Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pavel prokázal, že prezidentem mnohých z nás nikdy nebud

1. 1. 2024

Pavel prokázal, že prezidentem mnohých z nás nikdy nebude

1.1.2024 16:44

Byl jsem požádán, abych napsal drobnou glosu k dnešnímu projevu prezidenta. Přiznávám, že samotného by mě vůbec nenapadlo, abych si jej poslechl, ba ani přečetl. Pavel, kromě výroků o Ukrajině, kde snad jako jediný koaličních politiků má alespoň jisté záblesky reality, jinak trvale blábolí progresivistická klišé, která jsou v zásadě jen nudná. A tak jsem si jej přečetl.

Přečetl jsem si jej a bylo to ještě horší.

Především jsem zaznamenal setrvalý mindrák z Miloše Zemana, kterého se znovu a znovu pokouší shazovat.

Zřejmě nezaznamenal, že v zásadě všichni čeští prezidenti od Havla, přes Klause k Zemanovi nikdy neútočili na své předchůdce, i když s nimi nemuseli souhlasit. To prostě lidé, kteří mají formát, nedělají. Pavlovi to nedá a znovu a znovu se musí ztrapňovat. Jeho tvrzení, že Zeman se zcela odpoutal od lidí je blábol. Jistě, kavárna ho nenáviděla, ale obyčejní lidé jistě ne.

Že neměl vize? No jeho vize strategického partnerství s Čínou předešla dobu a dnes Maďarsko překonalo i Německo ve snaze získat výrobu elektromobilů. A ruskou ropu má za výhodných podmínek. A kde jsme my? Za pecí…

Nejtrapnější jsou jeho úvahy ve vztahu k Evropě. Vzývání EU v situaci, kdy extrémní pojetí Green Dealu a sankce proti Rusku podvázalo naše ekonomické schopnosti a kupříkladu Německo se z ekonomického motoru Evropy stalo zemí v recesi.

Nevím, čím nám tato Evropská unie může pomoci a extrémní omezování svobody projevu a sankcionováním neposlušných, aneb jak Pavel říká populistů či extrémistů zcela překvapivě začala kritizovat eurokomisařka Jourová, když náhle prozřela a pravila, že se musí postavit proti Ursule von de Leyen, načež se stala lídryní pro eurovolby za stranu Svobodných

Ke svým již vyřčeným pomateným úvahám, uveřejněným dříve, že podporuje Istanbulskou úmluvu, protože je třeba chránit ženy, kde vadí především to, že povinně zavádí progresivistickou ideologii genderismu, zatímco ochranu žen před útlakem máme spolehlivě a jasně upravenou, nyní nově začal básnit o euru.

Osobně jsem si myslel, že je to překonaná záležitost a neměl jsem za to, že může být důvodem tak vehementní agitace. Pokud se nemýlím, převaha ekonomických názorů je dnes negativní a i z politiků, kromě některých členů TOP 09 by už nikdo za něj ruku nedalo. I já jako laik chápu, že přechod na euro by v současné až bědné situaci české ekonomiky by měl více nákladů než pozitiv.

Jedna věc mi však utkvěla, a to je opakovaný boj Pavla, který se pokládá a zdá se, že bohužel důvodně za rozhodujícího nositele progresivismu v Česku, proti populismu a extrémismu. A tvrdí, že musí být poražen.

Nuže exemplárními příklady populistů a extrémistů dle pohledů progresivistů jsou například Donald Trump, Viktor Orbán či Robert Fico.

Nuže za svou osobu bych 100 x raději volil Trumpa. Orbána či Fica než Petra Pavla.

Asi tak.

Jiří Vyvadil, vasevec.cz