Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poslanec navrhuje na vyznamenání šéfa sudetoněmeckého landsmanšaftu

3. 5. 2024

Poslanec navrhuje na vyznamenání šéfa sudetoněmeckého landsmanšaftu

 

Michaela Rambousková

759

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

 

 

aktualizováno •

Za sbližování Čechů a sudetských Němců už loni v bavorském Selbu Posseltovi poděkoval prezident Petr Pavel. Šéf SPD Posselta v reakci na návrh označil za pohrobka nacistů.

 
Článek

Držitelem státního vyznamenání by se letos v říjnu mohl stát šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt.

Návrh na udělení medaile Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němců podal jihočeský poslanec Šimon Heller (KDU-ČSL). Spolu s ním navrhl na vyznamenání za stejné zásluhy i politika a někdejšího lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana.

„Jsem přesvědčen, že pan Posselt na německé straně a pan Herman na české udělali obrovský kus práce v našich sousedských vztazích,“ řekl Heller Seznam Zprávám.

Připomněl, že Posselt jako dlouholetý představitel Sudetoněmeckého krajanského sdružení v roce 2015 prosadil, aby byly ve stanovách vyškrtnuty pasáže, které se vztahují ke „znovunabytí domova“, a tudíž i k nároku na vrácení nebo odškodnění sudetoněmeckého majetku zkonfiskovaného po roce 1945.

„Díky jeho iniciativě se Sudetoněmecké krajanské sdružení v tehdejších letech usneslo, že jeho hlavním záměrem bude spolupráce a partnerství s českými sousedy,“ podotkl Heller.

Do návrhu se už opřel předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura, který dlouhodobě kritizuje české politiky za vztahy s představiteli landsmanšaftu.

„Pan Posselt a jeho organizace jsou pohrobci německých nacistů, lživě přepisují dějiny a usilují o vrácení majetku v ČR po právu zabaveného tak jako jinde v Evropě na základě postupimské dohody,“ řekl Seznam Zprávám.

Jak ale řekl Heller, je to právě naopak: „Sám se již 20. prosince 2000 nároků na zkonfiskovaný rodinný majetek v severních Čechách veřejně vzdal.“

Za sbližování Čechů a sudetských Němců Posseltovi už loni v bavorském Selbu poděkoval prezident Petr Pavel.

O státních vyznamenáních bude příští úterý na neveřejném jednání rozhodovat podvýbor pro přípravu návrhů na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání.

Zda lehce kontroverzně působící návrh projde, Heller neví. „Kolegy jsem informoval a nechť každý hlasuje podle svého svědomí,“ řekl k tomu.

Problém s návrhem nemá například Martin Exner ze STAN, podle něhož Posselt „dlouhodobě pracuje na zlepšení vztahů sudetských Němců a Čechů“. „Je velmi umírněný a 79 let po válce už nežijí ani němečtí nacisté, ani viníci poválečného českého násilí na sudetoněmeckých civilistech, ženách a dětech. Je čas tuto věc uzavřít smířením,“ sdělil.

Seznam Zprávy požádaly o komentář i členy výboru za ODS či ANO, ti však prozatím nereagovali.

„Konkrétní návrhy je v tuto chvíli předčasné jakkoli komentovat,“ napsala redakci mluvčí Hradu Eva Hromádková.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření poslance Exnera ze STAN.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-poslanec-navrhuje-na-vyznamenani-sefa-sudetonemeckeho-landsmansaftu-251158

Bernd Posselt během Sudetoněmeckých dnů v červnu 2022.