Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mnoho zajímavých událostí v Rusku

23. 7. 2021

Mnoho zajímavých událostí v Rusku

The Saker

  1. TheSaker, překlad Zvědavec

Převzato z novarepublika.cz

 

Uplynulý týden byl v Rusku poměrně intenzivní - došlo k mnoha zajímavým událostem a dnes se zmíním o třech:

 

1.       Putin napsal velmi zajímavou esej o historii Ruska a Ukrajiny, na kterou navázal velmi zajímavým rozhovorem.

2.       Rusko právě dokončilo závěrečné testy skutečně hrozivých zbraňových systémů, jako je S-500 a hypersonická střela Zircon s rychlostí Mach 8.

3.       Na každoročním leteckém salonu MAKS Rusko právě představilo jednomotorový lehký víceúčelový stíhací letoun 5. generace Su-75 "Checkmate" 

 

To vše jsou pro Rusko skutečně velké události, které je třeba zkoumat samostatně.

 

Putinova historie Ruska a Ukrajiny

 

Především vám vřele doporučuji, abyste si našli čas a přečetli si celý článek zde a celý rozhovor zde (nemá smysl, abych vás zde obtěžoval úryvky), zejména pokud nejste dobře obeznámeni s ruskou historií nebo nežijete v zóně A. Navíc, protože jsem "Putinův fanoušek a fanynka", což jsem (guilty as charged!), nikoho nepřekvapím, když řeknu, že souhlasím téměř s každým Putinovým slovem. A upřímně řečeno, všechna fakta, která Putin uvádí, jsou pro většinu lidí opravdu všeobecně známá (pokud nemají mozek vymytý americkou/ukronacistickou propagandou) a opravdu nemá smysl, abych stále dokola opakoval "ano, je to pravda" a "ano, má pravdu".

 

Takže dále bych chtěl jen přidat několik svých poznámek k tomuto článku a rozhovoru (předpokládám, že čtenáři četli oba články; pokud ne, doporučuji tuto část zcela přeskočit),

 

1.       Za prvé, jak jsem právě řekl, v tomto článku není pro vzdělané lidi vůbec nic nového. Ale to stejně není Putinova cílová skupina. Putinovou cílovou skupinou jsou mladé generace (na Ukrajině, na Západě a bohužel i v samotném Rusku!), které o historii vědí jen velmi málo, pokud vůbec něco. A i když to platí i pro Rusko, platí to zejména pro Ukrajinu, kde jsou lidem od roku 1917 masivně vymývány mozky (jak to Putin ve svém článku velmi dobře vysvětluje).

2.       Skutečným důvodem, proč tento článek vyvolal v Rusku takový rozruch a *totální* hysterii mezi ukronacistickými pomatenci (kteří nyní opět předpovídají blížící se ruskou invazi, co jiného?) je to, že tato fakta byla sice známa po celá desetiletí, ale považovalo se za velmi politicky nekorektní se o nich zmiňovat, aby se Ukrajinci neurazili: od konce 80. let až do současnosti učili ukronacisté zcela jinou verzi historie, která zahrnuje původ ze sumerské civilizace, stavbu pyramid v Egyptě, vykopání Černého moře, založení starověké árijské civilizace atd. Ještě zásadnější je, že oficiální ukronacistické vyprávění tvrdí, že Rusové a Ukrajinci jsou zcela odlišní lidé (Ukrajinci jsou praví, čistí Árijci, zatímco Rusové jsou ugroaltajští Mongolové). Takže to, co Putin tímto článkem udělal, je prostě (konečně!) prohlásit, že císař je nahý a bezradní Ukiové neznají vlastní historii.

3.       Tento článek také znamená poměrně dramatickou změnu tónu Kremlu. V minulosti se Kreml vždy snažil zachovávat zdvořilý a uctivý postoj k Ukies a jejich bludům o historii podobným Wakandě. Nyní je s tím konec, Rusko se konečně otevřeně rozhodlo prohlásit Ukies (a zbytku světa!), že jejich zakladatelské mýty se nezakládají na drahocenných *nicích* a že Rusko s tímto naprostým nesmyslem skončilo, jako by měl nějaký faktický základ ve světě dospělých.

