Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaroslav Bašta: Cenzura jako výnosný a perspektivní obor podnikání

31. 3. 2019

31. 3. 2019  PrvníZprávy
Již před časem jsem si povšiml článku na ruském serveru lenta.ru, který si všímal situace na pomyslné ideologické frontě v Pobaltí, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Jaroslav Bašta.

Společnost Facebook tam založila středisko na kontrolu obsahu internetu, v němž hodlá zaměstnat více než 120 lidí. Jejich úkolem bude chránit uživatele sítě před dezinformacemi a vyjadřování nenávisti. Virtuální prostor ve všech třech baltských státech se dle názoru některých politiků již dávno změnil v bitevní pole mezi elfy hájícími demokracii a trolly zastávajícími autoritářské postoje.

Nábor spolupracovníků kanceláře Facebooku ještě probíhá. Kvalifikační požadavky jsou poměrně náročné – uchazeči musí znát východoevropské jazyky, včetně ruštiny, mít přehled o politice, ekonomice, společenském dění a kultuře. Jejich úkolem bude odhalovat dezinformace, falešné profily a reagovat na projevy nenávisti. Předpokládají, že se nejčastěji budou zabývat oznámeními občanů, kteří jim nahlásí stránky nebo výroky porušující pravidla. Na tato udání bude centrum reagovat kombinací automatického blokování nahlášených stránek a lidského faktoru, který bude vyřizovat stížnosti.

Vedení Facebooku evidentně sdílí názor lotyšských politiků, že jejich země se staly objektem „ruské informační agrese“. Proto v prvé řadě společnost blokuje ruskojazyčné stránky neobčanů. Jak se ukázalo, v létě loňského roku v rámci potírání extrémismu pozastavila stránky věnující se lotyšské dobrovolnické legii SS za II. světové války, ale záhy je zase s omluvou spustila. Inu, není extrémismus jako extrémismus.

Virtuální prostranství v Pobaltí již léta představuje přímo bitevní pole střetávání naprosto protichůdných pohledů na současnost a minulost. Vlády všech tří zemí si stěžují, že sociální sítě okupovali prokremelští trollové, považující jejich státy za bezperspektivní nedochůdčata, v nichž vládnou podvodníci a dobrodruzi. Naopak adorují éru Sovětského svazu a obviňují místní obyvatele z kolaborace s nacisty a podílu na holokaustu. Oproti tomu místní vlastenci již v roce 2015 postavili „družiny elfů“, kteří patrolují na síti a nahlašují falešné účty a prokremelské weby. Samozřejmě se také věnují oblíbené zábavě podobných aktivistů a sestavují seznamy rusofilů a politických agentů Kremlu po vzoru ukrajinského Mírotvorce. Ostatně, nepřekvapilo mě, když z dosavadních údajů vyplývá, že největší zájem o práci v novém centru Facebooku v Rize mají právě Ukrajinci.

Jaroslav Bašta: Tak jsme se v čase vrátili, opět tady máme cenzuru!


Z pohledu České republiky považuji za velmi nešťastné, že podobné aktivity u nás místo Facebooku provozují tzv. neziskové organizace. Nemohu napsat nestátní neziskové organizace, protože stát (případně EU) je financuje. Příklad Evropských hodnot ukazuje, že cenzura může být docela výnosný obor podnikání. Evidentně to pochopil kdekdo, takže seznamy proruských webů začínají v Praze sestavovat i obchodní firmy, například Semantic Visions se svým projektem StopFake. Tak jako centrum v Rize je plná ukrajinských legionářů.

Cenzura je v dnešní době nepochybně oborem budoucnosti. Když si to necháme líbit.