Jdi na obsah Jdi na menu
 


Připomínejme si znovu a znovu varovná slova Milana Kundery, že národy se likvidují tak, že se jim nejdříve vezme paměť

12. 1. 2024

Připomínejme si  znovu a znovu  varovná slova Milana Kundery, že národy se likvidují tak, že se jim nejdříve vezme paměť

 

Pokud dovolíme, aby nám přepisovali dějiny a přepsali, pokud dovolíme, aby odstraňovali sochy, pomníky, pamětní desky významných českých činitelů a dokonce je nahrazovali představiteli cizí moci, jež jednali protičesky, jsme na nakloněné rovině, jež vede k zániku naší státnosti, národa i jazyka. V tomto případě, pokud se nevzepřeme, nás čeká úděl podobný tomu, který postihl naše pobělohorské předky.

 

Proto velmi prosíme, když se setkáte s článkem, komentářem, který dehonestuje naše dějiny, ústavní činitele, významné osobnosti, naše hrdiny, jejich aktivity, položte si otázku, zda nejde v tom či onom konkrétním případě také o pokus, jež je součástí přepisování našich dějin. Je-li tomu tak, můžete-li, vyjádřete se k němu. Nebo alespoň si uvědomte, o co v článku v podstatě jde. Děkujeme moc všem, kteří se již nyní staví proti všem snahám, vedoucím k naší likvidaci.  A právě tak každý z nás může bránit naše dějiny, náš národ, jeho kulturu, jazyk. 
 

Nyní varovná slova Milana Kundery:

Národy se likvidují tak, že se zničí jejich knihy, jejich vzdělanost, jejich historie. A někdo jiný jim napíše jiné knihy, dá jinou vzdělanost, vymyslí jinou historii .. ..Nedovolme to. Bez odkazu předků a bez vlastní sebeúcty bychom přestali existovat. Nechceme se přece proměnit v nevědomý, neodpovědný, manipulovatelný dav. Nedopusťme to ! A národní obrození je nám příkladem, vzorem, oporou, povzbuzením a nadějí. Usilujme o jeho oživení a obnovu."