Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poselství prezidenta Ruska Federálnímu shromáždění

21. 2. 2023

Poselství prezidenta Ruska Federálnímu shromáždění

(hlavní)

Jak již mnozí tušili (nebo viděli), vyslechl jsem si v přímém přenosu dnešní poselství Vladimíra Putina. Právě jsem se dostal k počítači a mohu říci následující.

To hlavní, co prezident řekl, se přirozeně týkalo domácí politiky a tomu hlavnímu se říká „budování autarkie“. "Autarkie je systém uzavřené reprodukce komunity s minimální závislostí na směně s vnějším prostředím, ekonomický režim soběstačnosti země..."

 

Kurz k autarkii ze strany vedení země je evidentně jasný a jednoznačný.  Všechno, o čem Putin mluvil s ohledem na ekonomiku, vzdělání, výchovu atd., byl podřízena právě této myšlence – vybudování samostatného a na vnějších okolnostech maximálně nezávislého světového seskupení zvaného Rusko. A to se zásadně liší od minulého vektoru země – integrace do světového ekonomického systému jako samostatného seskupení.

 

Navíc na tomto pozadí obrat na západ zpět a na východ a jih vpřed nebo pozastavení smlouvy o strategických útočných zbraních osobně považuji za druhořadé.

Navíc dnešní podmínky tomu více než kdy jindy napomáhají. Ve světě, který se rychle rozpadá, zůstat v současném  světovém ekonomickém systému znamená zůstat v „seskupení smrti".

Ano, tento proces není na jeden rok, ale brzy začneme pociťovat nástup nové reality v našich životech, ve které teď všichni musíme dál žít. A to je hlavní věc, kterou mohu zaznamenat v dnešním projevu Vladimira Putina.

J. Podoljak

 

Přišlo e-poštou