Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německý aktivismus pro ČSR končí

26. 4. 2024

Německý aktivismus pro ČSR končí

Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů 4, PhDr. Marie Novotná

 

Lidové noviny, 23.3.

Němečtí zemědělci se spojili s Henleinem, Bund der Landwirte součástí sudetoněmecké strany, Spina odejde z vlády … prohlášení z 16. března, jehož hlavním obsahem je sdělení, že Bund … vystupuje z ústředny německých aktivistických stran. Zástupce strany dr. Spina zůstal zatím ve vládě a předsedovi Hackerovi dalo předsednictvo plnou moc.

Hackerovo prohlášení: Bund der Landwirte vystupuje dnešním dnem z vlády. Bund der Landwirte přičleňuje se jako celek do strany sudetoněmecké.

 
Lidové noviny,  24.3

Křesťanští sociálové na odchodu. Demise ministra Zajíčka se čeká ve čtvrtek … Na československé straně se přijímá zhroucení aktivistické fronty s velkým politováním, ale jinak s klidem.

 

Lidové noviny,  25.3.

Křesťanští sociálové opustili koalici. Po včerejších zasedáních čtyřčlenného výboru a poslaneckých klubů křesťanskosociální strany lidové … dnes odpoledne rozhodovalo říšské představenstvo strany o návrhu, aby strana vystoupila z vládní koalice a ukončila dobrovolně svou existenci vstupem do Henleinovy strany. … křesťanskosociální strana lidová vystupuje dneškem z parlamentní většiny a odvolává svého zástupce  ve vládě.

 

Lidové noviny, 27.3.

Jaksch předsedou strany – Sjezd německých sociálních demokratů … výsledkem je dohoda o novém vedení strany. Ministr dr. Czech dal své funkce straně k dispozici. O jeho demisi z úřadu ministra se rozhodně pravděpodobně až po neděli. Jakschův program – Nedotknutelnost Československa byla nyní rozrušena v takové míře, jakou se nemůže zaručit žádný stát (po Chamberleinově řeči) … pohraniční sloupy mohou být vyrvány jen za cenu nové světové války, potrvá demokratická ústava republiky, Praha zůstane rozhodujícím hospodářským celkem. Sjezd poslal pozdravnou depeši prezidentu republiky.

 

Lidové noviny, 29.3.

Nacistická propaganda zasahuje všude. Obtíže s německými menšinami v celé Evropě-dor Londýn 28.3. V Londýně se věnuje velká pozornost zvýšené německé propagandě mezi menšinami různých evropských států. Především se projevuje, jak upozorňují Times ve Šlesvicku a jižním Jutsku, jež podle mírových smluv byly připojeny k Dánsku. Zde byl jmenován pro německou menšinu zvláštní propagační šéf, jež podléhá okresnímu veliteli v Německu. Nacisté v dánském tisku otiskují hrozby, že najdou prostředky, jimiž se dají zastavit útoky proti Německu i jejím vůdcům.

Stejná propaganda se rozvíjí podle informace Manchester Quardianu v Lichtenštejnsku, jež má celní unii se Švýcarskem. Nacisté se prý snaží toto samostatné knížectví připojit k Německu. Také Belgie, jež získala mírovými smlouvami Eupen a Malmédy, má své obtíže s německými nacisty. V německých listech se také objevily prudké útoky proti Polsku, týkající se domnělého špatného zacházení s německou menšinou.Lidové noviny, 17.5.

Němečtí soudci pro Henleina. Slavnostní přiznání k národnímu společenství, Brno, 16. květen. V pátek večer se konala v Německém domě schůze brněnské odbočky Vereiningung der deutschen Richter und Staatsanwälte  in der Tschechoslowakischen Republik, na jejímž programu byla výzva pražského ústředí, aby také v Brně  bylo přijato usnesení o „přiznání k sudetoněmeckému národnímu společenství.“ Prakticky to ovšem znamená přiznání k sudetoněmecké straně a jejímu vůdci Konrádu  Henleinovi, který se na karlovarském sjezdu otevřeně přiznal k nacismu. …

Brněnská odbočka se usnesla 16 proti 14 hlasům, aby se její delegát, rada vrchního soudu dr. Koller, účastnil schůze ústředního výboru v Praze a tlumočil tam usnesení brněnských soudců a státních zástupců německé národnosti, že se slavnostně přiznávají k sudetoněmeckému národnímu společenství.