Jdi na obsah Jdi na menu
 


MD - Protomajdan v Bělorusku může vyvolat válku mezi Ruskem a Západem

19. 8. 2020

MD - Protomajdan v Bělorusku může vyvolat válku mezi Ruskem a Západem

 

Navzdory všem neshodám mezi Moskvou a Minskem Rusko neopustí Bělorusko už z toho důvodu, že jeho geopolitický význam pro Kreml je velmi obtížné docenit, píše Modern Diplomacy.

Ilustrační foto

19. srpna 2020 - 04:20

 

Zároveň, jak portál uvádí, v důsledku pandemie koronaviru a jejích ekonomických důsledků není politický chaos v Bělorusku nikomu prospěšný a také z toho důvodu, že nepokoje v této zemi mohou vést k válce mezi Moskvou a Západem.

 

Po rozpadu Sovětského svazu prošly jeho bývalé republiky řadou významných transformací v sociálním, politickém a ekonomickém smyslu. Po získání nezávislosti většina postsovětských států komunismus opustila a vsadila se na tržní kapitalismus západního stylu. Mezitím se, souběžně s rozšířením EU na východ, do projektu evropské integrace dobrovolně zapojilo mnoho postsovětských republik v Pobaltí, východní Evropě a na Balkáně. Tento pohyb EU směrem na východ však vedl k tomu, že se Rusko začalo bát o svou bezpečnost. Podle Moskvy rozšiřování Evropské unie uvolňuje cestu NATO, které chce Rusko obklíčit, píše Modern Diplomacy.

 

Rusko čelilo hrozbě ze strany NATO a ve skutečnosti vytvořilo červenou čáru podél hranice několika postsovětských republik. Ukrajina a Bělorusko byly vždy nejvyššími bezpečnostními prioritami Moskvy. Po Majdanu na Ukrajině zůstalo Bělorusko jediným „rusifikovaným“ státem v postsovětském prostoru, který udržoval úzké vazby s Moskvou. Minsk je navíc jediným vojenským spojencem Ruska v regionu, který uzavřel určité dohody o integraci s Moskvou. Zároveň Bělorusko závisí ekonomicky i energeticky na svém východním sousedovi.

 

Ruský tisk: Bělorusy varovali před protiruským programem opozice

 

Navíc, o dvě desetiletí dříve, Rusko a Bělorusko uzavřely formální dohodu o spojenectví, která předpokládá hlubokou integraci do politické, sociální, hospodářské, správní a vojenské sféry. Podle západních odborníků je tato dohoda pro Moskvu jen záminkou k obnovení jejího vlivu v postsovětském prostoru. Kromě toho nesmíme zapomenout, že Bělorusko zůstává strategicky důležitou zemí v pobaltském regionu, což má velký význam pro Rusko i NATO. Současně je Bělorusko důležité pro Rusko z mnoha dalších důvodů.

 

Za prvé, Bělorusko je díky své zeměpisné poloze spolehlivou cestou pro vývoz ruských energetických zdrojů. Za druhé, Smolenská brána se nachází na území Běloruska - strategicky důležitém bodě spojujícím východní Evropu se středním Ruskem. Zatřetí, diplomatická a hospodářská spolupráce mezi Moskvou a Minskem hraje důležitou roli při provádění projektu euroasijské integrace v rámci kremelského partronace. A konečně Rusko usiluje o umístění stálé vojenské základny v Bělorusku, ze které může sledovat aktivity NATO v Pobaltí.

 

Celkově ruská vojenská přítomnost v Bělorusku umožní Moskvě ovládat Suwalkský koridor, který uděluje Bělorusku vážný geopolitický význam. Mezitím, krátce před prezidentskými volbami, se rusko-běloruské vztahy značně komplikovaly kvůli zastavení dodávek ropy Minsku. Kromě toho den před volbami běloruské bezpečnostní síly zatkly asi třicet „ruských žoldáků“ - což se Moskvě zjevně nelíbilo.

 

Tato zpráva byla aktivně zpracována západními médii, která v tomto incidentu viděla znamení hrozícího ruského vměšování do voleb. I přes obtížné prostředí však hlasování začalo jako obvykle. Přestože opoziční kandidátka Světlana Tichanovská vyzvala své příznivce, aby svrhli Alexandra Lukašenka, který je často nazýván „posledním diktátorem Evropy“, výsledky voleb se ukázaly být přesně naopak: podle oficiálních údajů získal běloruský vůdce 80,23% hlasů. Současně, jak v tuzemsku, tak v zahraničí, se zpráva o Lukašenkově vítězství setkala s velkým překvapením.

 

Brzy po hlasování mnoho západních zemí zpochybnilo výsledky voleb a vyjádřilo obavy ohledně situace v Bělorusku. Mezitím Rusko a Čína navzdory sporům o hlasování blahopřály Lukašenkovi k jeho vítězství. To však nezabránilo desítkám tisíc protestujících, aby se vydali do ulic Minska, aby protestovali proti volebním výsledkům.

 

„V důsledku zhoršování politické slepé uličky vše naznačuje, že v Bělorusku vzniká další „protomajdan“, který může vyvolat válku mezi Ruskem a Západem. V souvislosti se současnou pandemií, která zasáhla růst ekonomik hlavních mocností, není rostoucí politický chaos v Bělorusku nikomu prospěšný. Země již prožívá ekonomické problémy, a pokud vypukne občanská válka, může Bělorusko čelit osudu Ukrajiny - roztříštěné a zdevastované země. Rusko je však v historické perspektivě spolehlivým spojencem a za žádných okolností neopustí Bělorusko, protože pro Rusko je Bělorusko jeho divoká žíla,“ objasňuje Modern Diplomacy.

 

(kou, prvnizpravy.cz, moderndiplomacy.eu, foto: arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář