Jdi na obsah Jdi na menu
 


Někteří ministři jsou i zadarmo drazí, udeřil Kalousek

7. 9. 2023

Někteří ministři jsou i zadarmo drazí, udeřil Kalousek

 

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 se pouští do kritiky současné vlády opakovaně. Teď v jeho hledáčku uvízli tři podle něho zbyteční ministři bez jakýchkoli pravomocí, kteří jsou podle něj i zadarmo drazí.

Miroslav Kalousek (TOP 09)

7. září 2023 - 07:01

 

„Věřte, že to není populismus, ale vážný symbol: Vláda, která tlačí na úspory, musí začít od sebe. Chceme-li, aby redukovala zbytečné personální agendy a zeštíhlovala stát, pak nemůže chtít od daňových poplatníků, aby financovali tři zbytečné ministerské pozice a jejich aparát,“ napsal na svůj profil na sociální síti Kalousek, který již před časem napsal na svůj twitterový profil, že tito lidé společně s jejich zbytečným aparátem stojí spoustu peněz a jako daňový poplatník to fakt platit nechce.

 

„Vládo ČR, začni konečně šetřit! Začni u sebe! Zruš tři zcela zbytečná vládní místa,“ napsal tehdy Kalousek, který také rovnou jmenoval ty, kterých se to, podle něj, týká. Jeho sítem by neprošel ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN), ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) a podle jeho slov i „ten pán od Pirátů“.

 

I když by se mohlo zdát, že má Kalousek na mysli ministra pro legislativu a předsedu Legislativní rady vlády Michala Šalomouna, reagoval na jeho slova Ivan Bartoš, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj.

 

Ivan Bartoš Kalouskovi přímo k jeho příspěvku napsal slova, která odkazují na jeho působení ve vládě, i na to, že měla tehdy stejný počet ministrů, jako ta dnešní včetně ministrů bez portfeje.

 

„Pane Kalousku, ze židle ve správní radě VZP a dozorčí rady Pojišťovny VZP se to dobře kritizuje. Nicméně když jste byl ve vládě Mirka Topolánka, která měla jako ta naše 18 ministrů a ministry bez portfeje, tak jste jako ministr financí zrušení ministrů bez portfeje nerealizoval. Čím to? A to jste také konsolidoval veřejné finance,“ uvedl Bartoš a obrátil se na Miroslava Kalouska jeho slovy, když ještě dodal: „Nebuďte k…t.“

 

Kalousek ale argumentoval tím, že už tehdy zeštíhlení vlády navrhoval, ale bez úspěchu.

 

„Ale alespoň navrhoval. Neprošlo mi to, jako leccos dalšího. Přesto jsem na státním aparátu prosadil mnohem větší škrty, než se daří dnes vám. Někde musíte přitlačit, pane ministře, jinak je letošní deficit v háji,“ reagoval Kalousek, který se následně pozastavil se nad Bartošovou zmínkou o jeho působení ve VZP.

 

„Mimochodem, pane Bartoši, moji práci pro vládu ve VZP můžete kdykoliv tvrdě kritizovat, shledáte-li na ní nedostatky. Příliš ale nechápu, proč ji předhazujete jako argument,“ napsal Kalousek, který pak ještě svou odpověď dále rozvedl.

 

„K udiveným reakcím na tento tweet: Já se zprvu nedomníval, že to musí být neefektivní. Myslel jsem, že to má vláda promyšlené a logicky bude následovat novela kompetenčního zákona, která třem novým ministrům svěří zákonné pravomoci. Nic takového se ale nestalo. A ministr bez pravomocí je zadarmo drahý. Pokud jim nikdo žádnou zákonnou pravomoc svěřit nechce, je lépe je nemít. Je samotné musí frustrovat, že si o sobě v zákoně nic nepřečtou, že vlastně nic nemohou a že jsou jenom do počtu,“ vysvětlil Miroslav Kalousek svoji motivaci k napsání těchto řádků.

 

Psali jsme:

Gregor totálně rozcupoval vládu za lhaní a porušení slibů

 

Neomlouvám se, vysvětluji: Ministr smí udělat jenom to, k čemu ho zmocňuje zákon. A když ho zákon nezmocňuje k ničemu, dokonce se o něm ani nezmiňuje, nemůže udělat nic. A takový ministr je drahý i zadarmo,“ má jasno Miroslav Kalousek, podle jehož názoru by zmínění ministři měli skutečně ve vládě skončit, protože za daných podmínek nemají pro občany ČR žádný přínos.

 

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: repro: CNN Prima)