Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejhorší možný signál

2. 11. 2023

Nejhorší možný signál

Marek Řezanka 

 Důvodů, proč by měla vláda Petra Fialy okamžitě skončit, je od jejího vzniku nepočítaně: Nekompetentnost jejích ministrů, to, že někteří ministři jsou zapleteni do korupčních kauz, hrubé porušení předvolebních slibů, tvrdá asociální politika, omezování svobody slova a bezprecedentní stíhání lidí s „nesprávnými“ názory či preference eskalace války před diplomatickými jednáními.

 Pomyslnou korunou všeho je setrvávání dvou ministrů, kteří již dávno měli být nahrazeni – či s nimiž měla celá vláda padnout. Jedná se o Víta Rakušana, který neumí vysvětlit, kdo mu financoval speciálně šifrovaný mobil pro komunikaci s lidmi v okolí zločince Michala Redla, a o ministryni obrany, Janu Černochovou, která by podle svých výroků měla zastávat funkci ministryně války, kdyby taková existovala. Přibližme si tři její skandály, kdy poškodila zájmy občanů České republiky a kdy překročila všechny pomyslné mantinely toho, co si politik může dovolit:

1)    „…Dnešní noc na 21. 8. si v Rusku zapamatují.“ (21. 8. 2022) Takto ministryně Černochová veřejně okomentovala atentát na civilistku, novinářku, Darju Duginovou. Je zcela bezpředmětné, co psala o tom, čeho lituje či nelituje – to pouze vypovídá o míře její empatie a (ne)lidskosti – ale důležitý je onen dovětek o zapamatování. Kdyby stejný status napsala k obětem Hamásu či k střelbě fanatika na muslimy v mešitách, byla by stíhána. Osobně dodám, že je neskutečně tristní mít za ministryni osobu schvalující terorismus.

 

2)    Nyní vyhodnocujeme prokázaný dopad ruských raket na polské území. Ať by šlo o omyl, nebo provokaci, je to další eskalace konfliktu ze strany Ruska a nesmí zůstat bez odezvy. (15. 11. 2022) Na konci září 2023 mají vyšetřovatelé jasno – a experti z polské prokuratury prohlašují: „Byla to ukrajinská raketa protivzdušné obrany, která explodovala v Przewodově a zabila dva lidi. Jinými slovy ministryně Černochová šířila dezinformaci – a ještě na základě ní požadovala útok na Rusko. Nepotřebovala nic vyšetřovat a nic zjišťovat. Hned by střílela. Osobně doplním, že je krajně nežádoucí mít v čele resortu obrany člověka nevyzrálého se sklony ke zbrklým činům, navíc extrémně násilné povahy.

 

3)    Stydím se za OSN. Dle mého názoru nemá Česká republika v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, co pohledávat. Vystupme.“ (28. 10. 2023) Tímto výrokem Jana Černochová hrubě poškodila Českou republiku ve světě a učinila ji jako partnera v OSN nedůvěryhodnou. A co paní Černochovou na rezoluci OSN tak rozčílilo?: Že tato organizace vyzvala k okamžitému a trvalému humanitárnímu příměří vedoucímu k zastavení nepřátelských akcí, k plnění závazků podle mezinárodního práva a k zajištění neomezené humanitární pomoci civilistům. Paní Černochové je úplně jedno, kolik bude v Gaze povražděno žen a dětí – či kolik civilistů bude čelit humanitární katastrofě. Paní Černochová svým postojem de facto schvaluje genocidu. Osobně podotýkám, že fanatici do vlády nepatří, zvláště, vyžívají-li se v krvelačnosti.   

 Již jen samotný fakt, že někdo jako Jana Černochová reprezentuje Českou republiku, je dostačující důvod k pádu celého Fialova kabinetu. Fialův kabinet totiž stíhá občany za údajné schvalování genocidy, za souhlas s válečnými zločiny a za šíření „dezinformací“. Jako vrchol všeho pak má v čele resortu obrany osobu, která se výše popsaných skutků dopouští, ale je beztrestná. Horší signál již Fialova vláda občanům vyslat nemohla.  

 

Balada o jednom snu

 

Byla jednou jedna Jana,

a ta měla velký sen,

v kterém míru zvoní hrana,

a je konec OSN.

 

V tom snu stála v zlaté zbroji

a na meči měla krev.

Co ji plně uspokojí?

Spoustu padlých – mocný řev.

 

V tom snu mnohé války vedla:

Bál se Číňan – chvěl se Rus.

Přestat válčit nedovedla,

mír byl pro ni čirý hnus.

 

Jak se někde něco stane,

aniž chce snad vědět víc,

vzplane srdce odhodlané,

nejkrutější z bojovnic.

 

Svědomí? To nemá žádné.

Klidně zničí celý svět.

Pro ni ať si národ padne,

ona nezná cestu zpět.

 

V tom snu byla lítou saní,

která spálí vlastní stát,

a jen další zbraně shání,

neb jí válka nedá spát.

 

Chce víc mrtvých a měst v suti,

touží slyšet nářek vdov,

jejichž muže zemřít nutí

pro pár vzletně prázdných slov.

 

Plameny svět polykaly:

Co si víc jen mohla přát?

Když padaly katedrály,

vzbudila se akorát.

 

Zklamaná, že svět dál stojí,

sepsala pár hutných vět,

jak je připravena k boji,

což ví celý Internet.

 

Z jaké země je ta žena,

co má plíce jako měch,

a je žlučí potažená?

Peklo hřímá: Přece z Čech...