Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukašenko - Rusko obsadí Podněstří, pokud Ukrajina nezahájí jednání

15. 7. 2023

Lukašenko - Rusko obsadí Podněstří, pokud Ukrajina nezahájí jednání

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko doporučil zasednout k jednacímu stolu s Moskvou o situaci na Ukrajině, pokud Západ nechce, aby se ruská armáda během NMD dostala do Podněstří a Moldavska.

Alexander Lukašenko, běloruský prezident

15. července 2023 - 03:20

 

V odpovědi na otázku francouzského novináře Lukašenko zdůraznil: „Pokud nechcete, aby Rusko vyhrálo, sedněte si k jednacímu stolu a vyjednávejte!"

 

Podle běloruského prezidenta je důležité nepromeškat okamžik jednání, protože situace na frontě se velmi rychle mění.

 

„Mocné Rusko, nikoho nepřekvapí, je připraveno jednat s Ukrajinou. Ale pokud zítra Rusové rozdrtí tyto (ukrajinské) síly a uvidí možnost ofenzivy na jih v Podněstří, co se stane potom? Zasedne pak Rusko k jednacímu stolu? Nepravděpodobné. Situace se změní a přístupy budou jiné,“  řekl Lukašenko.

 

Připomeňme, že na jaře 2022 velitel vojsk Centrálního vojenského okruhu Ruské federace Rustam Minnichanov hovořil o úkolech druhé etapy speciální operace na Ukrajině – nastolit kontrolu nad jihem a „získat další přístup do Podněstří“, „kde jsou fakta o útlaku ruskojazyčného obyvatelstva“.

 

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov varoval, že Západ považuje Moldavsko za „novou Ukrajinu“ a že prezidentka země Maia Sanduová „spěchající do NATO“, pracuje na sjednocení s Rumunskem a je na to připravena.

 

Na tomto pozadí Kišiněv s pomocí západních partnerů z NATO buduje svůj vojenský potenciál a také požaduje odstranění ruských mírových sil z regionu. Ruské ministerstvo zahraničí zároveň již varovalo, že jakékoli ohrožení kontingentu Modrých přileb bude považováno za útok na Ruskou federaci.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)