Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ne Zelenského vystoupení v rumunském parlamentu

10. 10. 2023

Ne Zelenského vystoupení v rumunském parlamentu

10.10.2023 14:59

Na poslední chvíli dnes vedení rumunského parlamentu rozhodlo, že plánované společné setkání obou jeho komor s Volodymyrem Zelenským se neuskuteční. Původně plán parlamentu počítal se společným zasedáním v 17:00 a Zelenskyj zde měl – jak v řadě jiných parlamentů – promluvit. Administrativa rumunského prezidenta Klause Iohannise ale projev zrušila. Tento krok má zřejmě souvislost s ostrou kritikou, kterou k plánovanému projevu vyjadřovala řada poslanců, a obavami o bezpečnost.

Zejména senátorka Diana Iovanovici Șoșoacă, která obvinila Kyjev ze zatažení Rumunska do války s Ruskem a požadovala, aby Ukrajina vrátila svá historická území Rumunsku, natočila video, ve kterém uvedla, že „bude špatné, když Zelenskyj přijde do parlamentu“. „Zele, máš odvahu se mi postavit? Mám zprávu, kterou vám chci sdělit!" – prohlásila senátorka.

„Řeknu vám, pane Iohannisi: když ho chytím v parlamentu, bude zle. Můžete shromáždit všechny bezpečnostní služby na světě. Neopovažujte se ho pustit do rumunského parlamentu. A musíme znovu vyjít do rumunských ulic a zabránit tomuto muži, arogantnímu, bezskrupulóznímu, zrádci, včetně jeho vlastní země, ve vstupu do naší země,“ napsala na sociální síti.

Lídr strany Aliance pro spojení Rumunů Jorge Simion v ironickém příspěvku na sociálních sítích poznamenal: "S bolestí v srdci oznamujeme, že statečný ukrajinský prezident Vladimir Zelinskyj dnes do rumunského parlamentu nepřijde." V podporujících komentářích potom zaznělo: "Ten zmetek tady nemá co dělat."

Jan Urbach

vasevec.cz