Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokud vypukne jaderná válka, nebude důležité, kdo začal...

23. 10. 2022

Pokud vypukne jaderná válka, nebude důležité, kdo začal...

<< GLOSA >> Pokud vypukne jaderná válka, bude jedno, čí to byla chyba. Nezáleží na tom, kdo to začal. Nezáleží na tom, zda měla Moskva oprávněný nárok na Záporoží. Důležité je jen to, že se to stalo. Nebude to o následném vyjasňování odpovědnosti. My tady nebudeme.

Ilustrační foto

22. října 2022 - 02:20

 

Čas na to vyhnout se jaderné válce je nyní, ne později. Je zvláštní, kolik lidí mi říká: „Pokud vypukne jaderná válka, je to vina Putina“, jako by to pro ně bylo útěchou, když objímají svou rodinu a čekají na strašnou smrt.

 

O skutečném konci světa je plno různých úvah. Lidé se na tuto věc nedívají se strachem a ve skutečnosti nepřemýšlejí o tom, co by to znamenalo. Co by to obnášelo. To je pochopitelné; je hrozná věc na to myslet. Ale musíme to udělat urychleně.

 

Zdá se, že lidé nechápou, že nukleární zničení je jediná chyba, kterou bychom mohli udělat a kterou nikdy nemůžeme vrátit zpět. Je zde nezpochybnitelný předpoklad, že pokud se to stane, dojde poté k nějaké korekci kurzu, ale nebude tomu tak. Nebude nikdo, kdo by to udělal. Nikdo neustoupí.

 

 

Lidé si nedokážou představit vlastní nepřítomnost. Proto vymýšlíme příběhy o životě po smrti. To je také důvod, proč je pro nás obtížné přijmout vyhlídku na Zemi bez lidí. Lidé stále předpokládají, že lidské vynálezy jako „chyba“ a „vina“ po nás zůstanou.

Mnoho lidí se zabije skokem z Golden Gate Bridge. Těch několik přeživších říká, že první myšlenka, kterou měli při volném pádu, byla okamžitá lítost. V okamžiku si uvědomí, že jakýkoli problém, který mají, lze vyřešit kromě toho, který si právě dali. Představte si, že máte takovou myšlenku, ale je to veškerý život na Zemi, který jsme vyhladili. To je jaderný holocaust. Okamžik okamžité, strašné lítosti, následovaný temnotou prázdnoty.

 

(rp,prvnizpravy.cz,pinews,foto:arch.)