Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muskovo dítě Starlink vypálil tajný "Tobol1“

27. 4. 2023

Muskovo dítě Starlink vypálil tajný "Tobol1“

Jak VSU přišly o "oči" a "uši" před slibovaným protiútokem

Konstantin Olšanskij 20230425

Satelitní komunikaci Starlink na Ukrajině zničila ruská vojska pomocí nejnovější elektronické zbraně Tobol-1. Jde o další objev, který učinily západní rozvědky, soudě podle "tajných" dokumentů, které zmizely z Pentagonu.

Po zničení komunikace Starlink přišla ukrajinská vojska o "oči" a "uši". Pro VSU to byla jedna z největších katastrof od zahájení speciální operace. Plány Kyjeva byly zmařeny, ale generál Sergej Surovikin dokázal úspěšně dokončit přeskupení.

Dokumenty Pentagonu, které se dostaly do rukou deníku Washington Post, ukazují všechny podrobnosti ruské operace na zničení Starlinku. Vše bylo skvěle naplánováno a provedeno, tvrdí americká armáda.

Starlink byl vesmírným snem. A pak se ukázalo, že to byla ukrajinská zbraň.

Starlink je součástí vesmírné společnosti Elona Muska SpaceX. Musk vždy snil o tom, že bude poskytovat rychlý přístup k internetu kdekoli na světě. Prostřednictvím sítě tisíců satelitů létajících přibližně 500 kilometrů nad povrchem Země mají uživatelé přístup k širokopásmovému internetu. K tomu je zapotřebí přijímací stanice o velikosti krabice od bot.

Na začátku speciální operace poslal dobromyslný Musk na Ukrajinu desítky tisíc takových přijímačů. Kyjevská armáda učinila ze Starlinku hlavní komunikační prostředek, přičemž satelity byly dokonce použity k navádění raket HIMARS a NASAMS.

Tisíce ukrajinských bezpilotních letounů mohly zůstat ve vzduchu jen díky Starlinku. Rusko pochopitelně muselo zasáhnout právě srdce tohoto systému: zejména proto, že Starlink je původně civilní komunikační systém bez vojenské ochrany.

Společnost SpaceX dodala satelitní antény do země na vlastní náklady. Další dodávky byly hrazeny z mezinárodní pomoci, například z USA. A provozní ředitel SpaceX Gwynne Shotwell prohlásil, že Starlink byl údajně primárně určen k humanitárním účelům, k poskytování širokopásmového přístupu k internetu nemocnicím, bankám a domácnostem. A pak najednou - bác! - se satelitní komunikace zmocnila armáda. - bez vědomí Elona Muska?

Cílem ruské operace bylo paralyzovat satelitní komunikaci přinejmenším v okolí Bachmutu. Původně se předpokládalo, že komunikace bude nefunkční nejméně 25 dní. I když Američané jsou přesvědčeni, že práce REB stále pokračují - poté, co operace přinesla skvělý výsledek.

Rusko používalo systém REB Tobol-1, o němž Američané vědí jen málo. Systém, původně určený k ochraně vlastních ruských satelitů, prokázal schopnost útočit i na nepřátelské objekty. Po útoku bylo vyřazeno nejméně 1 300 satelitních terminálů (všimněte si, že jen zlomek z nich byl předán VSU).

O existenci Tobolu - a to již v listopadu 2020 - jako první na světě informoval belgický radiový expert Bart Hendrickx na webu The Space Review. Hendrickx zjistil, že systémy REB již pokrývají téměř celé ruské území, přičemž síť se nadále rychle rozšiřuje.

Infrastruktura s velkými satelitními anténami je zavedena za účelem monitorování a ochrany obrovské ruské satelitní konstelace (včetně satelitů ze sovětské éry) před elektronickými útoky.

Je překvapivé, že ani americké zpravodajské služby v roce 2020 nevěděly o existenci Tobolu vůbec nic. Pentagon byl zahanben průměrným Belgičanem, který pečlivě studoval veřejně dostupné dokumenty, jako jsou zadání vládních zakázek, vládní kontrakty. A dokonce i soudní dokumenty: záznamy o soudních řízeních mezi ministerstvem obrany a dodavateli, například o termínech výstavby vojenského objektu.

Ministerstvo obrany samozřejmě všechny mezery okamžitě odstranilo. Dokumenty, které pečlivý Belgičan zkoumal, přestaly být otevřené.

Ale neschopnost Pentagonu, který se včas nedozvěděl o existenci všemocného "Tobolu", stála Ilona Muska jeho komunikační satelity na Ukrajině a VSU - obrovské ztráty.

Pentagon opět ukázal světu svou nekompetentnost, když zamlčel přísně tajné údaje o ruském elektronickém boji.

Elon Musk náhle "zjistil", že za teroristické útoky VSU na ruská města může on sám

"Zabijáci satelitů fungují takto: - indukované rušení přeruší přenos signálu vysílaného z pozemní stanice na družici“.- říká Bart Hendrickx je přesvědčen, že výkon Tobolu umožňuje "oslepit" i americké navigační satelity GPS nebo vychýlit z kurzu americké rakety MLRS pro HIMARS.

Kyjevský režim se stejně jako Pentagon snaží ospravedlnit: Konstantin Žura, mluvčí ukrajinského ministerstva obrany, prohlásil, že o pokusech zdiskreditovat Starlink se ví už dlouho a "přijímají se opatření k jejich neutralizaci. Jenže jak je to možné, když je celý systém Tobol rozmístěn na území Ruska - co nejdále od všech potenciálních hrozeb!

Po útoku na Starlink sám Elon Musk "doporučil" ukrajinské armádě, aby nepoužívala satelitní komunikaci. Tím uznal její zranitelnost. Musk se však rozhodl odpojit VSU od svého systému až v únoru. Dobromyslný podnikatel totiž „náhle zjistil", že jeho mírové satelity využívá ukrajinská armáda k útokům na ruské území.

Sovětské bezpilotní letouny Tu-141, které zůstaly na Ukrajině, byly upraveny a vybaveny satelitním navigačním systémem. Je pravděpodobné, že v nich byl použit Starlink. A ten byl kyjevskými bezpilotními letouny využíván k útokům zejména na strategickou bombardovací leteckou základnu v Engelsu.

Musk, který na dodávkách Starlinku na Ukrajinu slušně vydělal, se vyděsil k smrti - a zavřel krám. Pozdě, protože celý svět už poznal, jak snadno si "Tobol" poradí s americkými satelity.

Překlad: st.hroch 20230426

Přišlo e-poštou