Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokud jich už máme dost

9. 1. 2023

Pokud jich už máme dost

Marek Řezanka

 Po kauze Dozimetr, která míří hluboko do STANu, a nikoli toho na kempování, se vynořila kauza jiná, která se pro změnu týká kupčení s byty. Kauza Taxis ukazuje na široké podvodné prostředí.

 Podobně, jako dosud nevíme, k čemu potřebovali pánové Polčák s Gazdíkem telefony se speciální šifrovací aplikací, Petr Hladík (zastupitel města Brna, KDU-ČSL) neumí vysvětlit podezřelé schůzky s Alešem Mrázkem (toho člověka potkal opakovaně náhodou, a ani si na něho nevzpomíná). Takový člověk se má stát ministrem životního prostředí?

 Je velice tristní zjištění, že kandidáti na prezidenta republiky by s jeho jmenováním až na výjimku neměli problém. I Andrej Babiš by sklapl kufry – přece jen ví, že když má Čapí hnízdo, nemůže hrát příliš velké morální rozhořčení:

Jako prezident bych ho jmenoval. Pokud mu (premiérovi Fialovi) nevadí, že je pan Hladík v hledáčku policie kvůli své politické činnosti, je to problém pana premiéra. Mně by to v pozici předsedy vlády vadilo.

Na Hrad chci zvolit politika, který jmenování člověka podezřelého z takto závažného jednání nedopustí.

 Po parlamentních volbách v roce 2021 slíbil prezident Miloš Zeman Andreji Babišovi dva pokusy na sestavení vlády a možné rozbití pětikoalice. Ten to odmítl. Podobně, jako již dopředu odmítá nejmenovat Hladíka ministrem, ač aféra kolem tohoto ministerského adepta bobtná.  

 Fialova vláda spoléhá na to, že po volbách Hladíka hladce na resort životního prostředí protlačí – a to v souladu s logikou, že když může dělat ministra vnitra Vít Rakušan, může dělat ministra v podstatě kdokoli. Vláda potřebuje k dosažení svého cíle jediné: Aby hlava státu měla na hlavě máslo – čím více, tím lépe. Danuše Nerudová vláčí za sebou kauzu kupčení s tituly, Petr Pavel minulost horlivého bojovníka proti Západu – a Andrej Babiš již zmíněné Čapí hnízdo.

 Jaroslav Bašta nevláčí nic – a jako jediný je připraven kabinetu Petra Fialy pořádně zatopit – a to za to, jak tato vláda topí (či přesněji řečeno netopí, ale zatápí) mnohým z nás.

 Vzpomeňme si na pány Hladíka a Rakušana, až půjdeme v prvním kole volit. A nejde pouze o tuto povedenou dvojku. Mysleme na ministra zahraničí, ministryní obrany, či ministra průmyslu a obchodu.

 Jestli o ně nechceme přijít, máme tu osm možností, komu dát svůj hlas. V případě, že se ale nemůžeme dočkat, až ze svých křesel vypadnou – existuje pro nás volba jediná: Volba Jaroslava Bašty. 

 

Kdo chce pád vlády…

 

Ať zvolí Pavla nebo Babiše,

bude to stále dobré pro Hladíka.

Za uši volič si to zapíše,

který jen těžko na toto si zvyká.

 

Že v kauze Taxis koník nakluše?

Na vnitru Vít ví, že ho drží Petr.

Držet pak bude všechny Danuše,

až zmizí zcela kauza Dozimetr.

 

Chceme-li změnu, pak je nasnadě,

koho že volit nemá valnou cenu.

Chtějme, ať člověk čestný na Hradě

pročistí trochu stávající scénu.

 

Máme-li dost již čachrů v okolí,

toho, co normou v zásadě se stává,

volme, ať v tisku píšou cokoli:

Kdo chce pád vlády, volí Jaroslava.

 

Namluveno: muamarek.cz/files/mp3/kdo-chce-pad-vlady.mp3