Jdi na obsah Jdi na menu
 


Le Figaro - Paříž s podezřením vnímá německou jadernou spolupráci

6. 2. 2020

Le Figaro - Paříž s podezřením vnímá německou jadernou spolupráci

 

6. února 2020 - 11:06

 

Návrh vysoce postaveného německého poslance Johanna Wadephula na spolupráci mezi Berlínem a Paříží v otázce jaderných zbraní je ve Francii vnímán s podezřením.

 

Jak napsal Le Figaro myšlenku Wadephula v Německu nepodpořili ani jeho spolustraníci (CDU) a ve Francii to považují za další projev „konstruktivní konfrontace“, který v posledních měsících převládá ve vztazích mezi oběma zeměmi.

 

Německo, nanejvýš pacifistická země, jejíž populace je vůči atomové bombě hluboce nepřátelská, může sdílet úsilí o jaderné odstrašení s Francií, uvedl Le Figaro. S takovým „šokujícím“ návrhem vystoupil Johann Wadephul, místopředseda frakce CDU v Bundestagu. Jak politik v rozhovoru s německými novinami Tagesspiegel uvedl, „mělo by Německo zvážit možnost spolupráce s Paříží v oblasti jaderných zbraní“ a zejména „být připraveno stát se součástí odrazující síly svými vlastními kapacitami a prostředky“.

 

V Paříži si však tento návrh přečetli a s podezřením jej přijali, „stejně jako ty reklamy, na jejichž konci je poznámka malým písmem“, protože jsou k němu připojeny podmínky, které by mohly iniciativu zabít v zárodku, poznamenaly noviny. Jak vysvětlil Wadephul několik dní předtím, než Emmanuel Macron hovořil k tomuto tématu, „Francie musí být připravena podřídit tyto síly společnému velení Evropské unie a NATO.“

 

Podle novin byl v Německu návrh zamítnut nejen zástupci opozice, ale také členy vlastní strany. Zároveň byla tato epizoda v Paříži vyhodnocena jako součást „konstruktivní konfrontace“, která ve francouzsko-německých vztazích v poslední době převládala, a jak ji definoval Emmanuel Macron.

 

V poslední době vláda Merkelové nervózně reagovala na Macronovu „netrpělivost“ v otázkách souvisejících s Evropou a německými obviněními z nečinnosti. Francouzský prezident se svou kritikou NATO zpochybnil svazky mezi Berlínem a Washingtonem, které Německo považuje za neotřesitelné.

 

„Francouzsko-německá jaderná iniciativa by byla pro Spojené státy signálem nedůvěry," varuje vojenský poradce CDU, Roderich Kiesewetter. V této souvislosti vypadá návrh německého poslance jako dárek s vědomím, že příjemce to nepřijme, uvedla publikace.

 

Sám Johann Wadephul však zdůraznil, že nemá iluze o reakci francouzské strany. „Prezident Emmanuel Macron nás opakovaně vyzýval, abychom odvážně jednali pro dobro Evropy. Teď by mohl ukázat, že je na to také připraven,“ řekl poslanec. Komentátoři v německých médiích jsou však spíše skeptičtí a vyzývají k nedůvěře k Macronovi, majíce na paměti, že USA zůstávají důležitým spojencem Německa.

 

Podle autora článku by návrh Wadephula mohl být projednán na schůzce ministrů obrany Francie a Německa v rámci francouzsko-německého parlamentního shromáždění, které se koná tento týden ve Štrasburku, ale vytvoření společné pracovní skupiny pro obranu již není na programu.

 

(kou, prvnizpravy.cz, lefigaro.fr, foto: arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář