Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kyjev přiznal, že se s NATO společně připravuje na válku

3. 4. 2021

Kyjev přiznal, že se s NATO společně připravuje na válku

Cvičení NATO Defender Europe 2021 jsou nezbytná k procvičování války s Ruskem, uvedl zástupce Ukrajiny v Trilaterální kontaktní skupině pro Donbas Oleksij Arestovič ve vysílání UKRLife.TV .

3. dubna 2021 - 07:20

 

„Defender Europe 2021 znamená„ bránit Evropu. Jejich význam je ten, že ve vodách od Baltského až po Černé moře probíhá válka s Ruskem - řekněme to na rovinu - téma ozbrojené konfrontace s Ruskem,“ řekl diplomat.

 

Aliance podle něj již začala přesouvat techniku a jednotky síly, stejně organizuje  logistické záležitosti.

„Hlavním cílem je Balkán a Krym a vše na sever od Krymu. Jedná se o otevřené zdroje, nikdo se tím netají," dodal Arestovich.

 

Spojené státy přivedly vojáky v Evropě k maximální bojové pohotovosti kvůli Rusku

 

V květnu až červnu uspořádá NATO největší manévry Defender Europe 2021,od dob studené války. Cvičení jsou plánována na vypracování obranných a útočných akcí ve východní Evropě a Pobaltí. Z partnerských zemí se aktivně účastní Gruzie, Moldavsko a Ukrajina.

 

Den předtím ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že Washington podpoří Kyjev „v případě eskalace ruské agrese“. Jak je uvedeno ve zprávě, příslib Pentagonu se vztahuje i na situaci na Krymu. Americká strana rovněž připomněla, že od roku 2015 Spojené státy přidělily Kyjevu bezpečnostní pomoc ve výši více než 2 miliard USD.

 

V reakci na to ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že diskuse o potenciálním konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou je další fikcí Kyjeva. Moskva nemá zájem o konfrontaci s ukrajinskou stranou, zejména vojenskou, zdůraznil zástupce vedoucího oddělení Andrej Rudenko .

 

Minulé úterý navíc hlavní velitel ozbrojených sil Ukrajiny  Ruslan Chomčak obvinil Rusko z dislokace jednotek poblíž hranic s Ukrajinou, což představuje hrozbu pro vojenskou bezpečnost. Podle něj má Kyjev v reakci na to v úmyslu posílit seskupení vojsk na Donbasu a ve směru Krymu. Tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov v reakci na to uvedl, že by se nikdo neměl starat o pohyb ruských vojsk uvnitř země. Jak vysvětlil mluvčí Kremlu, Moskva přijímá opatření k zajištění bezpečnosti svých hranic, podél kterých je zaznamenána činnost NATO .

 

(rp,prvnizpravy.cz,ria,foto:arch.)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář