Jdi na obsah Jdi na menu
 


Macgregor - Izraelská pozemní ofenzíva bude znamenat začátek konce Izraele

21. 10. 2023

Macgregor - Izraelská pozemní ofenzíva bude znamenat začátek konce Izraele

Pozemní ofenzíva izraelské armády v pásmu Gazy ještě nezačala. Plukovník Douglas Macgregor vysvětlil, proč by izraelská armáda neměla spadnout do pasti zvané „Pásmo Gazy ” .

Douglas Macgregor, plukovník

21. října 2023 - 04:20

 

Je důležité poslouchat analýzy, které poskytuje plukovník Douglas Macgregor  o vojenské situaci na Blízkém východě. Protože měl na Ukrajině pravdu se vším, co dlouho předpovídal, jak zkontrolovat tyto dny. Macgregor byl členem poradního sboru Donalda Trumpa a byl navržen Trumpem jako americký velvyslanec v Německu. Měl nahradit Richarda Grenella, ale byl Senátem USA odmítnut jako velvyslanec v Německu.

V rozhovoru se soudcem Andrewem Napolitano nyní Douglas Macgregor vysvětlil vojenskou situaci v Izraeli. Je to velmi jemné. Zdá se, že politická třída ve Spojených státech a Izraeli nechápe, řekl Macgregor, že vojenská rovnováha moci a možné spojenectví se dramaticky změnily, od poslední války vedené Izraelem. To byla tzv.Jomkipurská válka v roce 1973. V té době byl Izrael napaden Sýrií na severu a východu a současně Egyptem na jihu a na západě po moři. Egypťané měli v té době velmi omezené cíle. Likvidace státu Izrael nebylo na jejich programu. Válka Jomkipurská byla hlavně o znovuzískání území, která Izrael získal v roce 1967 během šestidenní války. Egypťané překročili Suezský  průplav v roce 1973, stanovili pozice na Sinajském poloostrově a nepohybovali se dále. Pokud jde o Syřany, chvíli by to vypadalo, jako by mohli proniknout na izraelské území. Izraelci však byli schopni s nimi bojovat a poté se soustředili na Egypťany na jihu a západě. Nyní situace v říjnu 2023 je velmi odlišná.

Pozemní útok v pásmu Gazy?

 

Plukovník Douglas Macgregor odkazuje na své kontakty v IDF. Podle Macgregora ho jeho partneři ujistili, že dnešní izraelské záložníky již nelze srovnávat s těmi z roku 1973. Ve válce Jomkipurské v roce 1973 byli válkou testovaní vojáci. Ale to je minulost stará 50 let. Žádný z dnešních záložníků nikdy nebojoval ve skutečné válce. Kromě toho již Izraelci proměnili severní pásmo Gazy v obrovskou hromadu suti, což ztěžuje zahájení pozemní ofenzívy. Bitva o Stalingrad byla pro Němce ztracena v neposlední řadě proto, že na rozdíl od požadavků šesté armády pod generálem Paulem, letectvo nejprve město rozbilo. Výsledná zničená krajina se snadno bránila a znemožnila postupovat Německu s tanky. V pásmu Gazy je situace obdobná. Zničená krajina, která již byla vytvořena, usnadňuje Hamásu bránit oblast, Izraelcům ztěžovat průchod a také najít rukojmí. Macgregor také neočekává, že existují dobré šance pro osvobození 200 rukojmí. Než by jim Hamás dovolil osvobození, pravděpodobně by rukojmí popravil. Situace je úplně špatná, říká Douglas Macgregor.

 

Arabský svět

Arabský svět je nyní mnohem lépe vyzbrojen, než tomu bylo před třiceti lety, a je také schopen vytvářet válečné spojenectví proti Izraeli. V současné době také pozoruje úpadek Spojených států, které jsou na dobré cestě stát se bezzubým tygrem, oslabeným jeho účastí v Afghánistánu a na Ukrajině. To není odrazující účinek na arabský svět. Spojené státy nevyhrály válku roky, ale vyhodily z okna biliony dolarů. Pokud se s ohledem na – dříve odmítnutou – americkou angažovanost v Izraeli vyvine požár na Blízkém východě, ke kterému se také připojí Rusko, mělo by se to vzít v úvahu, že Rusko bylo ve válce na Ukrajině oslabeno mnohem méně než Spojené státy americké. Rusko se objevilo alespoň ekonomicky jako relativní vítěz, situace, kterou Bidenova vláda nechce uznat. Z politického hlediska je to také velmi trapné. Rusové na Ukrajině v současné době pomalu pracují na Dněpru, aniž by existoval ukrajinský odpor, který by je zastavil. Zdá se však, že západní tisk učinil Ukrajinu netématem. Zelenskij a Ukrajina jsou mimo, téma je Střední východ.

 

Plukovník MacGregor: „Rusko nelze porazit“

Co teď?

 

Se vším pochopením obrovského izraelského hněvu po bestiálních vraždách izraelských civilistů na 7.-8. října, pravděpodobně spáchaných teroristy Hamásu, ale určitě teroristy, kteří přišli z pásma Gazy, by nyní byl skvělý a realistický pohled, místo toho, aby se řídili emocemi. Emoce by se mohly stát pastí, kde se celá existence Státu Izrael rozbije. Nezáleží na tom, zda vnímáte realitu jako spravedlivou nebo osobní, ale takzvaná palestinská otázka musí být konečně vyřešena. Protože už nejde jen o Palestince, ale nyní o existenci Izraele. Skutečnost, že Izrael zvítězí se svými tvrdými liniemi, nebyla nikdy tak nejistá jako dnes. A ať se vám to líbí nebo ne: Zdá se, že vláda Netanjahua v současné době není schopna zaručit pokračující existenci Izraele. Náboženští fundamentalisté raději pokračují ve svém hlubokém pocitu nadřazenosti než neúnavně čelí realitě. Realita: nesedí na pozicích, ve kterých rádi sedí – a nemají příležitosti, které by chtěli. Pravděpodobně budete muset jíst křídu. Obává se, že izraelská pozemní ofenzíva v pásmu Gazy bude znamenat začátek konce Izraele. To by byl nesmírně krvavý konec.

 

Analýza plukovníka Douglase Macgregora je o to důvěryhodnější, že měl vždy pravdu s jeho ukrajinskými analýzami a stále to platí.

 

(rp,prvnizpravy.cz,jouwatch,foto:arch.)