Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lichteštejnové -byli neutrální?

1. 3. 2024

Byli Lichteštejnové neutrální?

 

V diskusi zaznívají názory, že Lichtenštejnové byli v době pomnichovské a v průběhu druhé světové války neutrální. Jaká je pravda?

 

Opětně vyvěšujeme článek „Lichtenštejnský kníže František Josef II. napsal Adolfu Hitlerovi v říjnu 1938 blahopřejný telegram k uzavření mnichovské dohody“, který obsahuje fakta, jež tvrzení o neutralitě Lichtenštejnů vyvracejí:

Problémem ale je, že se před válkou i za války k nacistickému Německu aktivně hlásili. Vládnoucí lichtenštejnský kníže František Josef II. posílal peníze na vznik nacistických jednotek SA a SS na severní Moravě a ve Slezsku. Na rozdíl od většiny české šlechty, která se v krizových letech před okupací ČSR i za ní hrdě hlásila k českému národu, kníže napsal Adolfu Hitlerovi v říjnu 1938 blahopřejný telegram k uzavření mnichovské dohody.

 

Podle právní analýzy, kterou si česká vláda nechala kvůli sporu u evropského soudu vypracovat, nelze knížete Františka Josefa II. přímo označit za nacistického sympatizanta, ale podle dochovaných mate­riálů se aktivně hlásil k německé národnosti, protože to pro něj znamenalo získat privilegované postavení.

Sám kníže František Josef II. ve své trůnní řeči k lichtenštejnskému zemskému sněmu v listopadu 1940 zavzpomínal na setkání s Adolfem Hitlerem v březnu 1939, přičemž poznamenal: ‚My Lichtenštejnci, jakožto lidé německého kmene, se stejně jako dosud i nyní podílíme vřelou účastí na utváření budoucnosti velkého německého národa‘,“ stojí ve vládním materiálu.

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-lichtenstejni-chteji-obejit-benesovy-dekrety-prezident-pavel-jim-pomaha-40449851#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz