Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konec jedné éry

8. 10. 2021

Konec jedné éry

8. 10. 2021 Janinna

 

Konec jedné éry: Americké letadlové lodě se mění ve zbytečné harampádí

USA musely uvěřit „karikaturám Putina“

 

Nejnovější ruské zbraně, ještě než byly zařazeny do armády již začaly úspěšně sloužit vlasti.

 

Jde především o psychologický efekt a nejlepším příkladem jsou prohlášení úředníků administrativy Spojených států amerických.

 

O čem mluví a proč Washington tak dychtí po vojenských jednáních s Ruskem?

 

„Karikatury“. Tak někteří zástupci expertní komunity a facebookových politologů nazvali nejnovější ruské zbraňové systémy, které v roce 2018 představil Vladimir Putin. Pochybovali o jejich existenci a tvrdili, že jsou to jen kresby – něco, co ve skutečnosti neexistuje.  Nadzvukové hlavice „Avangard“ a těžké ICBM „Sarmat“, laserové bojové systémy „Peresvet“, hypersonický raketový systém „Kinžal“ a hypersonické střely „Zircon“, bezpilotní podvodní aparát s jaderným pohonem „Poseidon“ a řízené střely „Burevestnik“ (také v jaderném zařízení).

 

A nyní, o tři roky později, je projekt „Poseidon“ v konečné fázi vývoje, testuje se „Zircon“ a „Burevestnik“ a ostatní systémy již převzala ruská armáda.

 

Věřte v realitu

 

A Američané již těmto „karikaturám“ začali věnovat pozornost. A ne soudruzi z Americké filmové akademie, která hledá někoho, komu by dala Oscara za nejlepší animovaný film, ale oficiální představitelé Bílého domu. Spojené státy (na které Moskva dlouhodobě naléhala, aby přehodnotily své odstoupení od smluv o strategické stabilitě a obnovily dialog o snižování strategických útočných zbraní) chtějí, aby se Kreml zavázal „karikatury vypnout“.

 

Jinými slovy – to, co se děje, berou více než vážně.

 

Není pochyb o tom, že Rusko má – a v případě potřeby použije – nově vyvinuté zbraně.

 

    Navzdory skutečnosti, že do kategorií ICBM spadají pouze Avangard a Sarmat, Washington trvá na tom, aby byly do programu jednání zahrnuty všechny nejnovější ruské systémy, včetně nejaderných hypersonických raket. A to včetně taktických jaderných zbraní.

 

„Ujasnili jsme si, že se chceme zabývat všemi ruskými jadernými zbraněmi, včetně nestrategických jaderných zbraní a prostředky dopravy nového typu zbraní. Nové ruské jaderné zbraně, jejich diverzifikace a také platformy pro dvojí použití představují hrozbu pro strategickou stabilitu,“ uvedla na slyšení v Kongresu Mallory Stewartová z amerického ministerstva zahraničí pro kontrolu zbraní.

Proč jsou v USA tak znepokojeni ruskými systémy, že Washington chce přimět Moskvu, aby je rozebrala?

 

Existují tři důvody k obavám. Systémy překážejí v boji proti Rusku, překážejí globální zahraniční politice USA a svou existencí dehonestují Washington.

 

Boj proti Rusku zde znamená vojenský i nevojenský aspekt. Připomeňme, že koncept strategického odstrašování, na kterém je založena mezinárodní bezpečnost, je postaven na principu zaručeného odvetného úderu. To znamená, že útočící strana si musí být jistá – ne na 80, ne na 90, ale na 100% – že dostane od oponenta takovou odvetnou ránu, která jí způsobí nepřijatelné poškození.

 

Tyto systémy ruší americké globální obranné projekty, jako je systém protiraketové obrany nebo důraz na stavbu skupin letadlových lodí. A problém zde není ani tak v armádě, jako v geopolitické sféře.  Systém protiraketové obrany (který Spojené státy budují v Evropě a východní Asii) je zastřešující strukturou, která si zachovává americkou kontrolu jak nad obrannou politikou jejich partnerů, tak obecně nad rovnováhou sil v regionu.

 

Ruské „karikatury“ činí tyto systémy bezvýznamnými.

