Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německo - Hnízdo špionů ze Středního východu

21. 8. 2019

 

napsal(a) Soeren Kern

19. srpna 2019

Překlad původního textu: Germany: Nest of Middle Eastern Spies

Překlad: Helena Kolínská, Libor Popovský

 

    Zpráva, která je považována za nejlepší indikátor vnitřní bezpečnosti v Německu, popisuje ponurou situaci. Řadu otázek vyvolává také zjevná pasivita vlády vůči rostoucím hrozbám. Islamistické hnutí Millî Görüş (turecky "Národní vize"), které je na Erdoğanově straně a má v Německu přibližně 10 000 členů, je zatím druhou největší islamistickou skupinou v zemi (největším islamistickým uskupením v Německu je nyní hnutí salafistů). Millî Görüş se silně staví proti integraci muslimů do evropské společnosti.

 

    "BfV zjistil, že ideologie všech islamistických organizací působících v Německu je antisemitská a je šířena různými způsoby. Tato situace představuje velkou výzvu pro budoucí mírové a tolerantní soužití v Německu. - Výroční zpráva Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV), 2019.

 

    "Cílem Hamásu je vytvoření islamistického státu na celém území 'Palestiny'- a to i prostřednictvím ozbrojeného boje. Strategie Hamásu zveřejněná v roce 2017 se tím netají: Máme legitimní svaté právo na odboj proti okupaci jakýmikoliv prostředky. A to je v zásadě ozbrojený odpor.' Když Hamás mluví o Palestině, tak má na mysli celou oblast mezi Středozemním mořem a Jordánskem, která zahrnuje celé území Státu Izrael. Hamás považuje západní země, jako je Německo, za své legitimní útočiště, a zaměřuje se tam na sbírání darů, nábor nových příznivců, a šíření své propagandy." - Výroční zpráva Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV), 2019

 

    BfV zaznamenal "vysoký počet" pokusů "tajných pákistánských nákupních struktur" ilegálně získat technologie vhodné pro použití v pákistánském programu jaderných zbraní. BfV také zaznamenal "významný nárůst" počtu pokusů Íránu získat technologie pro svůj raketový program, který nebyl součástí íránské jaderné dohody. BfV uvedl, že syrští zprostředkovatelé rovněž pokračují ve svém úsilí získat produkty pro vývoj zbraní hromadného ničení, včetně chemických zbraní.

 

Podle německé zpravodajské služby BfV zintenzivnily během posledních 12 měsíců zahraniční zpravodajské služby, zejména turecká, syrská a íránská, své aktivity v Německu. Zahraniční zpravodajské služby v Německu sledují disidenty žijící zde v diaspoře a zaměřují se na židovské a izraelské zájmy v zemi.

 

Zdá se, že Hizballáh, Hamás a Muslimské bratrstvo si v Německu dělají, co se jim zlíbí. Zároveň se podle BfV v zemi v posledních letech ztrojnásobil počet salafistů, kterých je nyní více než 11 000. Celkově BfV odhaduje, že v Německu žije více než 26 000 islamistů, neví se však, kolik z nich představuje bezprostřední hrozbu.

 

Tato nová čísla jsou obsažena v nejnovější výroční zprávě Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV), kterou v Berlíně 27. června 2019 společně představili ministr vnitra Horst Seehofer a prezident BfV Thomas Haldenwang.

 

Zpráva, která je považována za nejlepší indikátor vnitřní bezpečnosti v Německu, popisuje ponurou situaci. Řadu otázek vyvolává také zjevná pasivita vlády vůči rostoucím hrozbám.

 

Írán

Íránské zpravodajské aktivity v Německu jsou řízeny íránským ministerstvem informací a bezpečnosti (Vezarat-e Ettela'at va Amniyat-e Keshvar, VEVAK), tajnou službou Jednotek Quds a jednotkou Íránských revolučních gard odpovědnou za zahraniční operace. Podle BfV se íránské zpravodajské služby v Německu zaměřují především na monitorování oponentů íránského režimu a izraelských zájmů:

 

    "Íránský establishment používá íránské zpravodajské služby k zabezpečení své moci. V důsledku toho bude íránská opozice i nadále cílem zájmu VEVAK."

 

    "Generál Jahjá Rahím Safawí, vojenský poradce íránského revolučního vůdce ajatolláha Alího Chameneího, řekl, že Islámská republika má právo zničit všechny potenciální agresory, a to nejen v rámci Íránu, ale i v zahraničí."

 

    "Stát Izrael, jeho zástupci a stoupenci jsou Íránem deklarovaní nepřátelé, a patří mezi ně i vedoucí představitelé židovských organizací v diaspoře. Jaderná dohoda mezi Íránem a Západem tento postoj nezměnila. Špionážní aktivity proti Izraeli a Židům jsou proto i nadále nedílnou součástí činnosti íránských zpravodajských služeb v Německu."

 

Zpráva BfV zmiňuje jen tři úspěšné operace provedené v roce 2018 proti íránským aktivitám v Německu:

 

    V lednu 2018 zatkla německá policie v sedmi spolkových zemích deset údajných agentů Jednotek Quds. Agenti byli obviněni ze sledování Izraelců v Německu.

    V březnu 2018 odsoudil soud ve Frankfurtu íránského státního příslušníka k sedmi letům odnětí svobody za nákup tiskařských lisů na padělání bankovek pro Jednotky Quds. Muž s trvalým pobytem v Německu také založil řadu krycích společností, které nakupovaly a dodávaly do Íránu speciální papír a inkoust. Během soudního procesu se ukázalo, že lisy byly použity k tisku více než 50 milionů jemenských bankovek.

    1. července 2018 byl v Německu zatčen na základě mezinárodního zatykače íránský agent VEVAK. Zatykač byl vydán kvůli obvinění z přípravy pumového útoku na výroční setkání íránské opoziční skupiny Lidoví mudžahedíni (MEK), které se konalo poblíž Paříže 30. června. V říjnu 2018 byl tento agent vydán do Belgie....

Poznámka redakce ČNL:

Snažili jsme se více než dvacetkrát publikovat celý článek. Nepodařilo se nám to. Článek je na této adrese: cs.gatestoneinstitute.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář