Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na stráži míru

3. 5. 2020

Na stráži míru

 

   Denně slýcháváme, jak celý svět bojuje s pandemií. Válka proti viru je bohužel neobyčejně ztížena chronickým nedostatkem peněz pro zdravotnický sektor prakticky ve všech zemích světa včetně těch ekonomicky nejvyspělejších.

   Evropa jde ještě do další války. Chystá se sehrát rozhodující zápas na poli ekologickém. V rámci programu uhlíkové rovnováhy hodlá  v průběhu příštích třiceti let radikálně snížit emise jednoho ze skleníkových plynů. Toto tažení bude však velice nákladné a mnozí silně pochybují, že se pro ně sežene dostatek finančních prostředků. 

   Naši zdravotníci i naši ochránci přírody by neměli věšet hlavu. Existuje odvětví, které ukazuje, že když jde o dobrou věc, pak sehnat peníze v jakémkoliv objemu není vůbec žádný problém. Je třeba se inspirovat u kolegů, kteří bojují za mír.

   Jak dokládá tisková zpráva Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru, lidstvo v loňském roce vydalo za zbrojení již téměř  dva tisíce miliard dolarů (přesně 1 917 000 000 000 dolarů), což je 48 bilionů korun.

   Pro srovnání: Přechod České republiky na bezuhlíkové hospodaření, na které zaručeně peníze nebudou, by si podle dnešních odhadů v průběhu příštích třiceti let vyžádal zhruba 30 miliard dolarů.

   Ne všechny země bojují za světový mír stejně zodpovědně. Jasným premiantem jsou Spojené státy, které z již zmíněné astronomické sumy vydaly na zbraně vloni téměř čtyřicet procent. Hájí totiž mír proti válkychtivému Rusku, které na zbrojení vydává jedenáctkrát méně než USA. S ruskými vojenskými výdaji začínají být srovnatelné ty německé, které ovšem narůstají dvakrát rychlejším tempem, vůbec nejvyšším v poválečné historii.

   Pokud budou lékaři a ochránci přírody v získávání peněz tak liknaví jako doposud a ve srovnání s kolegy ve zbrani je budou shánět tak ledabyle, epidemie nás sice budou kosit a degradace životního prostředí pokračovat, my to však budeme zvládat s hrdým vědomím těch, kdo neochvějně stojí na stráži míru.

 

Prof. Jan Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář