Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukašenko - invaze Poláků na západní Ukrajinu by znamenala vstup Běloruska do války

8. 5. 2022

Lukašenko - invaze Poláků na západní Ukrajinu by znamenala vstup Běloruska do války

8. 5. 2022 Janinna   

Polsko se souhlasem Washingtonu připravuje plány na invazi na území západní Ukrajiny a vysvětlí to ochranou svých „historických území“. Oznámil to šéf ruské zahraniční zpravodajské služby Sergej Naryškin.

Rusko s takovým vývojem událostí nesouhlasí, protože to posílí protiruské nálady v Polsku a povede ke kolapsu Ukrajiny.

Mezitím se o polských plánech diskutuje i v Minsku. Alexandr Lukašenko během rozhovoru pro Associated Press řekl, že agrese polských jednotek v západní části Ukrajiny přinutí Bělorusko k rozhodné akci.

„Rozkouskování Ukrajiny. Sami Ukrajinci nedokážou vzdorovat takzvaným současným spojencům. Proto nevylučuji, že my, tři slovanské národy (Bělorusové, Ukrajinci a Rusové), budeme muset bránit celistvost Ukrajiny“ – řekl běloruský vůdce.

O tom, že Rusové ve speciální operaci na území Ukrajiny zvítězí, přitom prezident Běloruské republiky nepochybuje a je si toho vědom i Washington.

Bělorusko si mezitím uvědomuje nebezpečí ze strany Polska a buduje obranné schopnosti svých jednotek. 4. května tedy začala náhlá zkouška reakce běloruských ozbrojených sil. Vojenské jednotky pracují na zavedení bojové připravenosti a výcviku k plnění různých druhů operačních úkolů.

pokec24.cz