Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německý generál bude odvolán za své pochybnosti o síle Ukrajiny

14. 3. 2023

Německý generál bude odvolán za své pochybnosti o síle Ukrajiny

Generál německých ozbrojených sil Eberhard Zorn bude po svých komentářích o válce na Ukrajině odvolán. Informuje o tom Bild s odvoláním na vládní zdroje.

Eberhard Zorn, německý generál

14. března 2023 - 07:20

 

Podle článku bude generál Zorn ve funkci generálního inspektora Bundeswehru nahrazen generálmajorem Carstenem Breuerem. K Zornově rezignaci podle AFP dojde ve čtvrtek.

 

Šéf německých ozbrojených sil v září loňského roku pochyboval o tom, že by ozbrojené síly Ukrajiny byly schopny účinně vzdorovat ruským jednotkám.

Konkrétně v rozhovoru pro časopis Focus Zorn řekl, že Ukrajina provádí protiútoky, ale nemůže zatlačit Rusko zpět na širokou frontu.

 

Je známo, že Zorn také řekl, že ruská armáda by mohla otevřít druhou frontu v Moldavsku, poblíž Kaliningradu, na hranici s Finskem nebo v Gruzii.

 

„Většina ruských pozemních sil může být v současné době soustředěna na Ukrajině, ale i tak bychom neměli podceňovat potenciál ruských pozemních sil otevřít druhé dějiště operací," řekl generál.

 

Zorn (63) byl před pěti lety jmenován generálním inspektorem německých ozbrojených sil bývalou ministryní obrany Ursulou von der Leyenovou.

Již dříve odstoupil velitel německých námořních sil viceadmirál Kai-Achim Schönbach po skandálním prohlášení, že Krym se už nikdy nepřipojí k Ukrajině.

 

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)