži Kakhovka bude omezena dodávka vody na Krym a bude narušena rekultivace zemědělské půdy v Chersonské oblasti.

 

Co se stalo, je teroristický čin namířený proti infrastruktuře s čistě civilním účelem. To bylo předem a cíleně plánováno kyjevským režimem pro vojenské účely v rámci tzv. „protiofenzívy“ ozbrojených sil Ukrajiny. Kyjevský režim nejenže vystavil vodní elektrárnu Kachovka masivnímu ostřelování, ale také úmyslně přivedl hladinu vody v nádrži Kachovka na kritickou úroveň a otevřel stavidla vodní elektrárny Dněpropetrovsk.

 

Vyšetřovací výbor Ruska zahájil trestní řízení ve věci spáchání teroristického činu, který způsobil značné škody na majetku a další vážné následky.

Ruská strana iniciuje projednání tohoto zločinu kyjevského režimu v Radě bezpečnosti OSN, statutárních a rozhodovacích orgánech OBSE a dalších mezinárodních organizacích. Vyzýváme světové společenství, aby odsoudilo zločinné činy ukrajinských úřadů, které jsou stále více nelidské a představují vážnou hrozbu pro regionální a globální bezpečnost.

https://www.mid.ru/…11/

 

Přišlo e-poštou