 

Rád bych k Putinovým výrokům uvedl ještě jednu poznámku.

 

Domnívám se, že "slovní válku" vedou ukrajinští nacionalisté proti Rusům již mnoho desetiletí (vzpomínám si, jak jsem poslouchal ukrajinskou službu RL/RFE (viz Rádio Svoboda/Rádio Svobodná Evropa) a vždy mě udivovala naprosto otevřená nenávist - hraničící s rasistickým fanatismem - ukrajinské propagandy; a to i ve srovnání se všemi ostatními službami národnostních menšin RL/RFE, které, ujišťuji vás, obsahovaly v mnoha svých službách spoustu pomatenců od kosti) a ruská strana byla většinou tichá a zdrženlivá, aby se Ukijci neurazili. Tomu je nyní konec, v této slovní válce nyní Rusko použije svou slovní munici k vyvrácení ukronacistických pseudohistorických pohádek. To velmi vítám!

 

Konečně se domnívám, že Kreml již pracuje na "post-Ze" variantách. Upřímně řečeno, to také nepřichází ani o vteřinu dříve! Ukrajina je ve volném pádu už léta, ale i na ukrajinské poměry chaos a napětí, které se odehrávají nyní, přerostly v hysterii plného rozsahu, což je skutečně úžasné a zároveň velmi znepokojivé (ušetřím vás teď všech podrobností, takových článků už jsem zveřejnil dost, ale v blízké budoucnosti se k této pomalé agónii budu muset nejspíš vrátit). Mám pocit, že Kreml očekává, že po "Ze" se k moci tak či onak dostane skutečně bona fide nacistický vůdce (poznámka: "Ze" sice nakonec ukronacistům vyšel vstříc, ale sám rozhodně není "ten pravý" - jen to předstírá). Možná příště nějaký "prezident Avakov" (mimochodem, také žádný nacista, jen člověk, který nacisty velmi obratně využívá)?

 

Pointa je následující: Kreml nyní otevřeně čeká na konečný kolaps Ukrajiny. A i když chce "Biden" donutit "Ze" k dodržování minských dohod, bude to znamenat konec "Ze" a návrat ukronacistů k plné/úplné moci. Proč? Na Ukrajině jsou nyní zhruba tři síly, alespoň podle všeho:

 

1.       Vládnoucí režim ("Ze" a jeho parta)

2.       Opozice (většinou strana OPZZh)

3.       Skuteční hardcore nacisté (můžete si je představit jako ukijskou verzi hutuských "Interahamwe" ve Rwandě).

 

Režim je v hluboké agónii a jednoduše není životaschopný.

 

Opozice je rozdělená, často politicky zdiskreditovaná a nemá jasného vůdce ani jasnou vizi.

 

V ostrém kontrastu s tím je ukronacistická banda malá, ale velmi dobře organizovaná, velmi dobře financovaná a velmi dobře vedená (většina "pouličních" vůdců ukronacistů jsou imbecilové jako Ljaško nebo lépe Tiagnibok, ale Avakov není žádný idiot, umí dobře spolupracovat se svými americkými patrony a s opravdu šílenými lidmi jako Andrej Bileckij nebo Alexej Danilov).

 

Pravda, z dlouhodobého hlediska vypadají politické vyhlídky opozice docela dobře, protože má několik (velmi málo?) docela ostrých vůdců a ve svém programu doporučuje lepší vztahy s Ruskem, což je pro Ukrajinu skutečně životně důležité (doslova!). Ale zatím nevidím, že by opozice měla dost sil na to, aby se s ukronacisty utkala: nejdřív musí odejít "Ze", ukronaci musí znovu plně převzít moc a pak přijít s nějakou opravdu šílenou hovadinou (k čemuž jsou dobří všichni nacisté, jak ukázala historie), která Ukrajinu rozbije na různé nástupnické státy. Teprve v té chvíli bude mít současná opozice dobré politické šance ve východní a jižní části Ukrajiny. Současná situace je však příliš složitá a proměnlivá na to, abychom brali něčí odhady a předpovědi příliš vážně. To skutečně ukáže až čas.

