Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odcházející premiér Morawiecki znovu šije do Ukrajiny

9. 11. 2023

Odcházející premiér Morawiecki znovu šije do Ukrajiny

9.11.2023 09:35

 

Právo a spravedlnost v Polsku odchází do opozice, ale odchází podobně jako kdysi Babišovo ANO jako nejsilnější politická strana v zemi. A do poslední chvíle nepřestává dávat Ukrajině těžké kapky, i když se může zdát zbytečné, protože prounijní Tusk se svými spojenci se pokusí vše změnit. Ovšem tak jako má Babišovo velkou naději na návrat k vládě, stejnou pravděpodobnost jistě bude mít Právo a spravedlnost a proto chce ukázat, co stále ještě všechno umí…

Jestliže ovšem až doposud bylo Polsko v přední linii podpory Ukrajiny proti Rusku, nyní tuto linku v podstatě opouští, protože je jasné, že v té bude pokračovat i sám Tusk. I proto prohlásil, že nově nebude dodávat nové zbraně Ukrajině a zdá se, že tento závazek dodržuje. Ale soustřeďuje se na nejsilnější stránku současné vlády, ochranu polské ekonomiky, před náletem ukrajinských snah na převrácení priority podpory z vnějšku, zejména EU, nejprve pokud se týká podpory přepravy ukrajinského obilí dál do světa a nyní přistoupila další „válka“ boj proti tomu, aby ukrajinským přepravcům bylo umožněno automaticky v zemích EU na tranzitních cestách nabírat další evropské zákazníky, což ukrajuje možnosti mimo jiné Polska.

Ještě kategoričtěji s náležitou emotivní složkou působilo prohlášení Morawieckého, ať Ukrajina zapomene na vstup do EU, pokud nezajistí řádnou exhumaci obětí volyňských masakrů ze strany Ukrajinců.

Tož uvidíme.

Tak trochu se nad politickým osudem Ukrajiny stále více stahují mračna.

Asi tak.

Jiří Vyvadil

vasevec.cz