Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poláci v referendu rozhodnou o migračních plánech EU

14. 8. 2023

Poláci v referendu rozhodnou o migračních plánech EU

13.8.2023 09:31

 

"Podporujete přijetí tisíců nelegálních přistěhovalců z Blízkého východu a Afriky v rámci mechanismu nuceného přesídlení zavedeného evropskou byrokracií?" — to je třetí otázka v referendu, které se bude v Polsku konat 15. října společně s parlamentními volbami. Včera to v nahrávce zveřejněné na sociálních sítích vládní strany Právo a spravedlnost oznámil dnes premiér Mateusz Morawiecki.

"Potřebujeme vaši silnou podporu. Říkáme ne nelegální imigraci. Všichni vidíme, co se děje v ulicích západní Evropy. Znásilňování, vraždy, žhářství, demolice ulic, děsivé čtvrti," uvedl premiér. Při té příležitosti také zaútočil na šéfa hlavní opoziční strany Donalda Tuska. "Tusk je největší hrozbou pro naši bezpečnost. Je největší hrozbou pro bezpečnost Polska. Nenechme Tuska jako vyslance bruselské elity demolovat bezpečnost v Polsku," prohlašuje Morawiecki ve videu.

Nebude to ovšem jediná otázka referenda, ve kterém se Poláci vyjádří k důležitým otázkám. Již v pátek Lídr Práva a spravedlnosti Jarosław Kaczyński informoval o první otázce, která má znít: otázkou „Podporujete prodej státních podniků?“. V tomto směru existuje obava, že by dnešní opozice rozprodala funkční a cenný majetek státu, např. i v Česku známou firmu Orlen.

Další referendovou otázku vyhlásila v sobotu bývalá premiérka Beata Szydło a bude znít: "Jste pro zvýšení důchodového věku, který je dnes 60 pro ženy a 65 pro muže?" "Donald Tusk mluví hodně o ženách, ale Občanská platforma je přiměla pracovat téměř až do smrti. Totéž platí pro muže," říká Szydło. Připomíná také výrok Tuska z roku 2012, kdy souhlasil se zvýšením důchodového věku na 67 let.

 Foto: T. Morawiecki a J. Kaczyński

Jan Urbach

vasevec.cz