 

 

Zbraňové systémy S-500 a Zircon byly plně otestovány

 

Tento vývoj lze rychle shrnout tak, že S-500 i Zircon nemají nikde na světě srovnatelnou konkurenci, a to ani vzdáleně srovnatelnou. Jak S-500, tak rakety Zircon jsou daleko, daleko před jakýmkoli jiným zbraňovým systémem ve své kategorii. A co víc, Impérium nemá nic, a tím myslím opravdu naprosto nic, co by mohlo proti některému z těchto zbraňových systémů postavit. A bez přílišné nadsázky by bylo fér říci, že po plném nasazení S-500 zcela zastará většina letectva a taktických/operativních a dokonce i některých strategických raket USA/NATO. Co se týče Zirconu, ten udělá totéž s pozemním loďstvem USN. Říci, že je to obrovský problém, by bylo slabé slovo, zejména proto, že plánovači sil USA/NATO se nyní musí rozhodnout, co s tím udělat, a to není malý úkol vzhledem k tomu, že nyní začíná být zřejmé, že plánovači sil USA/NATO se dopustili několika opravdu zásadních chyb ve svých předpokladech o tom, jak bude moderní bojiště 21. století skutečně vypadat. Plánování sil se potýká s mnoha obrovskými technologickými a byrokratickými setrvačnostmi a "jednoduše změnit kurz" není vůbec "jednoduché": obvykle to trvá desítky let!

 

Nepochybuji o tom, že americká propagandistická mašinérie MIC bude nyní hodně mluvit o amerických "hypersonických" zbraních a o super-dooper letadlech 6. generace. Ale buďme upřímní: americký program hypersonických zbraní je v plenkách (v nejlepším případě) a má problémy. Pokud jde o USAF, bude trvat mnoho let, než se mu podaří alespoň omezit dlouhý seznam hlavních problémů F-35, a ani to není skutečné řešení: Jsem si sice jistý, že pokud USAF/USN dostanou dostatek času, najdou způsob, jak tento letoun efektivně využívat (alespoň proti jiným než partnerským protivníkům), ale jediným skutečným řešením této ošklivé šlamastyky je nejen rychle oživit F-15 (v jeho podobě F-15X, která vypadá slibně), ale také zahájit vývoj letounu 5++ generace a zároveň pracovat na skutečném, skutečně šesté generaci, nástupci (v dobrém slova smyslu) pro F-35. Pokud tedy F-35 něco dokazuje, pak to, že Pentagon a americký MIC jsou zkorumpované tak, že to nelze vyjádřit žádnými slovy (z čistě korupčního hlediska byl F-35 ohromující úspěch!), a to vyvolává otázku: Dokážou tito lidé vůbec vyvinout napůl slušný nebo dokonce dobrý letoun?! Nebo země, která vyvinula vynikající F-16, A-10, 747 nebo F-15, ztratila schopnost vyrábět skutečně vynikající letadla? Já nevím.

 

Co si myslíte?

 

Tohle je opravdu zpráva dne! Není to nic jiného než otřesná zpráva. Začněme výčtem faktů, které jsem se snažil shromáždit z různých zdrojů: (vzhledem k tomu, že všechny tyto informace byly zveřejněny teprve před několika hodinami, mohou se v nich ještě vyskytovat chyby, takže pozor!)

 

•         Jméno: Suchoj Su-75 "Checkmate" (Šachmat)

•         Vysoká podobnost se Su-57

•         Jeden motor (zásadní!)

•         3D vektorování tahu motoru

•         Maximální rychlost 2400 km/h (asi 1500 mil za hodinu nebo 1300 uzlů nebo těsně pod Mach 2)

•         Motory s vektorováním tahu

•         Typické náklady 30 milionů dolarů

•         5,5 roku pouze vývoj (s využitím superpočítačů)

•         Bojový dosah 1500 km

•         STOL (kratší než Su-57 o 400 m)

•         Maximální zatížení: Max. nosnost: 7,5 tuny

•         Strop služby necelých 17 km

•         Maximální zatížení: 8+ G

•         Dojezd trajektu přes 3000 km (na interní palivo)

•         Nízká RCS

•         Pokročilá avionika a celoprosklený kokpit

•         Anténa Belka N036 AFAR s detekčním dosahem 350-400 km.

•         Zbraně dlouhého, středního a krátkého dosahu pro všechny cíle

•         Může zasáhnout 6-8 cílů (ve vzduchu, na zemi, ve vodě a v protivzdušné obraně) současně.

•         bude vybaven raketou vzduch-vzduch 30P6 dlouhého doletu (dolet: cca 160 km).

•         Podpora a poradenství v oblasti umělé inteligence

•         Pět interně nesených raket vzduch-vzduch

•         Pokročilá obrana EW na palubě

•         Su-75 má kanon umístěný uvnitř vnitřních částí.

•         Su-75 lze konfigurovat jako jednomístný a dvoumístný.

•         Bude existovat bezpilotní verze Su-75 (automatická a dálkově řízená).

•         Su-75 má pokročilé datové spojení, které mu umožňuje operovat společně s jinými letadly nebo bezpilotními letouny.

•         Supercruise (nejsem si jistý? Pravděpodobně pouze v budoucím motoru)

•         Letadlo má "otevřenou architekturu" (lze jej tedy přizpůsobit konkrétním potřebám).

•         Suchoj očekává, že v příštích zhruba 15 letech prodá asi 300 Su-75.

•         Su-75 může být upraven pro použití na námořních letadlových lodích

•         Cílovými zákazníky jsou jak ruské vzdušné a kosmické síly (RuASF), tak zahraniční zákazníci (ale pouze exportní verze pro zahraniční zákazníky).

•         Jeho první let je naplánován na rok 2023 a přijetí RuASF je za předpokladu potvrzení smlouvy stanoveno na rok 2025.

•         Cena: 25-30 milionů dolarů v závislosti na konkrétních požadavcích

 

 

 

 

Co si o těchto vlastnostech myslím? Zde je několik mých myšlenek (mějte na paměti, že jsem sice spolupracoval se švýcarským letectvem, ale nejsem letecký inženýr, takže vše, co říkám, berte s rezervou a počkejte si na vyjádření skutečných odborníků!).

 

Zaprvé, jedná se o velmi potřebný letoun pro Rusko, které v současné době nedisponuje moderním jednomotorovým bojovým letounem. V současné době jsou všechny "základní" letouny RuASF velké dvoumotorové: Su-30SM, Su-35, Su-34 atd. Dokonce i mnohem menší "protějšek F-16", Mig-29, má dva motory. Dokonce i (relativně) menší MiG-35 je dvoumotorový. Všechna tato letadla jsou vynikající, ale jednomotorové letadlo by bylo mnohem levnější nejen na pořízení, ale ještě více na údržbu.

 

Za druhé, hlavní slabina Ruska ve srovnání s USA/NATO je především kvantitativní: letadla USA/NATO jsou sice mnohem horší, ale vyrábějí se v obrovských počtech, kterým se ruská průmyslová základna a finance nemohou vyrovnat, přinejmenším ne výrobou velmi pokročilých, ale také velmi drahých letadel typu Su-35S. RuASF potřebuje mnoho levných, ale vysoce účinných bojových letounů a Su-75 by mohl být pro Rusko "vysněným" strojem.

 

Zatřetí, jednomotorový letoun 5. generace za přibližně 30 milionů dolarů je mimořádně atraktivní možností, zejména díky své otevřené architektuře. Zvláště když jeho jediným konkurentem je skutečně ubohý F-35 (který opravdu není letounem 5. generace, přinejmenším v dohledné budoucnosti (zejména proto, že má zásadně chybné konstrukční jádro, vše si o tom přečtěte zde).

 

Mimochodem, Rusové oficiálně popírají, že by chtěli vytvořit "ruskou odpověď" na F-35. Tvrdí, že F-35 a Su-75 patří do zcela odlišných kategorií, a když se podíváte na takové parametry, jako je rychlost, manévrovatelnost, maximální zatížení nebo zejména cena, zjistíte, že Rusové mají v zásadě pravdu: nejde "jen" o to, že Su-75 je mnohem lepší letoun, ale opravdu patří do zcela jiné "úderné" kategorie.

 

Za čtvrté, stejně jako skutečně účinný systém protivzdušné obrany vyžaduje různé zbraňové systémy integrované do jedné sítě a spolupracující, tak i taktické/operativní letectvo. To jsou hlavní kategorie, které musí RuASF naplnit: letouny CAS (Su-25M), úderné letouny (Su-24M a Su-34), letouny pro převahu ve vzduchu a stíhače (Su-30SM, Su-35S), pokročilé stíhače dlouhého doletu (MiG-31BM) a levný, všudypřítomný, ale velmi schopný "dogfighter" pro frontové letectvo, který se může vypořádat s nepřátelskými letouny a zároveň podporovat pozemní síly: Su-75. Rusové v minulosti postavili několik velmi dobrých samostatných stíhaček, včetně MiGu-23 (na Západě kritizovaného, ale ruskými piloty milovaného) a pravděpodobně nejúspěšnějšího stíhacího letounu všech dob, MiGu-21. Rusové tedy vědí, jak na to, jen to nedělali už příliš mnoho let a příchod Su-75 nepřichází "ani o vteřinu pozdě" pro ruskou armádu, která bude mít konečně skutečně "plné spektrum" moderních, domácími silami postavených bojových letounů.

 

Za páté, nejenže Su-75 má mnoho společných systémů se Su-57, ale zdá se, že Rusové pracují na kombinaci svých dlouhých radarů (MiG-31BM, Su-57 a A-50M) s bojovými bezpilotními letouny (jako Orion a velký S-70) buď s "tichými" (nevyzařujícími letouny) a pokročilými, ale stále menšími a levnějšími letouny, jako je Su-75. Zkombinujte si to s nejvyspělejší sítí protivzdušné obrany na planetě a pochopíte, proč jsou zastánci USA/NATO z toho všeho těžce na větvi :-).

 

Objevily se spekulace, že Rusové pracují na nástupci svého bojového letounu Jak-141 VSTOL (který se Američané pokusili okopírovat jako základ pro svůj F-35, "vylepšili" ho a nakonec žalostně neuspěli), ale zdá se, že se Rusové spokojí "pouze" se schopnostmi STOL. Vzhledem ke katastrofálnímu neúspěchu F-35B (a nenasazení Jaku-141) by to mohla být moudřejší volba. Pokud se Su-75 někdy dostane na nějakou letadlovou loď, krátké vzlety s katapultáží jsou pravděpodobně moudřejším řešením.

 

A ještě jedna věc: poprvé po desetiletích se Rusům (konečně!) podařilo udržet věci opravdu v tajnosti a úniky informací o Su-75 byly téměř nulové a většina z těch, které se objevily, byla pečlivě organizována ruskými úřady. Nemluvím o masových médiích typu Argumenty i Fakty nebo Popular Mechanics. Dokonce i odborný tisk měl jen několik dobrých odhadů o tom, jak bude tato "brzy odhalená a zcela nová stíhačka 5. generace" vypadat. Existovalo několik dílčích fotografií, několik nákresů, několik dílčích fotografií, to vše doplněné o kvalifikované odhady. Nejen to, ale stále toho *mnoho* nevíme, včetně některých opravdu důležitých témat, jako je radar Su-75 a rakety vzduch-vzduch s nejdelším doletem. Můžeme tedy konstatovat, že ruská kontrarozvědka konečně dobře zvládla bezpečnostní situaci a je nyní schopna utajit to, co utajit potřebuje. To je opět velmi potřebný a velmi pozitivní vývoj.

 

 

Závěr:

 

Tento týden byl pro Rusko dlouhý a důležitý, což podle mého názoru ukazuje několik důležitých věcí:

•         Rusové zjevně ztratili poslední iluze o nacisty okupované Ukrajině a nyní aktivně připravují "post-Ze" období.

•         Putin cítí tlak obyvatelstva a v rámci příprav na příští volby zahajuje PR kampaň.

•         Ruskému MIC se daří lépe než kdy jindy a nedávné úspěchy ruských špičkových technologií ukazují, že Rusko se od Západu nebo Asie oddělilo takzvaně "kvalitně" (качественный отрыв).

 

Celkově jsou to dobré zprávy.