Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nevtip na tento den. Kvůli Ukrajině se zadlužíme rádi!

24. 10. 2022

Nevtip na tento den. Kvůli Ukrajině se zadlužíme rádi!

Publikováno 24 října, 2022 | Autor: vlkp

115 Votes

 

Včera  v  článku

USA jsou frustrované zpožděnou ekonomickou pomocí Evropy Ukrajině

jste  četli, že  USA, ústy své ministryně  financí vyjádřily  hrubou nespokojenost  s „liknavostí EU a  jejích členů ohledně přímé finanční pomoci Zelenskému a jeho režimu. V mezičase si Evropa  sebekriticky uvědomila  svoje pochybení a  naprostou nedostatečnost a přislíbila,  že  Kyjevu bude  měsíc  co měsíc posílat  nejméně  1,5 miliardy  EUR. Aby se  snad  jejich excelence  – americký  a  ukrajinský prezident  nezachmuřila nebo – nedej  Nejvyšší – dokonce  nerozzlobila….

V téhle souvislosti mne jeden ze  čtenářů upozornil na konkrétní článek na  finančním webu Fintag s  nadpisem

Česko si půjčí deset miliard na pomoc Ukrajincům

z jehož obsahu vybírám to nejdůležitější:

Česká vláda schválila [19.10.] využití úvěru až do ve výše 400 milionů eur [cca 9,8 mld. Kč] od Rozvojové banky Rady Evropy [CEB] na základní životní potřeby Ukrajinců v Česku. Od CEB Česko již čerpalo grant ke stejným účelům.

„Cílem vlády je poskytnout efektivní humanitární pomoc těmto lidem, která s sebou nese i neočekávané výdaje státu vynakládané na základní životní potřeby lidí prchajících před válkou,“ uvádí na svých stránkách Ministerstvo financí ČR [MF ČR].

Podle MF ČR přijatý úvěr navyšuje státní dluh, a tedy i dluh sektoru vládních institucí ve stejném rozsahu jako v případě prodeje státních dluhopisů. Deset miliard dluhu v tomto případě stojí Česko na úrocích přes půl miliardy korun za rok.

……..Česko od začátku ruské invaze na Ukrajinu udělilo běžencům z Ukrajiny 446 811 dočasných víz. Ta Ukrajincům plně otevírají dveře do tuzemského veřejného zdravotního pojištění, školství a na pracovní trh.

Proč si Česko půjčuje na zvládání uprchlické krize

S uprchlickým vízem dočasné ochrany podle Úřadu práce ČR [ÚP ČR] ke konci září pracovalo v Česku přes 88 900 lidí z Ukrajiny. Sociální a zdravotní odvody podle dat zdravotních pojišťoven platí zhruba půlka z nich. Důvod je, že se jedná především o ženy s dětmi. A ty volí zkrácené pracovní úvazky na dohodu o provedení práce [DPP] s výdělkem do deseti tisíc korun měsíčně. Což je zprošťuje od plateb do zdravotního a sociálního systému. Příjem si dorovnávají humanitární dávkou ve výši pěti tisíc korun měsíčně na osobu po dobu šesti měsíců. Následně se dávka sníží na životní minimum.

Česko a celkové náklady na uprchlickou krizi

Ne nezanedbatelné jsou pak i výdaje zdravotních pojišťoven na uprchlíky z Ukrajiny. Všeobecná zdravotní pojišťovna vyčíslila své dosavadní náklady na cca miliardu korun. Podle jejích zástupců náklady budou ale ještě vyšší.

Z říjnového jednání sněmovního Výboru pro zdravotnictví navíc vyplynulo, že skokový nárůst výdajů na péči o uprchlíky mají tuzemské zdravotní pojišťovny zejména u léčby tuberkulózy a HIV. V jiných oblastech péče výrazné výkyvy podle VZP ČR nejsou.

Nejvíce dá Česko do dávek pro uprchlíky

Co se týče celkových nákladů na zvládání uprchlické krize, největší položkou zůstávají výdaje na humanitární dávky. Podle mluvčí Úřadu práce Kateřiny Beránkové od března do 13. října vyplatil úřad práce 1 334 608 humanitárních dávek v celkovém objemu přes 7,06 miliardy korun. Upřesnila, že uprchlíci podali skoro 90 procent všech žádostí elektronicky přes webovou aplikaci.

Vydanou částku na humanitární dávky pro Ukrajince přesahující sedm miliard korun, potvrdil nedávno ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS]. Podle něj k 13.10. Česko vydalo [státní rozpočet a samosprávy, pozn. red.] na podporu Ukrajinců v Česku celkem 16,9 miliardy korun. Sedm miliard činily výdaje na humanitární dávky, 3,5 miliardy korun jsou výdaje na zdravotnictví a 2,4 miliardy korun stálo ubytování pro uprchlíky. Další výdaje připadají na přímé a nepřímé vojenské podpory Ukrajiny.

Tak takhle vypadají  úřední sdělení ohledně  pomoci Ukrajincům, kteří migrovali do České republiky!

Zatím bratru  za  17 miliard.

Neobyčejně mne  těší,  že  zejména  účty za zdravotní péči se budou množit, protože  si s sebou běženci k nám dotáhli TUBERU!!! A  vedle  toho také AIDS!!!! Návdavkem! Prostě pohoda! Tohle nám tady opravdu chybělo!

Moc  pěkný údaj je tenhle – uděleno 446 811 dočasných víz, vyplaceno 1 334 608 humanitárních dávek, pracuje 88 900 lidí z Ukrajiny, do systému sociálního a  zdravotního pojištění přispívá podle dat zdravotních pojišťoven platí zhruba půlka z nich!!!

No neberte  to!!!! Takže  řečeno  mluvou kdysi premiera  Topolánka,  každý DESÁTÝ  ukrajinský  migrant  NENÍ ČERNÝM  PASAŽÉREM v  systému českého zdravotního a  důchodového pojištění!!!! Představte si, jakým že  fantastickým přínosem pro nás  jsou!!!

Jistě  chápete,  že  se kvůli nim  MUSÍME  zadlužit!  I kdyby na chleba  pro našince nebylo!  A k tomu  ta  tubera a  AIDS  jako bonus!

Tohle fakt není vtip, nýbrž tragická  realita!

A ještě  fotečka  z toho článku, která mne moc potěšila

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2022/10/24/nevtip-na-tento-den-kvuli-ukrajine-se-zadluzime-radi/