Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kde vzniká stoka

17. 10. 2022

Kde vzniká stoka

Marek Řezanka

 

V daleké zemi chovali si blechy.

Potkany krmit rozhodli se z mísy.

Na orla míří z každé vyšší střechy,

král tvrdí, že prý na něm nezávisí.

Hraboši pole ničí tam jak kdysi.

Klíšťata množí – je to obraz zkázy,

kdo hledá rozum, tak ho nenachází.

Vatry tam hoří – spalují se spisy

o tom, jak lidem pomoct od nákazy:

Kde vzniká stoka, rozmohou se krysy.

 

Prostý lid žil tam zcela bez útěchy.

S krysami jeho hlad prý nesouvisí:

Ty mají jídlo – lid jen marné vzdechy.

Kdo jenom cekne, na seznamu visí,

seznamu „zrádců“ s „obludnými rysy“.

S těmi se potom dobře nezachází.

Ten, kdo má strach, se drží daných frází.

Hlodavci zatím plní svoji misi:

Přehryzali již hlavní klády v hrázi.

Kde vzniká stoka, rozmohou se krysy.

 

Bahno se valí – jsou ho plné měchy,

strhává všechno – i vznešené tisy.

Dere se dveřmi – odnáší též plechy

servané ze střech. Kraj je bídně lysý.

Kdekdo má strach, zda život znovu vzkřísí.

Krysám se daří – prostý lid se plazí.

Obilí shnilo – z nebe přišly mrazy.

Vláda je víc než zralá na demisi.

Bude král svržen? Všude zejí srázy:

Kde vzniká stoka, rozmohou se krysy.

 

Bahno si cestu neúprosně razí.

Leží již na všem v závěrečné fázi.

Esence hnusu s čímkoli se smísí.

Stíny se plouží na své anabázi:

Kde vzniká stoka, rozmohou se krysy.

 

 

Namluveno: www.muamarek.cz/files/mp3/kde-vznika-stoka....mp3

 

Za symbol novodobé totality pokládám stávajícího ministra vnitra, Víta Rakušana. To je člověk, který by dávno měl v demokratickém státě rezignovat, neboť se osobně zaručil za Petra Mlejnka zachyceného při korupčním jednání – a bránil jeho odvolání.

 Místo toho je tváří novodobé cenzury, oklešťování webů – a podpory udavačství za „nesprávné názory“.

 Existují zde minimálně dva fundovaní odborníci, na které jsou nyní pořádány hony kvůli tomu, že vybočují z řady.  Jedná se o děkana Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslava Ševčíka a profesora Petra Druláka.

Studentům ze senátu fakulty Mezinárodních vztahů se nelíbí, že je Miroslav Ševčík na protivládních demonstracích spojovaný s Vysokou školou ekonomickou. „Studentští senátoři vyjádřili obavy ohledně spojování děkana Národohospodářské fakulty Ševčíka a jeho názorů s VŠE jako takovou.“ Nevím, jak vás, ale mě z podobné reakce studenstva mrazí – a neváhám takovou reakci nazvat ryze fašistickou. Co je to za studenta, když hodlá někoho perzekuovat za jeho přesvědčení a odlišné stanovisko? Od toho je zde svobodná diskuse, do níž se může zapojit kdokoli a ověřit si, jak silným argumentem disponuje.

 Jenže v naší společnosti se již delší dobu nediskutuje. Česká televize razí „jediný správný názor“ – a pečlivým sítem prosívá, komu poskytne prostor k vyjádření – a kdo si v ní neškrtne.

 Profesor Petr Drulák obdržel kvůli svým odborným názorům dva vytýkací dopisy, byl prošetřován etickou komisí – a on sám podal na svého zaměstnavatele žalobu. Jeho odvolání požaduje sám Bakalář, tedy pro svou funkci ministra zahraničí naprosto nevzdělaný ambiciózní mladík s bakalářským titulem, který vzhledem k úrovni své veřejně dostupné práce nikdy neměl obdržet.

Jako hlavní výtka proti vystupování pánů Ševčíka a Druláka je uváděn jejich politický aktivismus. To myslí někdo vážně? V zemi, kde se Marek Hilšer svlékal do půl těla, kde se senátor Pavel Fischer neúspěšně pokoušel zbavit prezidenta Miloše Zemana jeho funkce, a kde lékařka a univerzitní pedagožka dělá politikům analýzy jejich zdravotního stavu na dálku, z televizní obrazovky (jen analýze pana Bidena se tato dobrá žena s pomyslnou křišťálovou koulí podezřele vyhýbá)?

 Do kontextu dodejme několik příkladů, kdy politická angažovanost exponovaných osob zjevně nevadila. Václav Bartuška, zvláštní velvyslanec České republiky pro otázky energetické bezpečnosti v podstatě schválil upálení desítek lidí v Oděse konstatováním: „Prostě je upálili.

 Demonstrací Milionu chvilek pro demokracii se účastnil například Bohumil Kartous (vedoucí komunikace v EDUin, do 30. září 2022 působil v pozici ředitele Pražského inovačního institutu). V jeho případě účinkování na protivládní demonstraci nevadilo, zjevně proto, že protestoval proti A. Babišovi – a nikoli Petru Fialovi.

 Ministryně obrany, Jana Černochová, reagovala na atentát na novinářku a mladou ženu slovy: „Dnešní noc na 21.8. si v Rusku zapamatují.“ Interpretace tohoto výroku je zřejmá – ministryně obrany vyjádřila s atentátníky své sympatie. Samozřejmě že v našem státě zůstává nadále u moci, podobně jako Vít Rakušan.

 Pomyslná stoka zde zapáchá neskutečně silně. Jen bychom si měli zavčasu uvědomit, že čím více bude podporována stoka, tím více krys se nám z ní vyrojí. Až to nebude k životu.