Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nedívá pan senátor Martin Krsek na dějiny očima „sudetských“ Němců? 2

7. 4. 2023

Nedívá pan senátor Martin Krsek na dějiny očima „sudetských“  Němců? 2

 

„Sympatický je mi postoj historika Martina Krska, který se na podzim stal senátorem za Ústecko a který se systematicky věnuje působení Němců v Sudetech.“… Z článku „ Glosa: V Jizerkách pokáceli kříž vztyčený za nacistů. Bude tu scházet?

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-glosa-v-jizerkach-pokaceli-kriz-vztyceny-za-nacistu-bude-tu-schazet-228833

 

Ke slovu „Sudety“

Budeme se sním zřejmě setkávat častěji. Snahy sudetů, českých germanofilů a sudetomilů budou oním hnacím motorem, který bude usilovat o to, aby toto slovo se opětně dostalo do našeho slovníku, a to se všemi možnými jeho odvozeninami, včetně termínu „sudetští Němci“. Pokud se to těmto pánům povede,  my se budeme samozřejmě snažit o to, aby neuspěli, pak někdy v závěru svého odsouzeníhodného snažení vznesou otázku: Kam patří sudetští Němci? Samozřejmě do Sudet.

 

S tím však zásadně nesouhlasíme. „Sudety“ nikdy nebyly v republice administrativně-  územním pojmem, který by vymezoval určitou část území. Tento pojem k nám vnesli henleinovci, v německém prostředí ho částečně zdomácněli přes odpor českých hraničářů a antifašistických Němců, pro něž existoval  vždy jen pojem české pohraničí. Ani my neznáme pojem „Sudety“, ale pouze jen a jen české pohraničí.

 

Naše argumenty k termínu „Sudety“ a k dalším problematickým otázkám postupně přineseme v následujících článcích.

Dr. O. Tuleškov