Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kalousek - Fiala a Rakušan o migračním paktu lžou

17. 4. 2024

Kalousek - Fiala a Rakušan o migračním paktu lžou

Petr Svorník

294

Dnes 17. 4., 17:50

 

Bývalý předseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek na sociální síti X ostře zkritizoval premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Přední politici podle něj lžou o tom, že je v migračním paktu výjimka pro Česko, díky které by neplatilo do společného fondu solidarity nebo nepřijímalo přerozdělené uprchlíky.

Foto: Petr Hloušek, novinky.cz

 

Miroslav Kalousek

Článek

 

Kalousek napsal, že si našel čas prostudovat migrační pakt. Není podle něj pochyb, že v nařízeních žádná mandatorní výjimka pro Česko není.

 

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) přitom v minulosti mluvil o tom, že Česko nebude muset, přinejmenším zpočátku, do společného fondu nic platit ani přijímat přerozdělované migranty, protože přijalo statisíce uprchlíků z Ukrajiny.

 

Rakušan jako baron Prášil. Migrační výjimka pro Česko v paktu není

 

Ve skutečnosti je toto ovšem pouze jedním z řady kritérií, která se v případné žádosti o výjimku budou posuzovat, navíc pakt začne platit až za zhruba dva roky, kdy může být situace docela jiná.

 

„Nechci to lacině kritizovat, možná nešlo dojednat nic lepšího. Možná je tenhle kompromis lepší než nic. Nesmířím se ale s tím, že nám o tom naši přední politici lžou. To nesmíte dělat, pánové,“ napsal Kalousek.

 

V příspěvku pak označil premiéra Fialu a ministra Rakušana. „Pak vám totiž lidé nebudou věřit ani tehdy, když budete mít tisíckrát pravdu,“ uzavřel bývalý šéf TOP 09.

 

 

 

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-kalousek-fiala-a-rakusan-o-migracnim-paktu-lzou-40468300#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest241_shrnuti_llm_varCC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz