Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otevře Čína na Tchaj-wanu druhou frontu?

9. 3. 2022

Otevře Čína na Tchaj-wanu druhou frontu?

V posledních dnech Západ tvrdě pracoval na zapojení Číny do jednotné fronty odsouzení ruských akcí na Ukrajině v naději, že jí zabrání v podpoře Moskvy, především ve finančním a ekonomickém sektoru.

Ilustrační foto

9. března 2022 - 09:01

 

Při hlasování o rezoluci o Ukrajině navržené Američany a blokované Ruskem v Radě bezpečnosti OSN se však Čína a Indie zdržely hlasování. Tyto dvě země představují téměř polovinu světové populace, píše Alexandre Lemoine na francouzském webu Observateur continental.

 

Spojené státy vzaly na vědomí projev mluvčí čínského ministerstva zahraničí Hua Chunying, která odmítla označit ruskou vojenskou operaci na Ukrajině za „invazi“. Navíc to byl podle ní Washington, kdo vyvolal válku dodáním zbraní do Kyjeva a „falešným poplachem“. Diplomat dal jasně najevo, že Peking se v této věci postavil na stranu Moskvy, píše The Washington Times . Někteří se ptají, zda Peking hodlá využít situace k dosažení svých vlastních dlouhodobých ambicí znovu sjednotit ostrov Tchaj-wan.

 

Bývalý americký prezident Donald Trump také řekl, že za těchto okolností by Čína mohla Tchaj-wan „dobýt“. The Washington Post našel na sociálních sítích interní pokyny tiskové agentury Xinhua , že v událostech na Ukrajině by novináři měli podporovat Rusko. Uvádějí zejména: „Čína bude nakonec také potřebovat dohodu a podporu Ruska, zvláště když se bude měřit se Spojenými státy tím, že jednou provždy vyřeší tchajwanský problém."

 

Americký časopis Foreign Policy cituje prognózu, kterou před několika lety vyslovil bývalý šéf indicko-pacifického velení Spojených států admirál Philip Davidson, že „Čína by mohla zaútočit na Tchaj-wan do šesti let“. A Spojené státy by podle admirála mohly tuto válku prohrát. „Ještě hůř,“ píše Foreign Policy , „Moskva a Peking vytvářejí stále těsnější strategické partnerství, zejména ve vojenském sektoru. Mohli „koordinovat simultánní útoky na strukturu americké aliance nebo využít diverzního efektu poskytovaného agresí druhé strany“.

V současné fázi by podle expertů mohla Čína pro Rusko zmírnit účinek sankcí uvalených na Rusko. Peking navíc již oznámil zrušení všech fytosanitárních a jiných překážek pro dodávky ruských obilovin na čínský trh, kam se zatím dostávaly ve velmi omezeném množství.

 

Omezení na úrovni platebního systému SWIFT bylo také možné částečně obejít nejen díky již zavedeným ruským platebním systémům, ale také díky napojení na čínské analogy. Společně by mohli vytvořit životaschopnou alternativu k SWIFT.

 

Odpojení od SWIFTu způsobí Rusku problém, ale nakonec zisk


Čína v tuto chvíli pečlivě studuje způsoby reakce Západu na ukrajinskou krizi a snaží se tak učinit v případě podobné situace s Tchaj-wanem. Tím, že Peking navrhuje kompenzační mechanismy, které zjednodušují situaci pro Rusko, dělá to také pro sebe. Pravděpodobnost, že je bude nutné dříve či později použít ve vlastním zájmu, zejména uchýlením se k pomoci Ruska, zůstává poměrně vysoká.

(rp,prvnizpravy.cz,Observateurcontinental,foto:arch.)

http://www.regionalninovinky.cz/zpravy/zpravy/otevre-cina-na-tchaj-wanu-druhou-frontu/