Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poděkování za získaný čas, Marek Řezanka

8. 3. 2023

Poděkování za získaný čas

Marek Řezanka

 

Naději nám dával

 

Deset let štvanic, napadání, zášti,

přečkal, což ve mně obdiv vyvolává.

Deset let hlavně snažili se pražští

zbavit ho funkce. Ustála to hlava.

Dostával rány – tu zleva, tu zprava:

Kartičky tiskla jistá ambasáda

země, jež dění ovlivňuje ráda

v zemi, jež jejím tlakům odolává.

Promýšlel tahy – uměl si krýt záda:

Zeman byl ten, kdo naději nám dává.

 

Dávno již mohlo mrznout tak, až praští.

Zabránil tomu, čímž se rekem stává.

Již v roce čtrnáct pod různými plášti

svět mířil k válce – doba byla žhavá.

Překážel štváčům – ohýbačům práva.

Neplnil rozkaz, který se mu zadá:

Dopřál nám čas – byl jako barikáda.

Chatrné zdraví svoje vykonává.

Devět let tím byl, který nezapadá:

Zeman byl ten, kdo naději nám dává.

 

Vidím ho živě – jak své čelo svraští:

Bojoval s tím, že útok neustává.

Odpůrcům házel návnadu, již zbaští

i s navijákem – vždy byla ta pravá.

I jeho volič si naň zanadává,

že i on nyní součástí je stáda.

Držel nás dlouho. Přišla kanonáda.

Děkuji za vše, byť nekřičím: Sláva.

Snad opět vstane národ, jenž teď strádá:

Zeman byl ten, kdo naději nám dává.

 

Odejde jednou Fialova vláda.

Doufám, že skončí. Mnohý si to žádá.

Ruinuje zemi, příkop vykopává.

Ať už nám náš stát více nerozkrádá:

Zeman byl ten, kdo naději nám dává.

 

 Miloš Zeman odchází – a jeho odpůrci, kteří deset let dělali vše pro to, aby ho sesadili, se snaží, aby jeho odcházení bylo pro něho co nejbolestivější. Aby byl vnímán jako ten, kdo prohrál.

 Osobně hodnotím jeho devět let prezidentské funkce – záměrně se nezmiňuji o roce desátém, velmi pozitivně. Vzpomeňme si na atmosféru let 2012-14. Již tehdy se bubnovalo do světové války. Mainstream se mohl přetrhnout, aby se prezidentem České republiky stal kníže, a ne prostý zeman.

 Ti, kdo Miloše Zemana bytostně nenávidí, budou tvrdit, že nic nedokázal. Budu jim oponovat. Navzdory tomu, že mnoho jeho snah bylo jinými sabotováno, a že řada jeho snů se nezdařila dotáhnout do zdárného konce, po deset let odstavil od moci ty, kteří z mého subjektivního pohledu naší zemi škodí nejvíce. Na co zadělala vláda Nečasova, mohlo být již dávno dokončeno. Fialův kabinet si na svou příležitost počkal dlouhých osm let.

 Věřím tomu, že právě tento čas bude rozhodující pro naše budoucí přežití. Co mohlo skončit v roce 2014 katastrofou, nemusí být v roce 2023 fatální.

 A právě za tento získaný čas chci Miloši Zemanovi poděkovat. A rovněž za to, jak dokázal zdiskreditovat takzvané elity – ukázat je v jejich nahotě nestoudné povrchnosti s jejich obřími dvojími metry. Nastavil zrcadlo všem těm rádoby mravokárcům, kteří se ukázali jako nejhorší žumpy – a jsem přesvědčen, že ani nemusím nikoho jmenovat.

 Chápu všechny, kdo ho kritizují za jeho postoje v letech 2021 a 2022. Současně si ale uvědomuji, jak by skončil, kdyby se takto nevyjadřoval. Miloš Zeman nebyl nikdy politickým sebevrahem. I když proti němu pálili z nejvyšších míst – a dokonce z míst přesahující naše hranice, dokázal vytrvat po dvě funkční prezidentská období. To samo o sobě je něco, o čem se jednou učebnice historie zmíní – pokud ještě nějaká budoucnost pro lidstvo jako takové nastane. Ale chci věřit, že ano.

 Nemyslím si, že se funkce držel do poslední chvíle kvůli sobě. Jsem bytostně přesvědčen, že mu na nás, jeho voličích, záleželo – a na Hradě setrvával pro nás.

 Je to Miloš Zeman, kdo se postavil proti nálepkování „neprivilegovaných“. Je to Miloš Zeman, kdo řadu let odmítal jestřábí politiku jistých amerických kruhů. Je to Miloš Zeman, kdo se veřejně omluvil Srbsku za zločiny na jeho lidu spáchané. Je to Miloš Zeman, kdo hájil svobodu projevu každého z nás. Je to Miloš Zeman, kdo upřednostňoval diplomacii suverénního aktéra před militantním pokřikem přihrbeného slouhy.  

 Toto vše v mých očích převažuje nad tím, zač bych ho mohl kritizovat a v čem s ním nesouhlasit. Za toto vše mu vyjadřuji své nezměrné díky. Byl bodem stability v jinak velice nestabilních časech.

 Současně vidíme, jaká je propast mezi ním – a jakýmkoli jeho nástupcem, který by se mu byť jen vzdáleně podobal. Ten zatím chybí. Není tu nikdo, kdo by jako on zvládl dvě funkční období proti permanentní organizované nenávisti. Není tu nikdo, kdo by za takových podmínek vydržel aspoň jeden rok prvního funkčního období.  

 Ano, současnost pokládám za velmi temnou. Ale současně jsem vděčný, že toto temno nezavládlo již mnohem dříve – a že se tak stát mohlo. Díky Miloši Zemanovi věřím, že stávající temnota nebude mít dlouhého trvání. A až odezní, vznikne zde půda pro navázání tam, kde prezident Miloš Zeman skončil.