Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nepřesnosti o dějinách Maloruska alias Ukrajiny

30. 6. 2022

Nepřesnosti o dějinách Maloruska alias Ukrajiny

Jiří Jaroš Nickelli, etnograf historik

 

I) Ukrajina je název novověký, původní název byl Kyjevská RUS a poté Malorus.

 Název Malorus  se používal ve 20.století až do roku 1944 Byl to název etnografický a zeměpisný, protože Rusko se dělilo podle dialektů a území na Bělorus, Velkorus a Malorus Tak to určil největší slavista J,P. Šafařík, tak to určili ruští etnografové jazykovědci a historikové, jako akademik Tarle,  tak to určil největší slovanský archeolog prof. Niederle atd. Podívejte se na mapu Slovanstva z roku 1909 v knize Slovanský svět do prof. Niederla....

Název "Ukrajina" původně od 16.století značil pás území pohraničí - tedy ne celou Malorus. - s polským královstvím na jedné straně, a s tatarskými chanáty pod tureckou Portou na druhé straně. 

 

Tak například Poláci drželi území na jihu (Kamenec Podolskij) a Tataři obsazovali Krym pod Turky Byl vrácen Rusku 1783 knížetem Potěmkinem Tauričevským (titul byl podle Tauridy-Krymu! nebyl to jen stavitel vesniček pro diplomaty!) a potvrdil to náš Josef II. Až do loupeže Chruščova 1954 byl Krym ruský.

 

II) název Ukrajinci zavedl maloruští vzdělanci jako Taras Ševčenko a druzí v II. půli 19.století

 

III) Státnost Malorusi neboli Ukrajiny se datuje až od I. světové války od roku 17, kdy vojska Němce Mackensena spolu s rakouským vojskem  Böhm-Ermolliho, co prohrál Zborov, instalovala Ukrajinskou národní radu s atamany Machnem, Petljurou a Skoropadským. Skoropadský jako gen. sekretář vládl před Leninem (toto Putin v projevu zkráceně nenaznačil, a to pak mate veřejnost neznalou podrobností) pomocí dekretů univerzálů. Po občanské válce atamani s bělogvardějci prohráli a teprve tehdy Lenin ustavil Malorus - Ukrajinu jako socialistickou republiku ,součást SSSR, a to roku 22. Atamanské peníze měly první hákový kříž dávno před Hitlerem, byl brán jako slovanský symbol....Je to publikováno s foto v knize Za svobodu. Sovětské Rusko ustoupilo zpočátku Němcům v Brestlitevském míru, který podepsal Trocký. a proto mohla existovat   "Centrální Ukrajina"  dva roky, nežli bolševici vyhráli občanskou válku. 

 

IV) Od tzv. "centrální Ukrajiny" Skoropadského se odtrhli RUSÍNI pod dr.Žatkovičem v USA, a připojili se k nově ustavené Republice Československé, pozdější ČSR. Důvod prostý. Ukrajinci Kyjeva neuznávali  Podkarpatské Rusíny jako národ. To se děje dodnes a je ironií osudu, že tisíciletí okupanti Rusínů, Maďaři dnes účelově hájí jejich samostatnost

 

Závěrem:

Dnešní politici si Ukrajinu vykládají účelově jako jakousi starobylou "státní entitu" což je nesmysl. Malorus v dějinách nikdy neměla stále a přesné hranice, historické hranice,jako například Polsko nebo Čechy.

X krát jsem to psal, ale hlas etnografa historika je jako jen házení pravdy na stěnu ignorace a LŽI

Vládnou politruci, říkající si politologové, a jejich hlas je hlas mocných - i když je to hlas nepravd polopravd a úplných lží.

 

 

 

 

 

pá 25. 2. 2022 v 23:54 odesílatel <vaclav.zalud@volny.cz> napsal:

Jak vznikla Ukrajina = v příloze.

Václav Žalud

 

 

Subject: Re: Afrika nejsou jen chýše, tak kdo a proč emigruje do Evropy ?!?!?

 

Ad migranti - politicko-nekorektní charakteristika

Do Evropy cestují 

a) parazité, kteří chtějí žít z renty idiotských sebevražedných států

b) válečníci mající za úkol vyvolat vlnu vraždění a porobení Evropanů

c) oplodňovatelé a znásilňovatelé bílých žen, mající za úkol devastovat bílou rasu

 a vytvořit mix otrockých etnik hodný Kallergiho-Barnetta-Rumsfelda, Attaliho a dalších osnovatelů

Nového světového /ne/řádu. A to ještě nebylo nic řečeno o politickém islámu.

 

 

 

 


Dotaz nevzdělané učitelky:

 

 Piráti usoudili, že vše ve školství je špatně a my učitelé učíme prý jak za Marie Terezie... 

 

(Která mimochodem svou povinnou školní docházkou nastartovala  průmyslový rozvoj Čech, dnes bezpečně zlikvidovaný.)

 

 Tak za prvé - ve školách se neučí nic nazpaměť, navzdory tvrzením odborníků ve věku 20+, protože to je "týrání dětí", výsledky podle toho vypadají. Každý má názor, nepodložený vědomostmi, čím blbější, tím lépe. Občas se zřejmě museli naučit vzoreček a dodnes z toho mají trauma.

 

Za druhé - Marie Terezie potřebovala vzdělané poddané - do začínajícího průmyslu, úředníky, vojáky. Dnes je důležitý postoj, nikoli vzdělání, vzdělání naopak škodí. Jinak by lidem totiž mohlo dojít, že například celý Green Deal je z fyzikálního i ekonomického hlediska úplná pitomost.

 

 Za třetí - ve školách byla za Marie Terezie kázeň jako řemen. O tom dnes nelze vůbec hovořit, každý učitel stojí dnes a denně proti přesile sebevědomých neználků, kteří na rozdíl od něj mohou cokoli.

 

 Ptám se tedy Pirátů, co je ve školách jak za Marie Terezie? Lavice?

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Předmět: Fwd: Čti až do konce - a co to s tebou udělá !

Do senátu se často dostanou osoby jinak nevolitelné a mají pak snahu se někomu zavděčit. Stále pokračující likvidace českého zemědělství a potravinářství má již zavedený průběh.Českého výrobce koupí od privatizátora nadnárodní koncern.

Značka kvalitního a oblíbeného výroku se nezmění, jen místo výrobce se na obalu objeví distributor. Obal se nezmění, jen místo 150 g se prostě hmotnost sníží na 135 g  a cena zůstane stejná. Následně se výroba přesune do levnější země, kde již nedodržují českou recepturu a použijí  nekvalitní suroviny a technologii výroby, na obalu se objeví vyrobeno v EU.

Toho si již kupující všimnou a distributor v tisku sdělí, že výrobky byly upraveny podle chuti spotřebitelů a ke snížení jejich obezity. 

V poslední fázi jsou již hnusné výrobky označeny za biopotraviny a výrazně zdraženy. Pár blbců si je ještě koupí, ale odbyt klesá k nule, takže je čas podnik zlikvidovat a přejít na další. Možná znáte příběh dětských sušenek Opavia, jejichž výroba byla přesunuta do levné sousední země.

Nejnovější překvapení nabídnou nakládané okurky Znojmia, které  sice mají na obalu tradiční českou značku a jen malými písmeny uvedeno, že jsou vyrobeny v Turecku. Zůstala jen cena, ale podle českých chutí rozhodně nejsou.

Poživatelné uzenářské výrobky se začaly označovat Retro, co tím chtějí výrobci připomínat?  

Tohle by  mělo zajímat každého občana ČR:
Mochovská zelenina  Mochov východně od Prahy byl dlouhá léta považován za místo, odkud k českým hospodyňkám plyne mražená česká zelenina. Pokud dnes do Mochova  zavoláte a budete chtít hovořit s někým, kdo má na starost výrobu, neuspějete. "To musíte volat do Rakouska, veškerá výroba se přesunula tam, tady je už jenom obchod", říká do telefonu spojovatelka. A skutečně. Výrobky, které jsou dnes v obchodní síti stále prodávány pod  značkou Mochov, respektive Mochovská zelenina, mají na obalu připsáno Made in Austria. Nadnárodní koncern Ardo o přesunu výroby obchodní partnery Informoval v listopadu loňského roku.Podobných příběhů najdeme celou řadu, psány jsou jak přes kopírák. 

Nelahozeveská Perla, Flora, Rama, Hera
Během letošního roku zcela ukončil v Česku výrobu i koncern Unilever. V povltavských tukových závodech v Nelahozevsi dostalo výpověď přes šest stovek lidí. Výsledkem je, že všechny rostlinné tuky, které z Nelahozevsi do českých kuchyní putovaly (Perla, Flora, Rama, Hera) jsou dnes dováženy z jiných evropských závodů.

Týdeník Ekonom se zajímal, odkud k nám míří například Hera, tradiční surovina pro vánoční cukroví. Místem výroby  jsou polské Katowice, uvádí mediální zástupce Unileveru  Martina Janebová.

Pražské čokoládovny Orion

Z Polska se na český trh dovážejí i některé cukrovinky s logem pražské čokoládové hvězdy Orion, zrozené v roce 1896.

Dnes z produkce švýcarského koncernu Nestlé.

Konkrétně Oplatka Delissa.
Tajné informace? U některých firem je cítit, že o tomto tématu se baví jen velmi nerady.

Káva Jihlavanka
Když chtěl týdeník Ekonom do koncernu Tchibo informaci o aktuálním místě výroby kávy Jihlavanka, nejprodávanější kávy na našem trhu (která se kdysi skutečně pražila v Jihlavě, ale v roce 2005 se výroba přestěhovala do Vídně), odpověď nedostal. Výrobní závody máme ve více zemích, ale konkrétní místa nesdělujeme, uvedla PR manažerka české pobočky Tchibo Eva Kad 

Zábřeh na  Moravě - Sunar
Na zaslané otázky nereagoval ani švýcarský koncern Hero, který na český trh uvádí dětskou výživu pod tradiční značkou Sunar. Z údajů na obalech lze ale dovodit, že aktuálním místem původu je převážně Velká Británie, u některých produktů Španělsko. Přitom ještě do roku 1999 se Sunar vyráběl v Zábřehu na Moravě. Zákazníci v supermarketech si těchto přesunů většinou ani nevšimnou, protože na obalech informace o původu chybějí či je zde uvedeno pouze Made in EU. Navíc řadě spotřebitelů je možná ukradené, kde se co vyrábí. Jedno by  jim to ale být nemělo.

„Kdo tady jednou bude platit daně, z čeho stát bude žít a kde lidi seženou práci, když se všechna výroba přesune pryč?“, táže se prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman.

Z těchto důvodů komora chce, aby se informace o místě výroby na obalech povinně zveřejňovaly. Klamání spotřebitele?

Sedlčanský Hermelín
Kdo by neznal televizní reklamu o Pepovi ze středočeských Sedlčan? Plísňový sýr prodávaný pod značkou Sedlčanský Hermelín je další ze stálic českých ledniček. Jaké překvapení na zákazníky asi čeká, když zjistí, že některé šarže pocházejí z Polska.

Týdeník Ekonom se opakovaně snažil od zástupců firmy Bongrain získat k celé věci nějaké stanovisko. Bez úspěchu. Výrobce přitom nijak neomluví, že polská výroba je výrazně menšinová a dochází k ní jen tehdy, když česká mlékárna kapacitně nestíhá. Alespoň tak zní neoficiální odpověď jednoho z manažerů. V Polsku se dnes částečně vyrábí i některé sýry Lučina, další tradiční produkt sedlčanských mlékáren. Skupina Bongrain v tom ale není sama. 

Želetavská sýrárna na Třebíčsku

Konkurenční  Francouzský koncern Bel, který od roku 2000 vlastní Želetavskou sýrárnu na Třebíčsku, používá podobné praktiky. Část tavených sýrů– chlubících se více než stoletou značkou Želetava - vyrábí na Slovensku. Konkrétně v  Michalovcích. 

České značky z ciziny, to není jen záležitost potravinářského  průmyslu.
Akuma z Mladé Boleslavi. Například autobaterie Akuma se dnes vyrábějí v Itálii (veškerou výrobu tam z Mladé Boleslavi přesunul italský koncern Fiamm, který Akumu ovládl v roce 1998). 

Koh-I-noor  z Českých Budějovic.Tužky pod značkou Koh-I-noor vyrábí impérium rodiny Břízových nejen v Česku, ale i v Rusku, Bulharsku a Číně.  

Zápalky Solo  Sušice   Výroba zápalek Solo se ze Sušice přesunula do Indie. 
Elektrospotřebiče ETA
Výroba  elektrospotřebičů  ETA se přesunula  zase do Číny. Altruismus nečekejme. 
Škodovka?  Vraťme se ale k hypotetickému importu škodovek z Číny.
Filiálka Volkswagenu v Šanghaji už vyrábí modely Fabia, Octavia a Superb a od roku 2013 i Yeti. Čína  je už pro Škodovku největším trhem. Letos by tam mělo být prodáno 180 tisíc vozů.

Nynější šéf Škodovky Winfried Vahland v minulých dnech uvedl, že Škodovka bude zvažovat i dovoz levnějších čínských autodílů pro výrobu v Evropě Kolik už zbývá k tomu, aby se do Evropy vozily celé čínské škodovky, nejen díly? Mzdové náklady mluví jednoznačně ve prospěch čínských dělníků...
UŽ VÍTE PROČ NAŠI OBČANÉ NEMAJÍ nebo nebudou mít  PRÁCI ???
Kromě shora vyjmenovaných to jsou stovky, ne-li tisíce dalších strojních, sklářských, textilních, dřevařských, potravinářských (Fruta), cukrovary, mlýny, výroba mlýnských strojů Pardubice, hutních - metalurgických, sléváren, elektrotechnických, optických atd., dalších výrob, které byly prodány za záměrně devalvovanou korunu do zahraničí. Stroje demontovány a odvezeny, provozy zbourány a zplanýrovány viz. Praga, přesná výroba diferenciálů a další přesné součásti - Indie. Zápalky Solo Lipník - Indie. 

Lze pokračovat donekonečna. Proto nás západ tak vítal s otevřenou náručí, aby si nás vzápětí rozebral jako domeček z karet. Pražská Havlova suita tomu velela, národ jásal a tancoval nad svou vlastní debilitou. Nejhorší je na tom to, že dobrá polovina národa i nadále pěje ódu a volá: pojďte, ještě tady tohle zbylo, ještě tohle si vemte! Díky americkým sankcím, ze kterých se naše vláda podělala, jsme zabili další prosperující firmy, které dodávaly do Ruska výrobky.

Přesné strojírenství  pro ropný a plynový průmysl, atomové strojírenství, Vitana, Lakrum, Olma atd. Rovněž tisíce položek. Nechali jsme se zašlápnout jako červi ! 

Může být na zeměkouli pitomější národ?

Ne, nemůže. Od revoluce máme ty nejblbější a nejprodejnější politiky !!!    
Všechna nadhodnota jde do ciziny, nikdy nedoženeme bohatý  západ ! -  ten si to ostatně ani nepřeje.