Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Ukrajině začala válka

24. 2. 2022

Na Ukrajině začala válka

Dnes 6:59 • Aktualizováno 8:48,24.2.

Novinky, ČTK

 

Ve čtvrtek ráno ohlásil ruský prezident Vladimir Putin útok na území Ukrajiny. „Rozhodli jsme se spustit zvláštní vojenskou operaci zaměřenou na demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny,“ prohlásil v živém vysílání televize Rossija 24 ruský prezident Vladimir Putin. Dění z Ukrajiny vám Novinky ve čtvrtek přinášejí on-line.

Žena, která byla zraněna při ostřelování v Charkově.

Žena, která byla zraněna při ostřelování v Charkově. Foto: Profimedia.cz

8:41 - Ostřelována je podle serveru BNO News kompletně celá Ukrajina.

8:35 - České velvyslanectví v Kyjevě bylo dočasně uzavřeno, informovalo ministerstvo dopravy. Konzulární pomoc občanům poskytuje generální konzulát ve Lvově.

8:28 - Česká reakce na ruský útok na Ukrajině by měla být co nejtvrdší, došlo k bezprecedentnímu útoku na suverénní zemi, řekla ministryně obrany Jana Černochová.

8:25 - ČR spolu se spojenci požaduje konzultace podle článku 4 Severoatlantické smlouvy k ruské agresi vůči Ukrajině, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský.

 

Ukrajinská města napříč zemí jsou pod palbouEvropa

Ukrajinská města napříč zemí jsou pod palbou

 

8:22 - Ukrajinský velvyslanec při OSN Serhij Kyslycja si nebral servítky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ruskými vojáky: „Není očistce pro válečné zločince, jdou přímo do pekla!“

8:16 - Odstřelování ukrajinského letiště v Ivano-Frankivsku.

8:10 - Reakce na ruskou agresi včetně sankcí bude mít zásadní dopad na ruskou ekonomiku a technologický rozvoj, sdělilo v prohlášení ministerstvo zahraničí.

8:01 - Po ruském útoku na Ukrajinu se tvoří zácpy na výjezdech z Kyjeva. Podle vedení Kyjeva a Charkova mohou lidé použít jako kryt metro, uvádí média.

Lidé prchají. Na výjezdu z Kyjeva se utvořila kolona aut.

Lidé prchají. Na výjezdu z Kyjeva se utvořila kolona aut.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

7:54 - Ve městě Brovary v Kyjevské oblasti je jeden mrtvý a jeden zraněný, píše Reuters s odkazem na poradce ukrajinského ministerstva vnitra.

Muž v Charkově truchlí nad tělem jiného muže, který byl zabit při leteckém útoku.

Muž v Charkově truchlí nad tělem jiného muže, který byl zabit při leteckém útoku.

Foto: Profimedia.cz

7:45 - Prezidentský dekret o válečném stavu potvrdil ukrajinský parlament, uvádí Reuters. Ukrajina mezitím uzavřela vzdušný prostor pro civilní lety.

7:37 - Rusko útokem na Ukrajinu porušilo základní pravidla mezinárodního pořádku, svět tento den hanby nezapomene, uvedla německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková.

Konvoj ruských vojenských vozidel v blízkosti ukrajinských hranic

 

7:36 - Na ruský barbarský útok vůči Ukrajině je nutné odpovědět rázně, uvalit nejtvrdší sankce a Rusko mezinárodně izolovat, uvedla šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

…..