Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podle průzkumu by byl příštím prezidentem USA Donald Trump

23. 7. 2023

Podle průzkumu by byl příštím prezidentem USA Donald Trump

23.7.2023 09:41

Bývalý americký prezident Donald Trump by podle průzkumu Harvard CAPS/Harris mohl v prezidentských volbách, pokud by se konaly nyní, porazit svého nástupce, současného prezidenta Joe Bidena. Průzkum proběhl 19. – 20. července, zúčastnilo se ho 2068 lidí.

Trumpa by volilo 45 procent respondentů průzkumu, Bidena pouze 40 procent. Přitom 16 % tázaných si nemohlo vybrat. V případě, že by Trumpovým soupeřem byla současná viceprezidentka Kamala Harrisová, získal by 47 procent hlasů a Harrisová 38 procent. V tomto klání si nemohlo vybrat 14 procent.

Podle průzkumu se 68 % respondentů domnívá, že 80letý Biden je „příliš starý na to, aby byl prezidentem“.

Průzkum také ukázal, že Donald Trump by v klání osmi demokratických uchazečů ve stranických primárkách byl jednoznačným vítězem. Má podporu 52 procent dotázaných, pro guvernéra Floridy Rona DeSantise by hlasovalo 10 procent demokratů a pro indicko-amerického podnikatele Viveka Ramaswamiho 12 procent.

Vedle Trumpa a DeSantise se o podporu v republikánských primárkách zatím chtějí ucházet např. senátor z Jižní Karolíny Tim Scott a bývalá americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová .

Z Demokratické strany předložili svou kandidaturu na účast v prezidentských primárkách Biden, synovec 35. amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, Robert Kennedy Jr. a spisovatelka Marianne Williamsonová .

Prezidentské volby v USA jsou naplánovány na 5. listopadu 2024.

Jan Urbach

vasevec.info