Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lidé někdy na vlastní kůži poznali, jaká je to vláda pod nacisty

14. 1. 2024

Lidé někdy na vlastní kůži poznali, jaká je to vláda pod nacisty

 

Narodil jsem se v dubnu 1926 v Předlicích u Ústí nad Labem. Otec byl sklářský dělník, občas nezaměstnaný. Později se dostal k ČSD a postupně se vypracoval na vlakvedoucího. Maminka pracovala také v Ústí, v Chemických závodech. Já se co by chlapec věnoval činnosti zejména v Sokole a v Junáku. Do Sokola mne přivedla teta a bylo věru zajímavé někdy slýchat oslovení „sestro“ a jindy „milostivá paní“. Inu jiná doba, jiný mrav. Docházku do měšťanské školy jsem zahájil v Trmicích. … V roce 1938 se velmi zhoršily vztahy mezi námi a Němci, zde na severu Čech dosti znatelně. Když například proskočily zprávy, že henleinovci se chystají napadnout Lidový dům, hlídali budovu společně čeští i němečtí komunisté. Měl jsem možnost poznat nacisty zblízka. Jednou při večerní procházce s maminkou jsme potkali jednoho z henleinovců. Při míjení vytáhl revolver. Zkoušeli nás takto zastrašovat. A co my kluci? Patřil jsem také k rudým skautům a znáte to. Organizovaly se různé bojové hry, pronásledování nepřítele, indiánů …

 

Jenže ouha – jednou večer poblíž Chabařovic jsme zaujali postavení na posečeném lánu  pole, nedaleko lesa. Najednou se v šeru opodál vynořilo několik postav. A my v zápalu boje, v jakési euforii křičeli „Stůj!“. „Stát!“ Byli to henleinovci, mířili přes „čáru“ a rozhodli se nám dát za vyučenou. Z jejich strany zaznělo několik výstřelů, pak zmizeli v lese. A my rychle předtím zaléhali za panáky obilí. Přesto bylo vše tohle dobré, učili jsme se k samostatnému jednání, odvaze a i ke vlastenectví. Trochu odbočím – dnes to patrně chybí! Střelba „nácků“ nám odvahu nesebrala, tu a tam jsme hlídkovali, zda se opět neobjeví.

 

V domě, kde jsme bydleli, žila rodina Keslerů. Jejich syn byl nemocen, jednalo se o plicní chorobu. Nepracoval a tak  - nouze naučila Dalibora housti, jeho pak pašovat. Specializoval se na cukr. Náš totiž stál v Německu 3,30 Kč, u nás – tedy „doma“, ale 6.20! Jenže jednou se z pochůzky přes hranici nevrátil. Němci jej lapili a tentokráte to nebyl cukr, převáděl ruské občany. Nikdy se přesně nevysvětlilo, pouze se tradovalo, jak předličtí  komunisté jej Němcům v drážďanské nemocnici „ukradli“. Jedna skupinka mu na tamním WC dala šaty, další jej v autě převezla k nám do ČSR. On sám už dalším svůj únos také nevysvětlil. Po několik dnů bylo, a hlavně v noci, slyšet jeho těžký kašel. Potom zemřel. Maminka byla k nim pozvána, aby viděla, jak byl nacisty mučen. Přišla uplakaná a líčila – prsa měl zcela zeškvařené od pálení, další popáleniny a rány na těle.  Také se říkalo, že Němci ten únos nechali snad v klidu uskutečnit – chtěli nám tím vzkázat, co nás čeká, pokud si budou Češi troufat a jim v budoucnu vzdorovat.

Nastávaly i paradoxní situace v běžném životě – syn byl třeba komunista, dcera si vzala henleinovce … Z domova jsem s maminkou utíkal jen s nejnutnějšími věcmi, já je měl v ranečku – povlečení, cíchy, ručníky, ošacení. Na střekovském nádraží nás naložili do otevřených vagónů – uhláků. Byli jsme tam sice doslova namačkáni, ale v nás převládalo jediné – hlavně, že už jedeme pryč! V Lovosicích nám umožnili přejít do „lepšího“ – vagóny už byla kryté, známé jako dobytčáky. Teprve ve Všetatech jsme mohli využít dobrodiní osobních vagónů a jeli směrem na Nymburk k tetě. Otec odjížděl mezi posledními. Na tento vlak už henleinovci, zpiti vítězstvím, stříleli. A je nutno zde uvést, že naši vojáci, co by doprovod, nesměli jejich palbu opětovat – na to byl vydán přísný zákaz!

 

Tatínek získal místo v Neratovicích, později byl přeložen do Prahy. V Byšicích to s ubytováním nebyla žádná sláva, pouze jedna místnost na velkostatku, ovšem budova nesla název „Na zámku“. Časem se nám ale podařilo získat větší bytové prostory. To už ale  byl březen 1939 a Němci zaplavili celou republiku. A tady zase musím uvést jeden bolestný postřeh – ne každý z Čechů s námi cítil, ne každý měl pochopení. Zaznívaly vůči nám hlasy „přišli nás vyjídat“, nebo „Němci zabrali celou republiku stejně, tak co tam nezůstali …“. Až časem se tohle uklidnilo a lidé někdy na vlastní kůži poznali, jaká je to vláda pod nacisty. Vojsko tady v Byšicích zabralo mimo jiné i školu, takže naše vyučování se odbývalo v sálech hostinců. Wehrmacht tu pilně cvičil a vojáci zhotovili velký počet dřevěných rohoží pod kola aut – patrně trénink na jejich plánovaný  „Drang nach Osten“. Maminka přes válku byla nasazena na zemědělské práce.

Dodám, že rodiče se po válce vrátili zpět do Ústí, otec byl zase u ČSD, maminka opět do místa, kde byla dříve.

Břetislav Holakovský, akademický sochař, Plzeň – Radčice