Jdi na obsah Jdi na menu
 


Největší demonstrace proti politice nenávisti se koná ve Varšavě

4. 6. 2023

Největší demonstrace proti politice nenávisti se koná ve Varšavě

04.06.2023 - 18:51    

 

V polské metropoli se dnes, 4. června, konala největší demonstrace od rozpadu varšavského bloku. Akci zorganizoval bývalý polský premiér Donald Tusk, dnes vůdce opozice vůči vládnoucímu režimu v osobě Práva a spravedlnosti (PiS). Lidé jsou unaveni politikou nenávisti a paranoie, opakovali účastníci. Podle prvních policejních údajů se demonstrace zúčastnilo více než 300 tisíc lidí. Pořadatelé na poslední chvíli požádali Varšovany a hosty hlavního města, aby už na Zámecké náměstí nepřicházeli, protože už není místo. 

„Zdá se, že dnešní pochod je největší demonstrací za tři desetiletí existence Třetí Polské republiky. Z hlediska návštěvnosti je to pro opozici obrovský úspěch. Do voleb zbývá ještě čtyři a půl měsíce,“ komentoval na Twitteru Konrad Piasecki, v Polsku známý novinář. 

Starosta Varšavy a jeden z vůdců opoziční strany Občanská platforma, Rafał Trzaskowski, řekl TVN-24, že tak obrovský počet demonstrantů jasně ukazuje, že „lidé mají dost síly PiS“. „Máme dost prezidenta, který podepisuje zákony, aniž by je četl (takto starosta hlavního města předstíral Andrzeje Dudu pro komisi, kterou inicioval „pro vyšetřování ruského vlivu.“ – pozn. red.) 

Nikdo nečekal tak velký dav lidí ve Varšavě . 

Samozřejmě, události posledních týdnů, tento protiruský zákon udělal své. Lidi už nebaví stavět politiku na nenávisti a paranoii jednoho pánve ze Zoliborze (mluvíme o předsedovi PiS Yaroslavu Kaczynském, který žije v prestižní varšavské čtvrti Zoliborz - pozn. red.). 

Sám Donald Tusk byl dnes zjevně na koni, plný politických hesel: „Máme pocit, že v Polsku po mnoho let vládli lidé, kteří neumějí milovat, kteří zfalšovali slovo „solidarita“ a každý den nám kousek po kousku berou svobodu! Žádný slušný člověk v Polsku nemůže zavírat oči před zlem, které páchají! Demokracie v Polsku nezemře! Nebude ticho! Budeme hlasitě křičet! 

Polská oficiální média se předhánějí v hledání skutečností, které diskreditují účastníky demonstrace. Na těchto zpravodajských portálech byla akce nazvána „pochod nenávisti“ se zaměřením na „vulgární transparenty“ a nadávky demonstrantů.

Источник: https://rusnext.ru/…391

Přišlo e-poštou