Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva Zelenského v Praze

7. 7. 2023

Návštěva Zelenského v Praze

7.7.2023

Česká pravice je zamilována do představy, že Ukrajina by se mohla stát rychle, nejlépe zítra, členským státem NATO. Na nadcházejícím summitu NATO ve Vilniusu chce česká vláda tuto nerealistickou myšlenku, kterou jí zřejmé někdo z americké administrativy posouvá, razantně prosazovat.

V tuto chvíli ovšem nemá Ukrajina ukončen válečný konflikt s Ruskem a představa, že by mohla být tato země přijata do NATO oproti všem dosavadním pravidlům a zvyklostem, v době, kdy vede válku, by celé NATO přiblížilo válečnému konfliktu s Ruskem. A tedy válečnému konfliktu, který by nutně skončil jadernou válkou.

České hospodářství sice (v nejlepším případě) stagnuje, ale česká vláda se prioritně stará o konflikt na východě Ukrajiny. Prostě Fialova vláda není schopna si racionálním způsobem stanovit priority a zejména zajišťovat správu českého hospodářství i státu jako takového.

Přiznání vlády, že výdaje Česka spojené s válkou dosáhly zatím 45 mld. Kč, což je obří suma v situaci, kdy klesá razantním způsobem životní úroveň českého obyvatelstva. Podle důvěrných informací ovšem skutečné výdaje Česka na válku na Ukrajině jsou v řádech o desítky miliard vyšší. Prostě proto, že ne všechny položky, které jsou vydávány Českem, podléhají evidenci přes výdaje státního rozpočtu.

V tuhle chvíli není žádný hodnověrný údaj ani o tom, kolik je u nás vlastně Ukrajinců, jak vysoká je jejich migrace do Česka. Vládou přiznané číslo je 350 tisíc, ale realita může být až dvojnásobná. Že to vytváří určité pnutí v české společnosti, je zřejmé.

Po této návštěvě Zelenského u nás si můžeme být jisti, že na Ukrajinu budou dodávány z Česka další zbraně, které budou prodlužovat zbytečný konflikt s Ruskem. Přitom každému rozumnému člověku musí být jasné, že jedinou cestou, jak konflikt uzavřít, je diplomatické řešení. Současná opěvovaná protiofenziva Ukrajiny zatím žádné výsledky nepřináší.

Představa Zelenského, kterou zmínil v Praze, že mu Rusko vydá Krym, ostatně s velkou většinou ruskojazyčného obyvatelstva a že bude platit válečné reparace Ukrajině, je nerealistická. Tyto podmínky mírového řešení á la Zelenský by mohly nastoupit v situaci, kdy Rusko bude donuceno k bezpodmínečné kapitulaci. Podle dosavadních výsledků na bojišti to ovšem zdaleka nevypadá, že by se to mohlo stát. Jak chcete porazit stát, který má de facto všechno, ucelenou surovinovou základnu. Počínaje plynem, ropou, průmyslovými kovy a konče pšenicí a kukuřicí. A politické zázemí ve státech BRICS plus a příznivou neutralitu zemí rozvojového světa.

Jiří Paroubek

vasevec.info

Foto: ČT24 screen