Jdi na obsah Jdi na menu
 


Manipulace

23. 4. 2019

Michal Brand

Blíží se volby do EU „parlamentu“. TOP09 se dlouhodobě potácí na hranici volitelnosti. V předchozích parlamentních volbách tuto multikulti pidi-stranu euro-hujerů a vítačů od potupného odchodu mimo parlament zachránila pouze Praha 1, která ji posunula nad 5-ti procentní hranici. Těsně, ale přeci. Lepšímu výsledku této strany nepomohla a nepomáhá ani vytrvalá mediální masáž, kdy tato strana je prezentována jako jedna z nejvýznamnějších sil na naší politické scéně, i když jde o stranu, která je pro občany této země zajímavá zhruba tak jako svaz zahrádkářů nebo klub aktivistů za práva veverek. (Nic proti zahrádkám nebo proti veverkám.) V „České“ televizi má zakladatel polit-byznysu TOP09 Miroslav Kalousek předplacené top umístění v jakékoli diskusi, top místo pro vyjádření k jakékoli kauze, k jakémukoli problému, k jakékoli události. Cizinec musí mít při sledování „České“ televize pocit, že největším expertem na VŠE a největším a nejvýznamnějším politikem s největší podporou voličů je u nás Miroslav Kalousek (a trochu méně i Pospíšil nebo zcela jasně mimózní kníža, který když spí, tak působí podstatně inteligentněji, než když nespí – ale ani ve spánku to není žádná sláva.)

Nyní tedy nevolitelná strana se svým hlavním momentálním mediálním tahákem a simulákrem politika Ferim má i kauzu, která ji dostala na přední stránky novin.

„Poslanec Feri byl napaden dvěma muži“ „Pořezán“ „Zbit“ „Rasistický útok“. Miroslav Kalousek, který v tomto státě ví vždy všechno nejlépe, a voliči jsou naprosto tupí, když nevolí jeho partaj ale pořád nějaké jiné, tak tedy Miroslav Kalousek dokonce ví:

„Další rasový útok na našem území. Ani tentokrát to ale nebudou islamisté, ale „skutečně slušní Češi“. Doufám, že budou přísně potrestáni,“ píše na svém twitteru pan Kalousek.

 Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/top-09-dominik-feri-napadeni.A190421_190238_domaci_jn

 

To je trochu zvláštní, protože když někdy příslušníci jistého náboženství/ideologie spáchají nějaký teroristický útok, nesouvisí to nikdy s ničím, Mirek, prý křesťan, se dokonce ani nijak nevyjádří, média téměř vždy píší o „mladících“ nebo „neznámý útočník s neznámým motivem“ („neznámo odkud, neznámo jaké víry a jakého přesvědčení, zdravil, pomáhal sousedům, jen byl malinko frustrovaný a pak se zradikalizoval“). Mimochodem, iDnes trumfla vše – při muslimském teroristickém útoku proti křesťanům na Srí Lance „novináři“ iDnes (se zbabělostí trumfující nejhlubší žumpu Husákovy normalizace) napsali: „Hotely a kostely na Srí Lance zasáhly výbuchy. Vyžádaly si přes 200 obětí“. Chápete? Chápete to správně multikulturně a obohaceně? Na Srí Lance došlo k nějakým výbuchům, které s ničím nesouvisí – a už vůbec ne s tím, co nesmíme pojmenovat ve spojitosti s žádným zlem – tak tedy došlo tak nějak náhodou k nějakým výbuchům a tyto výbuchy nešťastnou náhodou zasáhly kostely. Tak nějak to bylo.

Ale zpět k Ferimu.

Feri uvádí:

„Byli jsme s kamarády na koštu vína. Já jsem si šel pak ven zakouřit. Nějak jsem měl v ruce koštovací skleničku, hledal jsme v kapse, jestli mám cigarety. Koukám do země a vidím, že někdo přichází. Zvednu hlavu. Byl tam nějaký pětadvacetiletý muž. A ptá se mě: Ty jsi Feri? Já říkám: Jasně, jak můžu pomoct? Ani jsem to nestačil doříct a už do mě začal mlátit. Tak jsem si nějak kryl hlavu. A pak, když ho ode mě odtrhli lidé, kteří kolem byli, a mí přátelé, tak jsem si všiml, že po pravé straně tam byl nějaký druhý útočník, starší pán. Nedovedu posoudit, jestli i on mě napadl, nebo ne. Ale podle svědků jsem prý pár ran dostal. Začal jsem cítit, že rány v zadní části hlavy asi nemohly být od toho jednoho,“ popisuje poslanec TOP 09.

Zdroj: Seznam „zprávy“, pardon, nějak se mi popletly úvozovky „Seznam zprávy“

 

Takže Feri uvádí, že muži odpověděl a ten ho začal ihned mlátit. Feri si kryl hlavu. Mlátil ho tedy hned do obličeje? To by bylo logické, při rvačce útočník většinou útočí na zranitelná místa – na hlavu, na obličej. Feri si dle svých vlastních slov musel krýt hlavu. A schytal do hlavy zepředu tak velké množství ran, že musel být hospitalizován a nic si nepamatuje. A jak dopadl Feriho obličej? Velice dobře.

 

Zdá se, že kromě drobných červených nebo nahnědlých skvrn na dvou horních předních zubech (pro přesnost: obě jedničky nahoře) nemá nic, co by ukazovalo jakékoli zranění. Ani stopa po modřině, po otoku nebo po počátku náběhu jakékoli modřiny. Hmm.

Ani na dásních ani rtech na fotografii, kterou Feri zveřejnil, není viditelné žádné zranění ani žádný pramínek krve jinde, než jsou právě ty dvě skvrny na předních zubech. Hmm.

Feri uvádí, že prý podle svědků padlo něco o negrech, on sám prý nic neslyšel, protože si jen kryl hlavu a i s krytem schytal takové pecky, že nic neslyšel a nic si nepamatuje. Hmm.

„Já jsem začal dostávat rány a vůbec jsem netušil, co se kolem mě děje. Svědci ale vypověděli, že tam zaznělo něco ve smyslu ‚Negři nejsou lidi’. Nebo něco takového. Ale to musí policie prověřit a nějak podle svědeckých výpovědí zrekonstruovat, co se tam dělo.“

Zdroj: „Seznam“ „zprávy“, sakra, zase ty úvozovky, asi jsou frustrované nebo co – tak správně: „Seznam zprávy“.

 

Prý, podle svědků. Nějakých. Takže pokud nic takového nepadlo, Feri je z obliga a nešlo o křivé obvinění, i kdyby se prokázalo nade vši pochybnost, že (údajní) útočníci nic takového neřekli. Je to obvyklé „prý“, „říkali to jiní“, neznámí lidé, sám si nic nepamatuje.

 

Je to jako příběh, který mi vyprávěl jeden známý, který žije ve Švýcarsku. Jiný příběh, stejná mediální manipulace. V jednom švýcarském městě demonstrovala eko-bio-Hitlerjugend (případně Gottwaldova eko-mládež) za okamžitou změnu počasí, nebo co to vlastně požadují. (Samozřejmě, všechny výdobytky moderní civilizace musí být zachovány – tedy pro ně samotné; ostatní „neuvědomělí“ se musí výrazně uskrovnit; ostatní smí jezdit autem jedině, když je vezou do školy nebo na demonstraci nebo na schůzi bio-eko-Sturmabteilungu.) Jeden úspěšný muž parkoval svoje Porsche před svou kanceláří na ulici, kde eko-Sturmabteilung obvyklým nátlakovým způsobem požadoval okamžité uskutečnění jejich nesplnitelných požadavků, se kterými navíc nesouhlasí tak drtivá většina obyvatel, že s těmi požadavky nemůže eko-Sturmabteilung uspět v žádných volbách. Tento člověk celý den pracoval, nestávkoval za okamžité uskutečnění nesplnitelných požadavků, nedemonstroval, prostě pracoval. Jak již tak dělají všichni obyčejní, trapní, neuvědomělí nebudovatelé-skvělých-zítřků-na-účet-ostatních. Pracoval. Po práci šel ke svému autu, nasedl, nastartoval – a tady již začíná samotný příběh. Podle médií „řidič Porsche prudce akceleroval a málem přejel několik nebohých mladých hochů a děvčat, kteří jsou tak úžasní a chytří, že demonstrují proti změnám klimatu po vzoru mentálně postižené Švédky, ehm, pardon, po vzoru malinko jiné ale úžasné Švédky, možná nositelky Nobelovy ceny za záškoláctví a poučování všech bez jakýchkoli vědomostí nebo znalostí“. Všechny noviny měly zprávu na titulní stranu. Palcové titulky. O pár dní později přišla vysvětlující zpráva. Na straně zasuté hluboko v novinách. Článek o rozměru jednoho písmena z původních titulků. Řidič Porsche nastartoval a začal pomalu odjíždět. V tom mu některý z těch hodných, milých a tolerantních Hitler-mládežníků prohodil zadním okýnkem auta dlažební kostku. Řidič Porsche zpanikařil a sešlápl reflexivně plyn. Co je výsledek této mediální agitky? 98% čtenářů si zapamatuje, že zlý řidič Porsche chtěl úmyslně přejet hodné, milé, inteligentní a radostně mírumilovně demonstrující studenty a studentky, kteří demonstrují za dobro nás všech. Příštích několik měsíců nebo let občas nějaký eko-Goebbels připomene, jakých zločinů jsou schopni řidiči jiného auta než šlapacího, zejména když toto auto a jeho zlý pracující a neflákající se ne-eko-řidič neveze eko-SA-mana do školy nebo na demonstraci. Budou to zmiňovat, temně naznačovat. Nejdříve zkriminalizují řidiče Porsche a jiných sportovních vozů, pak řidiče SUV, pak řidiče větších osobních aut a pak aut jakýchkoli. Všichni, kromě vůdců eko-hnutí, budou muset jezdit na kole. Ne, vlastně ne, To by funěli a nechávali tak velkou uhlíkovou stopu. Takže všichni kromě vůdců eko-hnutí budou muset chcípnout. Ale ekologicky, aby nepoškodili životní prostředí.

 

Nevím proč, ale jen nějakou náhodou jsem si při psaní článku o „útoku ne Feriho“ vzpomněl na „nebohého muslima, kterého v Praze ve Vršovicích pobodali dva neonacisté, když si byl zaběhat“. Pamatujete si na ten případ? Palcové titulky. „Rasistický útok“. „Islámofobie na vzestupu“. „Násilí bělochů proti muslimům“. „Vítat, vítat, vítat (krimigranty)!“ Jeho přítelkyně, Češka, pro-muslimská a pro-krimigrantská „aktivistka“ Andrea Zoulová (https://www.extra.cz/policie-odlozila-pripad-muslima-ktery-byl-udajne-pobodan-ve-vrsovicich-proc  https://www.idnes.cz/zpravy/cerna-kronika/pobodani-muze-v-praze-muslim.A160131_174214_krimi_pku  ) tehdy vše potvrdila.  Dokonce to vyšetřovala „mordparta“, protože ho údajní dva urostlí, vysocí a vysvalovaní, do hola ostříhaní neonacisté napadli dlouhým nožem a několikrát ho bodli do břicha. Prý na něj dokonce křičeli „Ty kurvo jedna islámská“. Pak si nebohý pobodaný muslim zalepil jednu povrchovou ranku na břiše leukoplastí, došel do nemocnice a tam mu řekli, že jedno povrchové pidi zranění nepotřebuje další ošetření. Pak to policie přestala vyšetřovat – místo aby dotyčného muslima a dotyčnou aktivistku obvinila z šíření falešné zprávy za účelem šíření nenávisti vůči skupině obyvatel (bělochů, Čechů. nemuslimů, urostlých mužů s vyholenou hlavou). Aktivistka a muslim jsou prý nešťastní, že to policie nevyšetřila a zřejmě protože policie veřejně neupálila nějaké bílé holohlavé muže na náměstí na výstrahu všem odpůrcům islamizace a krimigrace. Ale to mne jen tak nenapadá. S ničím to nesouvisí. S Ferim a jeho strašlivými jistě jen náhodou neviditelnými zraněními už vůbec ne.

 

Ok, zpět k hlavnímu tématu. Feri také utrpěl prý řeznou ránu na zádech:

 

No, aniž bych chtěl šťourat do detailů - tak budu šťourat do detailů. Devil’s in details. Jako když jsem naštval mainstream i neo-disent šťouráním se v detailech údajného útoku v Christchurch.

Košile vypadá jako roztržená vertikálním směrem. Jako když vezmete látku košile pevně do obou rukou a trhnete do stran – pokud máte dost síly, košile se roztrhne seshora dolů, po směru vláken. Naproti tomu údajná řezná rána je očividně úhlopříčná – vede zcela očividně pod úhlem 45 stupňů ke směru roztržení látky. Látka vypadá roztržená, nikoli rozříznutá. Hmm. Štěstí, že Feri díky té kanonádě spousty ran do hlavy nejen nemá žádné viditelné zranění v obličeji nebo na rtech, ale ještě větší štěstí je, že si po těch peckách do hlavy nic nepamatuje. Tady by se mohl solidně zamotat při pokusech o vysvětlení. Možná by došlo i na platební terminál. Znáte to. ;-)

 

Když se dívám na rozesmátého Feriho, jak sdílí fotky na sociálních sítích ihned poté, co ho od jisté smrti umlácením zachránili jeho přátelé, kteří prý, možná slyšeli něco jako „negr není člověk“, ale možná slyšeli něco úplně jiného nebo vůbec nic, je to podle Feriho prý, takže odkaz na svědectví ze třetí ruky (Feri říká že někdo mu říkal že někdo slyšel že někdo říká), tak tedy poté, co Feri byl zachráněn před ubitím k smrti kanonádou ran pěstí, tak si rozesmátě sdílí fotky na Twitteru...No, když se dívám na ty fotky, tak to vypadá, milý Feri – „prý, ok? možná, dobře?“ – takže to vypadá jako když se chlapi postrkovali a tahali za košili – Feri má kravatu na stranu, roztržená košile – buď při postrkávání se nebo když je od sebe roztrhávali ostatní.

 

Jestli něco, tak to vypadá na hospodskou strkanici a na žádný útok na Feriho. Kdyby dostal kanonádu ran pěstmi, tak má obličej na maděru. Kdyby ho někdo říznul do zad, nemá tam roztrženou košili zcela jiným směrem (pokud by si košili tedy nenechal následně roztrhnout a upravit pro účely fotografování, ale falšování evidence trestného činu by se jistě nedopustil).

Hospodská strkanice. Podle všech fotek, které Feri rozesmátě poslal na sociální sítě. Devil’s in details. Jako vždy.

 

Ale možná si Feri vzpomene na nějaké nové detaily. ;-)

 

Ať už šlo o cokoli, manipulativní účel už byl splněn. TOP09 a Feri jsou alespoň chvíli na titulkách a alespoň chvíli vzbuzují soucit a jím podmíněné sympatie. Téměř všichni si zapamatují, že „rasisté napadli nebohého poslance Feriho, toho sympatického, úžasného, milého chlapce s fantastickým hárem, který je fakt khůl“ (psáno cool, což voliči Topky vzhledem ke svému podřadnému leč multikulti “vzdělání“ nemusí vědět i když to slovo oni prostě ‚laf, vou‘ – psáno love, wow). Khůl jsou Feri i háro, aby bylo jasno. Z lítosti to pak někteří voliči hodí Topce a Ferimu, ať už v jakýchkoli volbách. A i kdyby se za týden ukázalo, že si celý příběh Feri a Topka sakramentsky přibarvili nebo úplně zaranžovali, potřebný efekt už byl dosažen. Voliči, čtenáři a občané jsou již ve velké části zmanipulováni – a ani si to neuvědomují. A do pádu režimu si svoji zmanipulovanost ani neuvědomí. Jen pád režimu totiž otevírá lidem oči vůči těmto velkým ale přitom jinak nereflektovaným manipulacím.

