Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polský gangster velitelem v ukrajinské mezinárodní legii

18. 8. 2022

Polský gangster velitelem v ukrajinské mezinárodní legii

18.8.2022 13:36

Novináři nezávislého ukrajinského portálu „Kyiv Independent“ tvrdí, že velitelem části tzv. Mezinárodní legie územní obrany Ukrajiny je polský gangster, který v jejích řadách páchal zločiny. Vzhledem k okolnostem o tom informuje také několik polských sdělovacích prostředků.

Mezi zločiny patřilo jednání v neprospěch samotných vojáků Legie, kteří měli být vysláni na „sebevražedné“ mise a jejich zbraně si velitel přivlastnil a prodal na černém trhu. Portál s odvoláním na „četné zdroje“ píše, že došlo také k údajným loupežím obchodů a soukromých domů, napadení a sexuálnímu obtěžování. Novináři píší, že se případu ujali poté, co armáda nezasáhla navzdory apelům na ukrajinské bezpečnostní orgány, parlament a dokonce i prezidenta Volodymyra Zelenského.

Novináři Anna Myroniuk a Oleksandr Hrebet zdůrazňují, že v této části Mezinárodní legie, která spadá pod ukrajinskou vojenskou rozvědku (zbytek podjednotek je podřízen pozemním silám) a velitelé podjednotek křídla této legie podléhají přímo Kyrylovi Budanovovi – šéfovi rozvědky. Navzdory tomu docházelo ke kriminálním činům. Přímo v čele této části Legie stojí tři zpravodajští důstojníci, z nichž dva jsou blízcí příbuzní a jeden je Polák.

Hlavním obviněním vojáků proti těmto velitelům je fakt, že jsou podle mínění svých podřízených vysíláni na „sebevražedné mise“. Jeden z amerických dobrovolníků vyprávěl o tom, jak Rusové odhalili jeho oddíl na místě poblíž Mykolajiva. Po stažení sousedních ukrajinských jednotek setrvával dlouhou dobu v postavení pod silnou dělostřeleckou palbou, a když definitivně opustil své postavení, vyslali tam velitelé rozvědky další vojáky legie. Právě ve druhé skupině měl být dobrovolník Andrew Hill, který se nakonec dostal do zajetí a momentálně čeká na rozsudek u soudu Doněcké lidové republiky. 

Ve skutečnosti se tento Polák jmenuje Piotr  Kapuściński a v minulosti byl součástí v Polsku nechvalně známé „pruškovské mafie“ a pod pseudonymem „Broda“ pracoval bezprostředně pro její šéfy. Byl zapojen do vraždy velitele policie generála Marka Papały. V tomto případu a v některých dalších vypovídal jako korunní svědek, „odměnou“ byl umořen jeho osobní případ podvodu. V roce 2014 utekl na Ukrajinu, která ho navzdory žádosti polských orgánů nevydala. V každém případě ovšem tedy Ukrajinci znají jeho minulost a navzdory tomu z něho udělali důležitého velitele Mezinárodní legie územní obrany.

vaše věc.cz