Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přepisování dějin v ČT? K seriálu „České století“

11. 2. 2023

Přepisování dějin v ČT?

K seriálu „České století“

 

 19. ledna jsme mohli shlédnou na ČT 2 jeden z dílů seriálu, který se jmenoval „České století: Den po Mnichovu (1938).“

 

Ústřední postavou této seriálové části byl přirozeně prezident Edvard Beneš. Starý spor o tom, zda jsme měli bojovat nebo přijmout mnichovské ultimatu, nechávám vědomě stranou. Hodlám soustředit naši pozornost jiným směrem.

 

Při jednáních  o tom, co by republika měla v pomnichovské době dělat, se zvlášť výrazně uplatnil plukovník Emanuel Moravec a generál Lev Prchala. Oba byli pro válku. Pan generál dokonce vyhrožoval tím, že prezidenta republiky zastřelí. I plukovník Moravec byl ostře proti diktátu z Mnichova.

 

Kdo nezná naše dějiny, by po shlédnutí tohoto dílu mohl považovat E. Moravce a L. Prchalu za velké čs. vlastence a hrdiny. Jejich následné skutky je však ukázaly ve zcela jiném světle. Z Moravce se stal za brzy poté obávaný protektorátní kolaborant, V květnových dnech roku 1945 spáchal sebevraždu.  

 

Generál Prchala, který v době války sídlil též v Anglii, se zásadně postavil proti celému našemu zahraničnímu odboji, v jehož čela stál prezident Beneš.  Brzy po válce pan generál Prchala začal úzce spolupracovat s tzv. sudetoněmeckým landsmanšaftem  a stal se prvním nositelem „sudetoněmeckém ceny Karla IV“.  I z něho se stal zrádce Československé republiky.

 

O tom, co tito seriálové hrdinové v době okupace ČSR, a generál Prchala i poté, dělali, se dozvíme z článků, které postupně budeme vyvěšovat. Veškeré jejich „hrdinství“  vyprchalo. Zůstala jen zrada. Tak je chápou i naše nepřepsané dějiny.

 

Dr. O. Tuleškov