 

Tyto velké a vysoce efektivní manipulace jsou totiž velice nenápadné, nenásilné a přitom účinné. Jako když Notre Dame je sotva uhašena a z vyšetřovatelů ještě nikdo nebyl ani u zdi Notre Dame natožpak uvnitř, ale politici a vrchní představitelé francouzské policie preventivně prohlásí, že je vyloučen teroristický útok. Prohlášení nastaví mantinely, nastartuje mechanismy snahy nebýt kverulantem, plnit zadání. Poslanec Fiala dostal ode všech „kartáč“ za to, že si dovolil poukázat na fakt, že politici předem prohlásili, že se nejedná o teroristický čin, přestože nikdo v té chvíli nezačal ani s ohlédnutím místa požáru. A tato skutečnost, toto předem dané prohlášení nezaložené na žádných faktech vzbuzuje naprosto oprávněně důvodné podezření – protože to je typická metoda manipulace. Manipulace neprobíhá tak, že politik, třeba Macron, obvolá vyšetřovatele a řekne jim „musíte zničit jakékoli důkazy, že šlo o teroristický čin, a musíte lhát a tvrdit, že šlo o nešťastnou náhodu“. Manipulace probíhá nenápadně, skrytě, náznaky, vyzdvižením jednoho (který pochopil lépe, co se očekává), nastavením mantinelů. Manipulace spoléhá následně na základní mechanismy fungování lidské psychiky, například na snahu nepříčit se „autoritám“ (moci) a snahu držet linii s mocí. Plnit třebas i nevyslovenou nebo jen domnělou vůli moci/nadřízených. Navíc u předem pečlivě vybraných loajálních, kariéristů, snaživců. Hitler nemusel osobně nařídit plynové komory, to se jen jeho podřízení snažili naplnit jeho vůli, jeho „přání“. A podřízení Hitlerových podřízených také.

 

Méně extrémní ale vlastně ještě děsivější příklad - jako v Milgramově experimentu (https://cs.wikipedia.org/wiki/Milgram%C5%AFv_experiment ). Jde o verzi “stimulace výkonu”, kdy „autorita“ („vědec/lékař v bílém plášti“) řve na obyčejného člověka (na účastníka experimentu a ve skutečnosti zkoumaný subjekt) ‚přidejte víc voltů‘ a drtivá většina lidí naprosto slepě posune tlačítko za místo viditelně a jasně označené „smrtelná dávka“. Lidská neochota jít proti autoritě (a další aspekty mechanismů lidské psychiky) je příčinou, proč jsou lidé schopni páchat dokonce i zločiny. Natožpak něco třeba přehlédnout. Třeba kanystr od benzínu, který se náhle, po vhodně zvolených prohlášeních a náznacích moci, začne drtivé většině vyšetřovatelů jevit jako typická nádoba na polévku, kterou používají ukrajinští stavební dělníci při opravě Notre Dame. A opravdu se jim tak bude jevit. Nebudou lhát. Budou tomu skálopevně věřit. Všichni. Až na případného kverulanta, který je ale znám předem svým kverulantstvím a tak pro jistotu nebyl už dávno povýšen a není tedy „odborníkem“, takže není pozván k vyšetřování. Ohořelý kabel od vrtačky na místě požáru se pak začne naopak jevit jako jasný důkaz toho, že příčinou požáru je zkrat. Vymýšlím si. Jen pro příklad. Ale přesně tak by zafungovala a možná skutečně zafungovala lidská mysl ve vztahu vůči autoritě a vůči autoritou předem vyřknutému ortelu. (Ortelu bez slavíka, bez toho slavíka, kterého kavárna radši zrušila, než by ho nechala vyhrát toho, koho kavárna nenávidí.)

 

Nebo jako ve Christchurch. I tam spousta lidí vidí ne to, co vidí, ale co se od nich žádá. Autoritou.  Autoritou moci, autoritou novinářů, autoritou médií. Autorita zmanipuluje slušného člověka klidně i ke zločinu, natožpak k přehlédnutí toho, co vidět nemá, a k halucinacím toho, co dle přání moci vidět má. Milgram o tom věděl svoje.

 

Manipulace. Nenápadné. Téměř nepostřehnutelné. Ale o to účinnější.

 

PS Pro zajímavost doporučuji také prostudovat Standfordský vězeňský experiment – základní info https://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_prison_experiment

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář