Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konflikt vyvolaly USA Leonkov o nových střetech v Karabachu.

28. 9. 2020

Konflikt vyvolaly USA

Leonkov o nových střetech v Karabachu. Americké ministerstvo zahraničí varovalo své občany dva dny před střetem v Náhorním Karabachu

27. 9. 2020 Janinna

 

Na oficiálních stránkách velvyslanectví USA v Arménii a Ázerbájdžánu se dva dny před rozsáhlým ozbrojeným konfliktem objevila varování pro Američany v těchto zemích. Bylo jim nařízeno, aby zůstali daleko od Karabachu a řady regionů, aby se vyhnuli shromážděním a davům „kvůli zvýšenému napětí na arménsko-ázerbájdžánských hranicích“.

Dne 25. září web amerického velvyslanectví v Jerevanu vyzval občany USA, aby se vyhýbali cestování v blízkosti arménsko-ázerbájdžánské kontaktní linky, mimo jiné „oblasti východně od dálnic M4 a M16, severně od Národního parku Dilijan a na gruzínské hranici v regionu Tavuš“.
https://am.usembassy.gov/security-alert-u-s-embassy-yerevan-armenia-09252020/

Přímo se doporučovalo zdržet se cestování do Náhorního Karabachu.

Ve stejný den byli občané USA, stejně jako zaměstnanci diplomatické mise a jejich rodiny, na webových stránkách velvyslanectví USA v Baku vyzváni, aby se zdrželi pohybu mimo poloostrov Absheron – kde se nachází hlavní město republiky a který je co nejdále od území budoucího konfliktu.

V obou zemích bylo Američanům doporučeno sledovat místní zpravodajství a weby diplomatických misí, vyhýbat se demonstracím a davům, hlásit se přátelům a rodině a sledovat, co se děje v jejich bezprostředním okolí.

Připomeňme, že ráno 27. září ohlásilo vedení Náhorního Karabachu masivní ostřelování území neuznané republiky, včetně hlavního města Stěpanakert.

Podle agentury TASS turecký prezident Tayyip Erdogan vyjádřil podporu „bratrům z Ázerbájdžánu“ a označil Arménii za „největší hrozbu pro mír v regionu“.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov telefonoval s tureckými, arménskými a ázerbájdžánskými protějšky a vyzýval strany k okamžitému urovnání konfliktu, při kterém jsou rovněž zabíjeni civilisté.

Konflikt vyvolaly USA: Leonkov o nových střetech v Karabachu

USA a Turecko sehrály důležitou roli v nové vlně konfliktu mezi Ázerbájdžánem a Arménií, která začala dnes 27. září, uvedl vojenský expert Alexej Leonkov.

Ázerbájdžánské ministerstvo obrany informovalo o agresi. Ministerstvo uvedlo, že Arménie zahájila intenzivní ostřelování pozic ázerbájdžánské armády, během kterého byly zničeny drony a další vojenské vybavení ázerbájdžánských ozbrojených sil. 

Arménská strana však označila tato obvinění za lež.

 

Arménský předseda vlády Nikol Pašinjan řekl, že ázerbájdžánské ozbrojené síly zahájily ofenzívu směrem k Náhornímu Karabachu. Podle informací arménského ministerstva zahraničí ázerbájdžánská armáda bombarduje osady, včetně hlavního města republiky Stěpanakert. 

Karabachské úřady již vyzvaly místní obyvatele, aby se uchýlili do úkrytů.

Jak řekl vojenský expert Alexej Leonkov v rozhovoru pro Nation News, konflikt mezi Ázerbájdžánem a Arménií ve skutečnosti rozpoutaly Spojené státy.

„Tento konflikt je téměř 30 let starý, nepohnul se ani doprava, ani doleva. Nedávno však mediátoři, především Amerika, projevili v tomto regionu velkou aktivitu. Spojené státy jsou jedním z prostředníků v této válce, právě oni tam otřásli situací. Předpokladem pro to co se stalo, stačí málo a došlo k tomu i dříve – jedná se o neoprávněné střety mezi Ázerbájdžánem a Arménií. Rusko se pokusilo tento proces regulovat, ale jak vidíme, nevydrželo to dlouho,“ uvedl expert.

Benzín do ohně, zdůraznil expert, přililo Turecko, které do konfliktu zasáhlo, ale ne jako mírotvůrce, ale jako strana, která ve všem podporuje Ázerbájdžán.

„Turecko rozvázalo Ázerbajdžánu ruce, a potom stačilo najít záminku k zahájení nepřátelských akcí, takzvaný Casus belli – „důvod (pro) války“, a ten může být libovolný. A byl nalezen. Nyní tam skutečně začala opravdová válka,“ uvedla armádní expert.

Dříve se uvádělo, že Ankara podporuje Baku a odsuzuje nejnovější kroky Arménie, uvedl oficiální zástupce tureckého prezidenta Ibrahim Kalyn.

Skutečnost, že „západní partneři“ Ruska tančí kolem Karabachu je axiom a nevyžaduje důkaz. 

Skutečnost, že konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem není ničím jiným než pokusem postavit čelně proti sobě Rusko a Turecko, je také zcela pochopitelná a po Erdoganově prohlášení o podpoře Baku v tomto konfliktu, důvěra v tento scénář jen vzrostla.

https://bit.ly/3mStjUS
https://bit.ly/3cxtU9O

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář