Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odešla legionářka Eva Langerová z Brna

12. 10. 2023

Odešla legionářka Eva Langerová z Brna

Jiří Jaroš N. Společnost L. Svobody Brno

 

Všechny nás zaskočili smutná zpráva o odchodu paní Evy Langerové z Brna-Líšně do odbojářského nebe. Paní Langerová byla velmi aktivní členkou Československé obce legionářské. Jako dcera francouzského legionáře, prošlého řadou bojů na frontě I. světové války, byla vychována k lásce a úctě k bojovníkům za republiku a k věrnosti otcům zakladatelům ČSR. Účastnila se všech akcí a pietních aktů jak k výročí republiky, tak u památníku TGM  a dr.Edvarda Beneše, jehož vždy hájila proti pomluvám jeho odpůrců.

 

Byla rovněž přímou pamětnici tzv. pohořelického pochodu brněnských Němců. Měla totiž již před válkou mnoho známých mezi brněnskými Němkami a věděla, jak se mnohé z nich chovaly při popravách v Kounicových kolejích. O pohořelickém pochodu podala našim organizacím hodnověrná svědectví o tom, že mnoho brněnských Němek po prošetření jejich loajality k ČSR se mohlo vrátit zpět do Brna a obdržet čs. občanství. Vyvrátila řadu polopravd a vyslovených lží o  odsunu Němců z Brna, jako protiobraz bájným výmyslům z  kruhů obhájců tzv. sudetských Němců.

 

Doplnila obraz brněnského odsunu, jak jej podal profesor Masarykovy univerzity v Brně dr. Vojtěch Žampach, CSc. Vždy byla na straně práva a spravedlnosti a její památka bude žít v myslích pamětníků a legionářů dál. Čest její památce.

 

 

Vážený pane Jiří,

 

velice děkuji za zaslaná slova ,kterými vzpomínáte a oceňujete konání mé zemřelé maminky.

Ano, žila tak, jak píšete, oddaná české zemi.

 

Do poslední možné chvíle se aktivně zajímala o stav naší společnosti a své oprávněné výhrady dokázala vždy hlasitě či v písemné formě  dát patřičným institucím na vědomí.

 

Článek z roku 2013,který si dovoluji připojit je uzavřen smutným komentářem k tehdejšímu dění.

 

Prosím pokud budete někdo z jejich přátel mít v den jejího rozloučení čas,budu vděčna za přítomnost každého z vás.

Rozloučení s mojí maminkou proběhne  tak jak si přála jen nad jejím popelem  dne 19.10. v 16 hodin v kostele církve čsl. hustitské v Brně Židenicích Karáskovo náměstí 10.

 

Za každou Vaši vzpomínku s úctou děkuji

 

Hana Vykutilová