Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nesnesitelný život s pětikoalicí

22. 8. 2023

Nesnesitelný život s pětikoalicí

Marek Řezanka 

Fialova vláda prosadila protiprávní snížení valorizace důchodů, kdy retroaktivně změnila něco, s čím již občané počítali jako s hotovou věcí.  

Kabinet Petra Fialy chce mimo jiné finančně postihovat ty občany, kteří by si své těžce naspořené peníze na důchod chtěli vybrat vcelku:

To, že si dnes drtivá většina lidí vybere peníze předtím, než jde do penze, úplně neodpovídá účelu, proč stát kdysi zavedl podporu důchodového spoření.

 Mnoho lidí ale umírá krátce po dosažení důchodového věku. Nikdo neví, kolika let se dožije. Tak proč lidem bránit ve výběru peněz, které si poctivě naspořili? Takový přístup je totalitní – a občany postihuje.

 V tomto kontextu se nabízí otázka, zda se Fialova vláda nepokouší občany odradit od výběru svých peněz proto, aby s nimi mohla nakládat jinak – třeba je vydávat na zbraně pro Ukrajinu.

 Podle ministra Válka si prostě máme zvyknout, že některé pro nás důležité léky jednoduše nejsou – a nebudou. Něco takového je nehorázné – a mělo by to stát ministra jeho křeslo. Jde tady přece nejen o naše zdraví, ale především o zdraví našich dětí. Proč máme doplácet na neschopnost ministra – a potažmo celé Fialovy vlády?

 Je přímo nehorázné, jakým způsobem je u nás likvidován funkční sociální systém – a je nahrazován „milosrdnou almužnou“, kdy poslanci, kteří si neustále zvyšují platy, laskavě odhodí chudině pár drobků pod stůl. Asi čekají, že jim budeme vděční, že nevyhazují chlebíčky – a darují je do potravinové banky. Ředitelka pražské a středočeské potravinové banky, Věra Doušová, bez uzardění mluví o potřebných jako cvičených opičkách: „Už jsme si je vycvičili, že každý pátek čekají, že přijdou dobroty. Teď, když jsou prázdniny, jsou zklamaní.“ Sociální systém nemá produkovat milodary, ale podmínky pro důstojný život pro každého.

 To, že za Fialovy vlády došlo k rozvratu zdravotního a sociálního systému, považuji samo o sobě za dostatečné důvody pro to, aby v září vláda pod vlivem celonárodního povstání padla. Jde pouze o to, aby si každý z nás uvědomil důležitost svého hlasu a své aktivity. A také to, co ho osobně stojí každý další měsíc působení vlády s ministry jako Stanjura, Černochová, Rakušan, Síkela, Válek a dalšími.

  Aby to měl občan snazší, může si vyplnit následující kvíz. Pokud odpoví aspoň u šesti otázek „ne“, neměl by v září na demonstracích chybět:

 

1)    Souhlasíte se snížením valorizací penzí, kterou prosadila Fialova vláda?

2)    Jste smířeni s tím, že některé důležité léky na trhu nejsou – a podle slov ministra zdravotnictví, Válka, ani nebudou?

3)    Je správné, že pokud si vyberete penzijní spoření v celé jeho výši, budete sankcionováni?

4)    Souhlasíte s aplikací kolektivní viny, kdy k nám operní pěvkyně Anna Netrebko nebyla vpuštěna přesto, že odsoudila válku na Ukrajině, s tím, že v jiných evropských státech účinkovat smí?

5)    Podporujete vládu Petra Fialy v její snaze kriminalizovat takzvaně „nesprávné názory“?

6)    Přijde vám, že vláda Petra Fialy aspoň trochu hájí zájmy obyvatel České republiky?

7)    Souhlasíte se vstřícnou vládní politikou vůči B. Posseltovi a tzv. „landsmanšaftu“?

8)    Souhlasíte, že Česká republika má dodávat zbraně na Ukrajinu?

9)    Souhlasíte s Petrem Fialou, že je Česká republika ve válce s Ruskem?

10) Považujete minimálně 5 ministrů Fialova kabinetu za kompetentní?

 

 Za sebe shrnu rovněž deset bodů, proč pro mě nepřipadá v úvahu nic jiného než okamžitá demise Fialova kabinetu. Fialova vláda:

 

1)    Enormně zadlužuje naši zemi. Tento dluh nemá v našich dějinách obdoby – a neustále závratně roste. Není přitom vynakládán na sociální či zdravotní systém naší země, ale na válku, takže z těchto peněž čeští občané nemají vůbec nic. Jsou to peníze vyhozené z okna. Vláda se rovněž zadlužila, aby mohla plnit ideologii takzvaného Green Dealu. Počítá například s těžbou lithia. Elektromobilita se zatím ubírá jinými cestami – a ochrana životního prostředí rozhodně nevypadá tak, že dojde k masivnímu plýtvání vody, jež pro těžbu lithia nezbytná.

2)    Praktikuje katastrofální energetickou politiku, která výrazně ztěžuje českým průmyslovým a zemědělským podnikům konkurenceschopnost.

3)    Likviduje průběžný důchodový systém – a jde na ruku velkým penzijním fondům a jejich zájmům.

4)    Likviduje české zdravotnictví.

5)    Výrazně ohrožuje a omezuje svobodu slova. Kriminalizuje takzvané „nesprávné názory“, kam spadá i jakákoli její kritika. Šíří atmosféru strachu. Za jejího působení jsou rozhodovacích pozic zbavováni ti, kteří s ní nesouhlasí (například Miroslav Ševčík).

6)     Aplikuje princip kolektivní viny – a jedním dechem před uplatňováním tohoto principu pokrytecky varuje. Jako příklad lze označit nevpuštění ruské tenistky na turnaj či politický tlak vyvinutý na to, aby operní pěvkyně ruského původu nemohla vystoupit v Praze.  

7)    Dělí občany na ty „správné“, kteří s ní souhlasí – a na „dezoláty“, kteří ji kritizují. Tím hluboce rozděluje naši společnost a znemožňuje v ní demokratický dialog. I proto ji osobně pokládám za totalitní.

8)    Oslabuje důvěru občanů v právní stát – či lépe řečeno – ničí jejich poslední zbytky důvěry, a to uplatňováním dvojích metrů. Jako příklad lze uvést zcela rozdílné verdikty soudu v případě M. Langa a T. Čermáka za zcela identické jednání (U M. Langa by mělo být přitěžujícím faktorem, že se svého jednání dopustil jako aktivní politik).

9)    Je složena z nekompetentních ministrů. Řada z nich je spojena s kriminálními kauzami či tito ministři dokazují, že na svůj resort nestačí (Rakušan – Dozimetr, Hladík – Taxis).

10) Neslouží zájmům českých občanů – a místo diplomatických snah o mír eskaluje válečný konflikt na Ukrajině. Mj. podporuje používání kazetové munice, třebaže Česká republika podepsala úmluvu o zákazu používání těchto zbraní. Tyto zbraně totiž zvyšují ztráty na civilním obyvatelstvu.

 

 Protivládní odpor by nás měl spojit. Fialova vláda postihuje zaměstnance i živnostníky (zvyšováním daní, aby měla na zbraně), seniory i mladé lidi (tzv. penzijní reformou a jejími dopady), handicapované i zdravé (zvyšováním inflace, rozvratem zdravotního systému, poklesem reálných mezd). Pokud se budeme bát vyjádřit odpor nyní, další šanci již dostat nemusíme. Jednu zimu jsme přečkali, neboť byla mírná – další již na nás může mít závažnější dopady.

 Ukažme, že se umíme za svá práva postavit. A že se dokážeme spojit, všem snahám o naše rozdělení navzdory.

 

Poučení z krizového vývoje

 

Podumali kamarádi:

Zbyněk, Vlasta, Petr, Jana,

proč že nemají je rádi,

ani Víta Rakušana.

 

„Vyšlu signál“, Petr hlesne,

„že nás průzkum nevyleká.“

„Tyhle ankety jsou děsné“,

Petr durdí se a vzteká.

 

Zbyněk také trochu dumá:

„Chce to zvýšit spoustu daní.

Však to bude pěkná suma

na arzenál nových zbraní.“

 

Jana do nehtů se hryzá:

„Ve válce jsme, to je zřejmé.“

Že jí chybí analýza?

„Na stíhačky prachy dejme.“

 

„Léky nebudou – a basta.

Endiaron prostě není.

Bílý prášek“, říká Vlasta,

„bude – buďte ujištěni.“

 

„Praha sice má sto věží“,

Vlasta dále svoji vede.

„V Brně ale v horku sněží.

Markéta má v srpnu leden.

 

Žádné fronty na banány.

S koksem je jich spoustu všude.

Našich pět stran plní plány:

Na stíhačky, Jano, bude.“

 

Vítek zatím přímo plesá:

„Pěvkyni se koncert ruší.

STAN v rukávu drží esa.

K Rusku musíme být hluší.

 

Mně prošel i Dozimetr,

do Evropy jdeme s Danou.

„Dám jí deštník, k tomu svetr“,

říká Petr před svou branou.

 

„Proč nás tolik nenávidí?“

Vítek poulí velké oči.

„Měl bych zavřít více lidí,

špatná volba bude zločin.

 

Řádný občan nás pět volí,

ostatní jsou dezoláti.

Já dám zavřít kohokoli,

pokud nám to křesla vrátí.“

 

Petr ví, že kde kdo strádá,

hlavně bezbranní a staří.

„Úspěšná je naše vláda,

proto se vám špatně daří.“