Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předat Sudety Němcům, když se o ně nestaráme?

18. 2. 2023

Předat Sudety Němcům, když se o ně nestaráme?

Debata o vážném problému naší země

17.02.2023 18:22 | Ze sítí

 

„Čulík zmiňuje i názor jednoho z komentátorů žijícího ve Slezsku, který napsal, že by se Sudety možná měly předat Německu a Slezsko Polsku – a bylo by o tyto oblasti postaráno lépe.“

Parlamentní listy

 

Nedávno jsem byl na manifestaci, na níž jeden mluvících ve skutečně informativním projevu použil bohužel i termín „Sudety“. Není sám, kdo o našem pohraničí mluví jako o „Sudetech“. Občas se s tímto slovem setkáváme i při běžných diskuzích. Naštěstí zatím jen občas.

 

O „Sudetech“ budeme zřejmě slyšet stále častěji. Je v zájmu určitých německých kruhů, aby toto označení našeho pohraničí u nás „zdomácnělo“. Sudetoněmecký landsmanšfaft (SL) mluví o svém právu na domov, původní vlast. Toto  si landsmani sami vymysleli, nemá podklad v mezinárodním právu, ani jejich stále požadované právo jejich národnostní skupiny na právo na sebeurčení. Tzv. sudetoněmecká národnostní skupina nikdy nebyla národem, ale vždy jen národnostní menšinou, proto jí právo na sebeurčení nenáleží.

 

Pokud jen landsmani budou usilovat o dosažení uvedeného, nic nesvedou. Nebezpečné pro nás však je, že u v ČR existuje řada germanofilů a sudetomilů, kteří již zčásti přistoupili na jejich hrátky a staví se ve větší či menší míře za jejich předmětné požadavky.

 

Dokonce i někteří kandidáti na prezidenta v nedávných volbách hráli německou kartou. Vzpomeňme na Josefa Středulu, člena Rady Česko-německého diskusního fóra! Když odstupoval z prezidentských voleb, nezapomněl vyzvat své stoupence, přestože krátce předtím mluvil na akci sociálních demokratů, aby ve volbách dali svůj hlas paní  Danuschi Nerudové. O ní šla informace, že hraje i německou kartou. Když pak paní Danusche se nedostala do druhého kola prezidentských voleb, požádala své voliče, aby v druhém kole podpořili generála P. Pavla. S ním se pak zúčastnila i několika akcí Dokonce i jejich pracovní týmy pracovaly společně. Tyto skutečnosti nepřímo ukazují, že i pan generál Pavel, nyní již zvolený prezidentem republiky, by mohl mít určité kanály vedoucí k SL. Čas nám ukáže.

 

V žádném případě nemůžeme brát uvedené signály lehkovážně. Co můžeme udělat hned? Vyvarovat se užívání slov „Sudety“ a jeho odvozenin. Sledujme bedlivě vývoj!

Je velmi pravděpodobné, že nám již v nedaleké době přinese různá nepříjemná překvapení, na která budeme muset reagovat, nikoliv jen pouze slovy, ale také i činy!

 

Dr. O. Tuleškov

 

Příloha: Lepší Němci

08. 02. 2023 - EB

STAN zůstává proněmeckou stranou, i když německá kandidátka Danuše Nerudová byla z prezidentských voleb předčasně vyřazena. Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) včera v České televizi řekl, že je trochu germanofil a že Němci tvrdě hájí své zájmy, ale že mají opravdu v sobě autentickou zodpovědnost za Evropu jako celek. A upřímně řečeno, dodal, český ekonomický zájem je s tím německým silně provázaný. To zřejmě vysvětluje, proč je takovým zastáncem vzdání se práva veta Česka a dalších malých zemí. Tento postoj v pátek jasně vyjádřil i Tomáš Prouza, lobbista německých maloobchodních řetězcůporadce ministra průmyslu Jozefa Síkely (za STAN). Prouza pro ČT uvedl, že jedno z velkých poučení z debat o sankcích by mělo být, že Evropa nemůže dlouhodobě fungovat, pokud bude rukojmím jedné země se svým právem veta. Ostře také kritizoval Olafa Scholze za jeho váhání s vysláním tanků na Ukrajinu. STAN a jeho poradci se stávají lepšími Němci než jsou Němci samotní.      Erik Best

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Predat-Sudety-Nemcum-kdyz-se-o-ne-nestarame-Debata-o-vaznem-problemu-nasi-zeme-729547