Jdi na obsah Jdi na menu
 


Posun

19. 7. 2022

Posun

Marek Řezanka

 

V čem tkvělo hlavní temno středověku?

Že mnoho lidí bylo bez vzdělání.

Že inkvizice rozprostřela deku

jediné pravdy, jež rozvoji brání.

 

Že bylo nutné podrobit se zvůli,

vedly se války – mor byl přímo vzteklý.

Strach se stal normou. Vichry zášti duly,

chudý byl bit, a spory se jen vlekly.

 

Že kdo se vzpouzel, platil za kacíře,

běda, jak řekl, co se a jak točí.

Rozum byl proklet v nejsvětější víře:

Lépe je mlčet, bylo cítit v moči.

 

Tak si tak říkám, co se posunulo:

Kmán dostal papír – bez kutny jsou kněží.

Jinak však nula dál je téže nulou,

a týž je útlak, o což právě běží.

 

Namluveno: www.muamarek.cz/files/mp3/posun.mp3

  

Německý kancléř Olaf Scholz se vyslovil proti zrušení možnosti veta v otázkách zahraniční politiky Evropské Unie: Pokud chceme být ve světě soupeřících velmocí i nadále slyšet, jednoduše si nemůžeme nadále dovolit národní veta, například v zahraniční politice." Toto nelze vnímat jinak než jako další krok k utužení jednotného kroku, který je opakem demokratické diskuse a demokratického jednání.

V České republice se připravuje zákon, který by měl potírat takzvané dezinformace. Připravuje se v tajnosti a bez veřejných konzultací. Již to samo o sobě by mělo ve společnosti vzbudit náležitý odpor.

 Boj proti „dezinformacím“ se potom vede celoevropsky. Facebook, Google, Twitter, TikTok, Microsft, Seznam a další zhruba tři desítky firem podepsaly v polovině června 2022 nový kodex zásad „boje s dezinformacemi“. Pokud se například zastáncům „jediné pravdy“ nebude líbit obsah nějakého videa – nehledě na jeho pravdivost, bude taková nahrávka označena jako „deepfake“. Manipulovat s veřejností totiž smí pouze oficiální propaganda – a nic jí v tomto počínání nesmí bránit. Hlavně ne protiargumenty.

 Toto vše vede k totalitarizaci EU. Jestliže nemáme možnost vystoupit proti názoru, že Země je placatá, třebaže máme nesporné důkazy o tom, že její tvar je zcela jiný, neboť tyto důkazy budou jednoduše předem bagatelizovány – a co hlavně – diskriminovány prohlášením za „lži“, potom jsme redukováni toliko na poslušné příjemce jediného možného názoru bez možnosti odvolání.   

 V čem je pak ale takový stav jiný než ve středověké společnosti? V ní aspoň bylo zřejmé, že je rozdělena na vrchnost a lid s tím, že lid je udržován v cílené nevědomosti. Dnes tu máme citelný rozdíl: Mnoho lidí s nedostatečným vzděláním, zejména v oblasti historie, dostane vysokoškolský diplom, který má budit zdání, že se jedná o vzdělance. Ve skutečnosti jde pouze o zástup kovaných ideologů, kteří jsou nepřáteli svobodného myšlení.