Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukašenko nařídil přesunutí výsadkářské brigády z Vitebska do Grodna na západní hranici Běloruska

16. 8. 2020

Lukašenko nařídil přesunutí výsadkářské brigády z Vitebska do Grodna na západní hranici Běloruska

© Sputnik / Nikolay Hiznyak

 

21:07 15.08.2020(aktualizováno 22:58 15.08.2020)  

 

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko nařídil přesun výsadkářské brigády z Vitebsku do Grozdna v souvislosti s napjatou situací na západních hranicích, oznámila v sobotu běloruská státní agentura Belta.

 

Při vystoupení v Centru strategického řízení Ministerstva obrany Běloruska Lukašenko především vyjádřil znepokojenost se cvičeními NATO v Polsku a Litvě.

 

    „Proto dodatečně požádám, jelikož na západních hranicích je situace napjatá, přesunout výsadkářskou brigádu z Vitebsku do Grozdna,“ uvedl běloruský prezident

 

Lukašenko dnes oznámil, že se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem domluvil na pomoci Bělorusku, jakmile požádá o pomoc při zajištění bezpečnosti.

 

    „A my jsme se s ním (pozn. Vladimirem Putinem) domluvili, že při naší první žádosti nám bude poskytnuta pomoc na zajištění bezpečnosti Běloruské republiky,“ dodal Lukašenko.

 

Lukašenko upozornil na posílení vojenské složky v Polsku a Litvě, kde se konají cvičení NATO.

 

Mě více znepokojuje situace, která se odehrává na území našich sousedních států – Polska a Litvy. Jak víte, konají se tam vojenská cvičení NATO. To by bylo v pořádku, ale dochází k eskalaci a nárůstu ozbrojených složek na těchto územích,“ řekl.

Podle běloruského prezidenta „to určitě nemůžeme klidně pozorovat“.

 

    „A když jsem brzy ráno mluvil a poslouchal zprávu náčelníka generálního štábu, všiml jsem si, že naši armádu také znepokojuje tento problém,“ dodal Lukašenko.

 

Poznamenal, že toto téma se projednávalo i loni, a poté byl vyvinut určitý algoritmus na reakci na takové události.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář