Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pirát Peksa odhaluje citlivé zjištění o europoslanci Svobodovi.

30. 3. 2019

Jako velké zklamání vidí schválení evropské směrnice o autorském právu poslanec a místopředseda Pirátů Mikuláš Peksa. Přijatý zákon podle něj výrazně omezuje svobodu slova na internetu. Z českých europoslanců hlasovali „pro“ jen dva – lidovci Michaela Šojdrová a Pavel Svoboda. „Mám za to, že pan Svoboda je stále v silném kontaktu s copyrightovou lobby, která tuto cenzuru prosazuje. Koneckonců dříve byl jedním z nich. Osobně jsem s ním mluvil a v podstatě to bylo zbytečné. Ten člověk je naprosto zatvrzelý ve svojí představě, že internet je potřeba cenzurovat, a bude to dělat bez ohledu na následky,“ konstatuje Peksa v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Pirát Peksa odhaluje citlivé zjištění o europoslanci Svobodovi. Proč hlasoval pro kontroverzní evropskou směrnici o autorském právu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Zachraňme internet před články 11 a 13, který pořádala Česká pirátská strana
Minulou sobotu Piráti organizovali demonstrace za svobodný internet a proti kontroverzní evropské směrnici o autorském právu na jednotném digitálním trhu. Vy sám jste promluvil na demonstraci v Praze, kde jste dle svého facebookového profilu uvedl, že „svoboda internetu umírá a jeho vrahy jsou evropští lidovci spolu s velkými nakladatelstvími. A že naděje ale existuje, musíme vytrvat a přesvědčit EP o tom, že schválení směrnice v tomto znění bude mít nedozírné negativní následky“. Evropský parlament ale Piráty nevyslyšel a směrnici schválil. Je to pro vás zklamání?
 
Vnímám to jako velké zklamání. Hlasovací většina, kterou byl ten návrh proválcován, byla poměrně těsná. Myslím, že tu byl potenciál směrnici odmítnout.
 
Co přijetí směrnice bude znamenat? Piráti v oficiálním vyhlášení píší, že jde o omezení svobody internetu...
 
Dá se to tak říci. Všechny servery, na které uploadujete nějaký obsah, budou muset instalovat filtry na filtrování toho obsahu, což výrazně omezuje svobodu slova na internetu.  
 

Fotogalerie: - Zachraňme internet

Demonstrace Zachraňme internet před články 11 a 13...
Demonstrace Zachraňme internet před články 11 a 13...
Demonstrace Zachraňme internet před články 11 a 13...
Demonstrace Zachraňme internet před články 11 a 13...
Demonstrace Zachraňme internet před články 11 a 13...
Demonstrace Zachraňme internet před články 11 a 13...
 
Ondřej Neff, který je autor a vydavatel internetových deníků, k tomu píše na svém serveru Neviditelný pes, že nevěří, že někdo donutí Google, aby autorům platil, když nejsou schopni ho donutit, aby platil daně... A pokračuje: „Evropský parlament jde cestou regulace a buzerace. Googlu a Facebooku neublíží, ale šikovnou impementací posílí cenzurní tlaky, omezí svobodu slova a utáhne oprátku.  Výňatek z článku vyvěšeném  na PL