Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pořad Odsun - Vertreibung, I-2

19. 10. 2023

Pořad  Odsun - Vertreibung, I-2

 

jsme mohli shlédnou na ČT 2 jsme 17.10.2023  ve 22.50 hodin. Přestože jde o dvojdílný společný projekt ČT, německé MDR, rakouské ORF a německo - francouzské stanice Arte, mohli jsme se setkat s obrazy, tvrzeními, které mají od historické pravdy daleko. Nic nového pod sluncem. Přepisování našich dějin pokračuje.

 

Pan Emil Šneberg, plukovník v.v., se ve svém článku "Zabíjení Němců Čechy na Bořislavce v r. 1945 je lživou fabulací" uvedl: " "Jsem jedním z žijících účastníku odboje v Praze XIX., nyní Praze 6. Jedna z fotografií znázorňuje Bořislavku. Je to dnes mediálně velice známé místo. Na toto téma jsme opakovaně informováni jak z televize, tak z tisku, viz kniha Zabíjení po česku.

 

Podívejme se tedy na tuto knihu a jejího autora. Čtěme pozorně!

 

"E. Scheld - Český režisér obdržel Cenu lidských práv

 

Nadace proti vyháněním propůjčila 28. listopadu 2010 ve Frankfurtu n.M. Cenu lidských práv Franze Werfla. Porota rozhodla jednomyslně, aby cela byla letos propůjčena mimo dvouletý rytmus odvážnému českému režisérovi Davidu Vondráčkovi, jehož poslední dokumentární film „Zabíjení po česku“ byl rozhodující pro udělení ceny. Jeho film se opírá o originální, soukromý filmový materiál a ukazuje mimo jiné zastřelení četných civilistů v Praze krátce po skončení války, jakož i amatérské snímky masakru na Němcích v severočeských Postoloprtech, kterého se dopustili čeští milicionáři a vojáci Rudé armády.

 

Film televizního novináře Vondráčka (47) byl v květnu 2010 promítán veřejným televizním vysílačem v nejlepší vysílací době.

 

V projevu při předávání ceny zdůraznila Erika Steinbachová, předsedkyně nadace, že touto cenou byl odměněn muž, který rozvířil veřejnou diskusi v ČR o vyhánění. Rozsáhlejší chvalozpěv (laudatio) přednesl Petr Uhl, zakládající člen Charty 77, který ocenil „opravdu evropského novináře“ D. Vondráčka. Patří mu dík všech, že filmovým dokumentem prolomil tabu. Uhl je přesvědčen, že v současné české společnosti jsou v menšině ti, kteří proti tomu filmu polemizují. Zejména mládež se ptá, jak je to možné, že nám pravda o hromadné vraždě byla zatajena. S pohnutím D. Vondráček vyslechl slova P. Uhla, poté poděkoval za vyznamenání."

 

Landes Zeitung, tiskový orgán Zemského shromáždění Němců v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 14.12.2010, str. 9 přílohy.

 

Pozn. red.: S výše udělenou cenou obdržel David Vondráček, který je dlouholetým přítelem B. Posselta, jak se tento sám vyjádřil, a jemuž sudetoněmecký landsmanšaft svěřil i nějaká témata, obdržel též odměnu 10.000 eur.

Jsou-li události na  Bořislavce tak, jak je vylíčil D. Vondráček, nikoliv součástí pravdivého dokumentárního filmu, ale  jen velkým podvodem a lživým obviňováním českého národa, pak kdo ještě v tomto podvodu jede, kdo odpovídá za předmětné opakované lži? Proč za uplynulá léta nebylo zjištěno objektivními historiky, zda autor David Vondráček má pravdu, či se mýlí nebo dokonce lže?

O pravdivosti slov pana Emila Schneberga  nepochybujeme. Někteří z nás ho osobně znali jako solidního člověka a upřímného vlastence. Přes uvedené skutečnosti i my bychom uvítali zjištění, že jeho vylíčení událostí na Bořislavce je zcela pravdivé, kdežto verze pana Davida Vondráčka neodpovídá historické pravdě.