 

Jaký má smysl tahat Evropu pod vytvořený protiruský systém protiraketové obrany a odstoupit (k hrůze Evropy) od smlouvy o raketách krátkého a středního doletu, pokud má Moskva možnost obejít systém protiraketové obrany a udeřit na jakoukoli americkou základnu, ať je kdekoli?

 

Americká armáda nyní pravděpodobně truchlí. Je těžké se radovat, když si uvědomíte, že celá vaše flotila, živená po celá desetiletí, se nakonec změnila v potenciální hřbitov. Stalo se to přesně nyní, když Rusko provedlo dva po sobě jdoucí testy hypersonické rakety Zircon. A dva starty za den jsou velmi důležitým znakem toho, že všechno jde dobře a produkt fungoval spolehlivě.

 

Nejde jen o úspěšné testy.

 

To jsou ve skutečnosti závěrečné testy, než vývojáři zvednou sklenky šampaňského k přípitku s armádou.  Zirkony již byly vypuštěny z povrchového nosiče – fregaty Admirál Gorškov.

 

Po úspěšném absolvování těchto testů byly další fází starty z podvodního nosiče. Rakety měly vzlétnout z jaderné ponorky Severodvinsk projekt 885 „Jasen“. Na začátku října z povrchu a v listopadu – z pod vody. Kromě toho bylo uvedeno, že začátek druhého testu bude záviset na výsledcích prvního.

 

A co vidíme?

 

Pozorovatelé z řad vojenských odborníků si toho okamžitě všimli: ke druhému startu došlo ne o měsíc později, ale druhý den. To podle odborníků znamená, že předchozí etapa byla provedena tak bezchybně, že velení se rozhodlo marně nečekat.

 

Upozorňujeme na řadu nejzajímavějších reakcí zahraničních odborníků na událost:

The National Interest: „To je velmi špatná zpráva pro NATO. S přihlédnutím k rychlosti (9 Mach a více) této moderní ruské rakety se protiraketové systémy potenciálního nepřítele stávají kvůli nulové reakční době neúčinné. Dnes skupiny letadlových lodí, hlavní úderné síly US NAVY, tvoří dvě třetiny lodí protivzdušné obrany a protiraketové obrany. Úspěšný start tak rychlé rakety a její uvedení do sériové výroby naznačuje, že se z letadlových lodí brzy může stát námořní archaik, vhodný pouze do muzea bývalé americké velikosti. Tyto rakety by mohly z amerických superlodí udělat mnohamiliardové hřbitovy pro tisíce námořníků.“

 

Military Watch Magazine: „Ruské jaderné ponorky budou nyní schopny odpalovat hypersonické rakety – „zabijáky lodí“ odkudkoli ze světového oceánu. Vzhledem ke svým skromným rozměrům lze Zircon později nasadit na jakoukoli ruskou válečnou loď, od malé korvety po jadernou ponorku … Nasazení Zirconu na jaderné ponorky třídy Jasen mění pravidla hry a umožňuje raketám zasáhnout z delší vzdálenost a s mnohem menším rizikem. Zirkon může výrazně zlepšit jejich schopnost provádět útoky typu hit-and-run. Jejich důsledky budou strašné. Admirál amerického námořnictva Charles A. Richard v srpnu letošního roku poznamenal, že americká obrana je mohla během testování s velkými obtížemi sledovat. A to byl nejzákladnější požadavek na zasažení takového cíle.“

 

A mají úplnou pravdu.

 

To znamená, že projekce síly, pro kterou Spojené státy vytvořily až 11 formací letadlových lodí, skončila.

 

Američtí odborníci se zaměřují na námořní téma, protože právě námořnictvo je nejdůležitějším prostředkem projektování vojenské síly USA v globálním měřítku.

 

Ale „Zirkon“ – jak se na moderní zbraň sluší, je raketa víceúčelová a univerzální. Její funkčnost je mnohem širší než u specializovaných protilodních raket. Dokáže pracovat i s pozemními cíli.

 

To znamená, že mnoho kontinentálních strategických objektů potenciálního protivníka, které byly do této doby považovány za prakticky nezranitelné, zůstalo bez systémů protivzdušné a protiraketové obrany.

 

Pokec24.cz